AMD Trinity – rozbor architektury a měření výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Trinity – rozbor architektury a měření výkonu

AMD Trinity – rozbor architektury a měření výkonu

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

2. 10. 2012 07:00 107

Seznam kapitol

1. Trinity jako nejvýkonnější APU současnosti 2. Přechod na odlišnou architekturu 3. APU – grafická část a dostupné modely 4. Testovací sestavy a metodika 5. Paměťová propustnost a syntetické testy 6. Vícevláknové benchmarky, rendering a převod videa
7. Šifrování a testy komprese dat 8. Radeon HD 7660D – syntetické grafické testy 9. Radeon HD 7660D – herní testy 10. Spotřeba sestavy a teplota procesoru 11. Dosavadní zhodnocení

Rok se sešel s rokem a firma AMD uvádí na trh již druhou generaci svých APU do desktopového segmentu. Počínaje dneškem vypršelo NDA a my vám můžeme ukázat novou platformu s kódovým označením Virgo. Jak si povede nové čtyřjádrové APU Trinity A10-5800K ve výpočetních a grafických testech?

Reklama
AMD Trinity – rozbor architektury a měření výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zhruba něco málo přes jeden rok trvalo firmě AMD vydat do desktopového segmentu další produkt z rodiny AMD Fusion. Pod tímto marketingovým názvem se neukrývá nic jiného, než APU (Accelerated Processing Unit) – neboli spojení procesoru a grafického čipu v jeden kompaktní a efektivní celek. V případě firmy AMD se jedná již o druhou generaci těchto „procesorů“ v desktopovém segmentu.

Co všechno v dnešní recenzi najdete? Ne vše bylo možné stihnout naměřit a sepsat do vypršení NDA, a proto bude recenze obsahovat ještě druhou část. V dnešní první části se podíváme na změny v čipové sadě A85X a patici FM a rozebereme si novou architekturu APU procesorů s kódovým názvem Trinity. Poté bude následovat duel top procesorů nové a staré architektury APU – Trinity a Llano v podání AMD A10-5800K a A8-3870K. Ty budou prověřeny v mnoha procesorových a grafických benchmarcích, ale také v běžných aplikacích nebo hrách. Nebude chybět ani srovnání spotřeby obou platforem a měření teplot procesoru. Druhá část recenze potom bude obsahovat podrobný test základní desky F2A85X-UP4 od firmy Gigabyte, výsledky přetaktování APU A10-5800K a možná i něco více.

Čipová sada A85X – pouze drobné změny

AMD Trinity – rozbor architektury a měření výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Desktopová APU Trinity s sebou přinesly i novou patici FM2. Ta se oproti FM1 liší tím, že má o jeden pin méně – 904 vs. 905 pinů a rozložení pinů je mírně pozměněné. To mimo jiné znamená, že APU založené na architektuře Llano do socketu FM2 nevložíte. Stejně tak nové Trinity nebude pasovat do starší patice FM1.

Co se týče patice FM2, tak i zde uvidíme staré známé čipové sady A75 a A55. Kromě toho přibyl čipset A85X, o kterém si nyní povíme něco více. Oproti A75 je změn opravdu poskromnu. Mezi nejpodstatnější inovace a rozdíly se řadí možnost rozdělit jednu PCI-E 2.0 linku (x16) na dvě linky (x8), a tím pádem zapojit dvojici grafických karet v režimu CrossFireX. Možná někdo z vás čekal, že již čipset A85X bude obsahovat PCI-E Gen3 linku, ale je otázkou, zda je to v tomto segmentu vůbec zapotřebí. Dále čipset A85X podporuje až 8 SATA disků (6 Gb/s) a není problém vytvořit RAID5 diskové pole.

AMD Trinity – rozbor architektury a měření výkonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro někoho může být výhodou připojení až tří monitorů zároveň s využitím pouze iGPU. Dále se již čipset A85X od A75 neliší a také obsahuje podporu pro 4× USB 3.0 a 10× USB 2.0 portů, čtyři linky PCI-E 2.0 (x1), HD Audio kodek, PCI nebo mSATA konektivitu apod.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama