Acer Predator Triton Neo 16 (2024): Intel Core 9 Ultra a RTX 4060
i Zdroj: Acer
Mobilní zařízení Recenze Acer Predator Triton Neo 16 (2024): Intel Core 9 Ultra a RTX 4060

Acer Predator Triton Neo 16 (2024): Intel Core 9 Ultra a RTX 4060 | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

55

Seznam kapitol

1. Acer Predator Triton Neo 16 (model 2024) 2. Představení, balení a specifikace 3. Predator Triton Neo 16 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Predator Triton Neo 16 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software
6. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 7. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 8. Procesorový výkon 9. Herní výkon s RTX 4060 10. Závěr

Výrobce herního hardwaru Acer inovoval celou svou řadu herních notebooků Predator na nové procesory Intel Meteor Lake. Acer Predator Triton Neo 16 využívá jednoznačně nejmodernější a nejvybavenější platformu na trhu.

Reklama
Acer Predator Triton Neo 16 (2024): Intel Core 9 Ultra a RTX 4060
i Zdroj: Acer

Pokud hledáte lehký, ale stále výkonný herní laptop o velikosti displeje 16", je nová řada Predator Triton Neo 16 skvělým kandidátem. S hmotností 2 kg jde opravdu o kompaktní herní notebook bez kompromisů. Navíc vybavený nejmodernějšími novinkami, které můžete vůbec v notebooku mít.

Výbava, spotřeba, baterie

Počítač je vybavený všemi porty, které dnes můžete potřebovat. Máme zde několik USB, včetně univerzálního Thunderbolt 4. Na boku najdeme i čtečku karet. Konektivita WiFi 6E pro herní laptop plně postačí. Absence klasického LAN je ale na pováženou, bohužel jej dnes nacházíme na noteboocích čím dál méně.

Zpracování počítače je prvotřídní, zde nemám k designu a provedení žádnou výtku. Co se týká spotřeby, ta je zcela adekvátní osazeným komponentám, maximální zátěž procesoru 115 W a herní příkon 150 W jsou skvělé hodnoty. Navíc při sledování filmů nebo lehčí práci lze počítat i se šesti hodinami výdrže.

Komponenty

Celková skladba komponent je celkem vyvážená, jelikož procesor Core Ultra 9 není v žádném případě highend čip, ale spíše jde o nástupce Core i7 minulé generace. K němu se RTX 4060 nebo RTX 4070 perfektně hodí. Kapacita paměti 32 GB je solidní, upgrade není možný, což ale u této kategorie notebooku není velký problém. Druhý disk si osaďte sami, základní kapacita 1 TB kapacity už dnes mnoho, obzvlášť pokud budete chtít instalovat více moderních her.

Osobní názor

Intel Meteor Lake je dnes nejmodernější platforma na trhu, tedy alespoň do reálné dostupnosti AMD Strix Point. Nabízí moderní porty, konektivitu i zajímavý výkon s rozumnější spotřebou. Aplikační výkon není highendový, herní je ale špičkový. Pro převážně herní počítač ideální volba. Velice vydařená je i klávesnice, podsvícení celkové zpracování počítače.

Jako negativum musím zmínit vysokou hlučnost počítače v zátěži, což se dá do určité míry odladit ručním nastavením ventilátorů. Tichý počítač to ale není, což ovšem platí obecně pro výkonné notebooky. Také NPU Ai čip zatím moc nevyužijete, podpora v aplikacích je zatím minimální. Jde ale o první NPU v PC, takže je brzo hodnotit, kam se časem posuneme.

Tím zásadním otazníkem je cena. Intel (a pak i výrobci) chce za Meteor Lake výrazně víc ve srovnání s předchozí generací. Počítače s Core i9-14900HX, který má o poznání vyšší výkon se prodávají levněji, rozdíl je asi 5000 korun u těch nejlevnějších strojů. Třeba Acer má na trhu model Helios 16 s Core i9-14900HX a RTX 4070 za stejnou cenu, dnes testovaného stroje. Z tohoto pohledu jsou Meteor Lake notebooky příliš drahé.

Na druhou stranu, pokud se podíváme na konkurenční počítače s Core Ultra 9 a RTX 4060, je Acer Predator Triton Neo 16 jedním z nejlevnějších. Z tohoto pohledu je jeho cena dobrá a zcela odpovídá situaci na trhu. Zdali vás Meteor Lake zaujal, není co řešit. Acer Predator Triton Neo 16 je velice povedený herní notebook.

Verdikt

Velice pěkně zpracovaný notebook s Intel Meter Lake, nejvybavenější platformou současnosti. Jen cena je hodně vysoká.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nejnovější Intel Meteor Lake + čip Ai NPU
Skvělá výbava počítače: HDMI 2.1, Thunderbolt 4, WiFi 6E
Nízká hmotnost, excelentní herní výkon
Výkon na úrovni Core i7 předchozí generace
NPU má zatím omezené využití
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama