aoc-lm-800-tft-18-jde-to-levne-a-kvalitne
Monitory Článek AOC LM-800, TFT 18": jde to levně a kvalitně?

AOC LM-800, TFT 18": jde to levně a kvalitně? | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 12. 2002 00:00 46

Seznam kapitol

1. Útok TFT panelů probíhá 2. Kvalita obrazu - úhly 3. Doba odezvy (response time) a závěr

První nadšení z levných, ať značkových či neznačkových plochých panelů opadlo (pro vaše dobro doufám že ano :) a tak teď přistupuji ke každému novému "zaručenému hitu" s velkou opatrností. 18ctka za cenu 17" - to na první pohled nezní špatně... úhly pohledu 160H / 160V a doba odezvy (response time) 25ms: to opravdu nevypadá na žádné ořezávátko... Ale ta značka! Pokud si navíc vzpomenu na AOC 17" LM-700, který dnes rozhodně patří k podprůměru. Opps! No, tentokrát to rozhodně není zlé...

Reklama

Response time

Jednoduchou pomůckou, jak zjistit je-li doba odezvy dobrá nebo ne, je plynulé skrolování textu, či ještě lépe tabulky v Excelu. Pokud v jeho průběhu nevidíte hranice buněk a černý text se "rozmázává", je doba odezvy panelu cca 50ms.

Pro přesnější posouzení jsme použili záběr na náš testovací pohybující se obrazec (refresh 75Hz, exponovali jsme s časem 1/60s). P.S. Myslíme si, že tato metoda je světově unikátní - pokud to někde uvidíte, je to nejspíše okopírované z PCtuningu!

AOC LM-800, TFT 18": jde to levně a kvalitně?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek skutečně odpovídá panelům s odezvou cca 25ms = velmi dobře. P.S. tento parametr není běžný ani u levnějších panelu světových značek. LM-800 tedy boduje i zde (a potvrzuje svou vhodnost pro akční hry a video).

AOC LM-800, TFT 18": jde to levně a kvalitně?
i Zdroj: PCTuning.cz


...referenční obrazec staršího panelu LM-700 (ten je postupně nahrazován LM-720A)
je docela tristní - response time je zde cca 50ms

Odstíny šedi

AOC LM-800, TFT 18": jde to levně a kvalitně?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde je - možná až příliš zřetelně (ale chtěl jsem, ať to vidíte), vidět že některé odstíny šedi mají, ač na první pohled nepatrný, barevný nádech. Je to způsobeno tím, že panely mají technicky poněkud omezenou barevnou paletu (tímto trpí více než 70% panelů). V praxi to příliš nevadí - výjimkou je použití grafických programů kde se klade důraz na věrnost barev.

Obnovovací frekvence

Obnovovací frekvence není u TFT panelů tak důležitá jako u monitoru, protože, pokud se obraz nemění - nedochází k překreslování obrazu vůbec (což je mnohem lepší, než 100Hz u monitoru).

Obecně nedoporučujeme u plochých panelů nepřekračovat frekvenci 60Hz - obraz je i zde stabilní jako skála (panel má paměť na celou plochu obrazu a nepotřebuje obraz "kreslit" po řádcích tak, jak to činí monitor či televize) - jít výše zbytečně zatěžujete elektroniku panelu.

Zjednodušení:

  1. představte si, že TFT panel obraz "promítá" po celých snímcích,
  2. uvědomte si, že v kině vidíte snímky s frekvencí 24Hz... a stačí to!

Rozlišení

AOC LM-800, TFT 18": jde to levně a kvalitně?
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozlišení panelu (1280x1024) je typické pro panely 17". Pokud by panel uměl 1600x1200, už bych vypisoval objednávku - škoda. I tak se jedná o obrovskou plochu, posuďte sami:

AOC LM-800, TFT 18": jde to levně a kvalitně?
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Škoda že podsvětlovací výbojky panelu nevyzařují 250 či 300 cd/m2 - zbytečně se takto LM-800 okrádá o cenné bodíky, které mu chybí k nepochybnému zlatému zápisu v knize "cena/výkon". Ostatní parametry jsou však překvapivě solidní - LM-800výborné (a především reálné) pozorovací úhly, krátkou dobu odezvy. I cena této 18ky je tam, kde mnozí nabízejí 17" řešení.

Poznámka: Tento panel neobdržel PCtuning Award jen proto, že jsme ještě neměli možnost testovat poslední "várku" panelů TFT 17" - předpokládám, že i tam se vyskytne mnoho "démantů" (a jistě také i mnoho podprůměrných modelů - to je však již o něčem jiném).

Na druhou stranu palec úhlopříčky navíc není nějakým zásadním přínosem (na druhou stranu, pokud máte slabší zrak, nejsou ikony ani písmo tak "titěrné", jako ostatních u 17tek). Pokud by se jednalo o panel 1600x1200, to už by bylo jiné "kafe".

Děkujeme firmě Abacus, která nám AOC LM-800 zapůjčila k otestování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama