And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem

And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 11. 2017 03:00 71

Seznam kapitol

1. Muselo se to udělat! 2. Když zabijete svou velkou výhodu 3. Jak se automaticky připravit o funkce 4. Když to funguje, nespravuj to 5. O nás bez nás 6. Nesouhlasit už nestačí

Nový Firefox 57 zařízl podporu pro staré pluginy a nově podporuje už jen ty založené na WebExtension. Řada uživatelů to zjistila až poté, co s updatem přestaly fungovat používané pluginy. Funkce systému a programů se nám mění pod rukama, mizí používané funkce a místo nich dostáváme nové, o něž jsme nestáli. Bez ptaní.

Reklama

Spousta uživatelů s tím ale nesouhlasí. Někteří proto, že nevidí důvod proč měnit svoje pracovní návyky – nejsou placeni za přeučování se systému, aplikací a ovládání, ale používají je ke své práci se všemi svými opičími trojhmaty, customizací a makry. Další provozují software, který nemohou měnit a upgradovat, což je typicky problém softwaru ovládajícího zakázkový hardware. Další nechtějí přijít o oblíbené hry. Jiným nevyhovuje filozofie nových systémů.

Jenomže – dnes už nestačí nesouhlasit. Updaty už nepředstavují pouhou údržbu, která systém opravuje, ale hrozbu, která ho může systém kompletně vykolejit. Dřív stačilo počkat a rozhodnout se, které updaty nechcete, dnes s nimi musíte aktivně bojovat a odstraňovat následky toho, co vám přinesou. Vypnuli jste si u Windows 10 telemetrii? Tak se připravte na to, že to nějaký další update „opraví“ a vy budete muset řešit, jak ji znovu vypnout. Updaty se mění z něčeho pozitivního v něco potenciálně nepřátelského.

And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako obvykle tyto změny vadí nejméně těm, kteří se svým počítačem pracují minimálně. To jsou ti praví hlasatelé a oslavovatelé změn. Ne nadarmo se systém vynucených updatů rozšířil do civilizace z chromebooků, se kterými se nedá reálně nic rozumného dělat a z konzolí, se kterými se nepracuje vůbec. Čím více ale počítač používáte, čím je integrovanější ve vašem pracovním řetězci, tím větší problém s nimi máte.

Dnes už najdeme návody, jak si nakonfigurovat firewall, aby nepouštěl ven telemetrii, o které nic nevíte a potenciálně s ní nesouhlasíte. Myslím, že je jen otázkou času, až se budou blokovat i updatovací servery a s nimi záplava dobra, kterou nám do chřtánu cpou technici, kteří nic neví o tom, jak počítače využíváme – a navíc je to vůbec nezajímá. Kdy se budeme muset bránit vylepšením, o kterých rozhodli bez nás, „protože to tak je lepší“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama