AMD Radeon VII v testu: zpátky v highendu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Radeon VII v testu: zpátky v highendu

AMD Radeon VII v testu: zpátky v highendu | Kapitola 24

Adam Vágner

Adam Vágner

7. 2. 2019 12:00 207

Seznam kapitol

1. AMD Radeon VII: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory, výbava 3. Testovací sestava 4. 3D Mark 5. Aliens vs. Predator 6. Battlefield 1 7. F1 2018 8. Fallout 4 (Win 10) 9. Far Cry 5 10. GTA V (Win 10) 11. Metro Last Light Redux 12. Tom Clancy´s The Division (DX11 + DX12)
13. The Witcher 3: Wild Hunt 14. Chování boost v benchmarku AvP 15. Chování boost v F1 2018 16. Chování boost v Metro Last Light 17. Teploty 18. Chování ventilátorů 19. Hlučnost 20. Spotřeba a poměr výkon/watt bez zátěže a v AvP 21. Spotřeba a poměr výkon/watt v F1 2018 22. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 23. Luxmark, vray benchmark 24. Závěrečné shrnutí

AMD dnes uvádí nejvýkonnější Radeon VII – první grafickou kartu s čipem výráběným novým 7nm procesem. Asistuje jí extrémních 16 GB paměti HBM2 s ještě extrémnější propustností. Cílí na slabší z nejvyšších modelů GeForce – RTX 2080, ale co do výkonu je mu zdatným soupeřem.

Reklama

Pro všechny, co otevírají rovnou závěr, znovu připomenu, že provozní vlastnosti karty zřejmě doznají změn. Měla by být upravena křivka regulace ventilátorů, s čímž by se měla karta ztišit. K tomu, aby byla karta tišší výrazně, by ale muselo dojít i na snížení napětí na čipu, aby klesla spotřeba karty, jinak moc velká rezerva pro snižování otáček ventilátorů nezbývá. Se stávajícím nastavením se v některých testech teploty i při 3000 ot./min na čipu dostávaly přes 75 °C (a nový údaj – teplota Junction ještě výrazně výše). Samotný chladič tedy nemá moc velkou rezervu, i na těch dvou slotech se dal udělat líp. Žebrování pasivu je prostě příliš minimalistické.

Do taktování jsem se zatím nepouštěl, od AMD jsme dostali upozornění, že v předprodukčních ovladačích Wattman nefunguje korektně, protože neaplikuje zvolené nastavení – a i když jsem zkoušel laborovat s křivkou taktů přes ovladače ve Windows 7 i Windows 10, tak to skutečně vypadalo, že změna nastavení křivky nemá u karty pozorovatelný vliv na takty i na výkon. A jiné utility zatím karty nezvládnou ani monitorovat, ne tak taktovat.

AMD Radeon VII v testu: zpátky v highendu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se čistě výkonu týká, AMD už od představení kartu stavělo do pozice soupěře RTX 2080, a můžu říct, že v tomto ohledu celkem uspělo. V některých hrách je lepší, v jiných horší, v průměru je na tom v testovaných hrách o něco hůře, ale je to aspoň konkurent. Bohužel to vypadá, že tomu, aby se na RTX 2080 dotáhlo, zase obětovalo provozní vlastnosti.

Karta má stát 700 dolarů, čistým přepočtem s daní by to mělo být kolem 19 400 korun. Alza by jej měla prodávat o něco dráž, jiné obchody kartu zatím nemají (mělo by ale být možné objednávat ji i přímo u AMD na amd.com). Každopádně je to stejně jako RTX 2080 nejvýkonnější karta se snesitelnou cenou, dá se říct, že v tomto ohledu je nabídka AMD konkurenceschopnější, než tomu bylo v minulé generaci při uvedení RX Vega 64 proti GTX 1080 Ti. Pravda, je tu ještě RTX 2080 Ti, která je výrazně výkonnější, jenže už je cenou na pozici bývalých Titanů – normální hráč si prostě na hraní kartu za takovou cenu nekoupí.

U poměru cena/výkon je to spíš plichta – proti verzím GeForce RTX 2080, které máme v grafech, vychází lépe, ale u nich jde o špičkové modely, které jsou o několik tisíc dražší než základní verze RTX 2080. A ty už aktuálně začínají na nějakých devatenácti tisících korun. S poměrem cena/výkon na tom tedy budou nejspíš i lépe a přitom budou mít nižší spotřebu i tišší chlazení.

Na straně AMD je pak výhoda 16 GB paměti a podpora FreeSync i přes HDMI. A to je plus hlavně pro ty, kdo hledají levnější řešení – sám doma napočítám čtyři monitory a televizi s podporou FreeSync, ale jen jediný z nich má i DisplayPort, na kterém adaptivní v-sync poběží i s GeForce.

Kartě bych rád udělil alespoň bronzové ocenění, protože pro majitele Radeonů RX Vega 56 a 64, kteří mají averzi ke konkurenčním kartám, je to jednoznačně nejatraktivnější upgrade, ale nechci vyřknout definitivní ortel nad produktem, u nějž se ještě mají ladit provozní vlastnosti (a hlučnost je momentálně opravdu nepříjemná, je to na výměnu chladiče, což zase komplikuje termální podložka). Uvidíme, jak dopadne úprava ovladačů a přetestování provozních vlastností – v tichosti doufám, že se objeví dřív, než testovací vzorek zmizí v nenávratnu.

Pokud se řadíte k příznivcům AMD a potřebujete vysoký výkon, je to v podstatě jediná možnost. Při zohlednění všech vlastností vychází RTX 2080 lépe, ale Radeon VII je aspoň nějaká alternativa.

Jestli vás i se všemi dětskými nemocemi karta zaujala, nebo si ji chcete pořídit na hraní, tak určitě dlouho neváhejte, je jich opravdu málo a nevypadá to, že by jich měly být i výhledově plné sklady.

AMD Radeon VII
KLADY
AMD Radeon VII v testu: zpátky v highendu
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Radeon VII v testu: zpátky v highendu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Výrazný nárůst výkonu proti Radeonu RX Vega 64 V zátěži bzučí cívky (ale po minutě už to přes ventilátory neuslyšíte)
Aktuálně jediný Radeon, který lze doporučit na rozlišení 4K vyšší spotřeba, horší poměr výkon/watt než GeForce
Bez zátěže tichá V zátěži hlučná
Akceptovatelná cena  
16 GB paměti  
Výrazně lepší poměr výkon/watt než OC modely RX Vega  
Orientační cena s DPH: 19 990 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama