Aorus RX 5700 XT v testu: dobrý chladič a šest výstupů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Aorus RX 5700 XT v testu: dobrý chladič a šest výstupů

Aorus RX 5700 XT v testu: dobrý chladič a šest výstupů | Kapitola 27

Adam Vágner

Adam Vágner

30. 11. 2020 18:00 39

Seznam kapitol

1. Aorus RX 5700 XT rev. 1.0 2. Aorus RX 5700 XT: konstrukce 3. Testovací sestava s Core i9-10900K 4. Aliens vs. Predator 5. Death Stranding (TAA, DLSS) 6. F1 2020 (TAA, DLSS) 7. Far Cry New Dawn 8. GTA V 9. Metro Exodus, bez ray tracingu 10. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 11. The Division 2 12. The Witcher 3 13. Chování boost v AvP (performance mode) 14. Chování boost v AvP (quiet mode)
15. Chování boost v F1 2020 (performance mode) 16. Chování boost v F1 2020 (quiet mode) 17. Boost v Metro Exodus (performance mode) 18. Boost v Metro Exodus (quiet mode) 19. Boost ve World of Tanks (performance mode) 20. Boost ve World of Tanks (quiet mode) 21. Spotřeba sestavy 22. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 23. Otáčky ventilátorů, Hlučnost 24. Teplota GPU 25. Průměrný výkon 26. Cena, poměr cena/výkon 27. Závěrečné shrnutí

S Radeony RX 5700 XT se pomalu loučíme. AMD je někdy v příštím roce nahradí v nabídce novějšími modely. Otestovali jsme většinu nejprodávanějších modelů, dnes doplníme ještě jeden z mála atraktivních modelů, který u nás můžete pořídit. Aorus RX 5700 XT patří k vůbec nejlépe vybaveným Radeonům z této řady.

Reklama

Radeon RX 5700 XT v provedení Aorus je karta s nadstandardní výbavou. Na úvod podstatná věc – naměřené hodnoty, zejména průběhy chování boost u zatížené karty, se mohou lišit v závislosti na revizi. Testovaná karta byla v revizi 1.0, její výsledky tedy nemusí přesně odpovídat kartě v revizi 2.0.

V tichém režimu nabízí tiché chlazení, spíše než ventilátory uslyšíte cívky napájecí kaskády, a i ty jsou tišší než obvykle. Dalším luxusním prvkem je šestice výstupů pro monitory. A nadstandardem je i duální BIOS, i když v případě Radeonů nebývá zase tak neobvyklý.

Aorus RX 5700 XT v testu: dobrý chladič a šest výstupů
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se provozních vlastností týká, chladič odvádí dobrou práci. Provozní teploty v obou režimech jsou poměrně nízké a také regulace je nastavená slušně – na rozdíl od většiny jiných modelů kartě výrazně nekolísají otáčky se změnou zátěže.

Na výkonnějším profilu OC ale není ani tak oč stát – ventilátory se roztáčejí na hodnoty, při kterých lze hlučnost označit za průměrnou. Na jednu stranu je to podstatně lepší výsledek než nesnesitelně hlučné karty s hodnotami kolem 50 dBA, na druhou je to pořád jen průměr.

Až v tichém režimu je karta skutečně docela tichá – cívky jsou tišší než u výkonnějších karet s vyšší spotřebou a ani ventilátory není téměř slyšet.

Za normálních okolností by už asi byl Radeon RX 5700 XT ve slevě, poté, co je většina výkonnějších karet beznadějně vyprodaná a stojí se na ně fronty, se cena starých Radeonů příliš nehýbe, a když už, tak je to spíše nahoru.

Proto si nákup starého Radeonu dobře rozmyslete – i přes dobré provozní vlastnosti tohoto modelu se nevyplatí poměrem cena/výkon. Budete-li mít možnost pořídit některou z karet nové generace za ceny blízké těm udávaným coby doporučené, RX 5700 XT za necelých dvanáct tisíc ji rozhodně nemá smysl kupovat. Už jen proto, že RTX 3060 Ti nabídne za podobnou cenu výrazně vyšší výkon. Oproti novým kartám navíc chybí výpočetní jednotky pro ray tracing a podpora DirectX 12 Ultimate.

Aorus Radeon RX 5700 XT
KLADY
Aorus RX 5700 XT v testu: dobrý chladič a šest výstupů
i Zdroj: PCTuning.cz
Aorus RX 5700 XT v testu: dobrý chladič a šest výstupů
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
teploty čipu i komponent horší poměr výkon/watt než nové karty
předimenzovaný chladič proti novým kartám špatný poměr cena/výkon
při nízké zátěži pasivní chlazení, v zátěži v tichém režimu tichá chybí podpora DirectX 12 Ultimate,
ray tracingu, nemá alternativu k DLSS 2.0
FreeSync i na HDMI  
šest výstupů  
nepříliš hlučné cívky  
   
   
Orientační cena s DPH: 11 800 Kč


Za zapůjčení karty do testu děkujeme společnosti Mironet

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama