Hardware Článek Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou

David Jiránek

David Jiránek

6. 6. 2023 08:00 46

Seznam kapitol

1. Vision Pro: brýle pro AR 2. Za hodně peněz hodně muziky 3. Mac Pro se vrací

Apple si na večer 5. června připravil tradiční vývojářskou konferenci WWDC, která byla plná hardwarových a softwarových novinek. Došlo na Macbooky, trochu zapomenutý Mac Pro, softwarová vylepšení a jednu věc na závěr.

Reklama

One More Thing - Apple Vision Pro

Začneme u konce konference, protože přesně z tohoto důvodu jste otevřeli tuto novinku. Apple konečně ukázal brýle pro rozšířenou realitu a evidentně této technologii hodně věří. Tim Cook totiž brýle představil na samotném závěru prezentace a použil k tomu legendární frázi Steva Jobse “One more thing”. Brýle se jmenují Apple Vision Pro a jde o hybrida mezi virtuální a rozšířenou realitou.

Začněme u interních displejů brýlí. Apple zvolil Micro OLED panely, které mají dohromady 23 milionů pixelů. Přesné rozlišení zatím neznáme, ale vzhledem k faktu, že 4K rozlišení obsahuje jen něco okolo 8 milionů pixelů, půjde o velmi jemné a detailní panely. V tiskové zprávě kromě rozlišení chybí informace o obnovovací frekvenci.

Tyto interní displeje ovšem nejsou jediné na brýlích. Přední prosklená část skrývá další obrazovku namířenou ven z brýlí. Na té se může promítat váš obličej i to, na co se přibližně díváte. V případě obličeje nejde o přímý přenos vaší tváře, ale o virtuálního avatara. Svůj obličej si pomocí iPhonu a Lidaru v něm naskenujete a brýle vytvoří váš 3D sken. Tvář je poté zanimována a zobrazuje se na venkovním displeji přibližně podle toho, jak se zrovna tváříte.

Okolí snímá celkem 12 kamer, 5 senzorů a 6 mikrofonů. Data z těchto senzorů se předávají do zbrusu nového R1 čipu s prodlevou do 12 milisekund. O zbytek výpočtů se stará klasický M2 čip od Applu.

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple

Apple Vision Pro může pracovat v režimu rozšířené reality, kdy do vašeho okolí umisťuje virtuální prvky. Uživatel si ale může přepnout také do režimu plné virtuální reality. Na toto přepínání jsou navázané další softwarové vychytávky. Když si někdo sedne před vás, uvidíte ho, i když máte zapnutý virtuální režim. Brýle zase zobrazí váš obličej skrze externí displej, pokud se s někým bavíte. Apple zřejmě nechce, abyste brýle museli sundávat.

K ovládání potřebujete jen drobné pohyby prstů. Apple přímo zmínil, že ruce můžete nechat na klíně a jen lehce hýbat prsty. Senzory tedy míří i přímo pod brýle. Doplňkovým způsobem ovládání je hlas a pohyb očí. Zejména pohyb očí je podle MKBHD, který si brýle vyzkoušel, velmi povedené. Na úvod vás čeká kalibrace a následné trackování je velmi precizní.

Celá konstrukce brýlí je rozdělená do několika modulárních částí. Samotné brýle jsou z hliníkové slitiny a jednoho kusu skla. Mezi nimi a vašim čelem najdeme přiléhavou výplň, zřejmě bude k dostání v různých tvarech a velikostech. Na zadní části se pak nachází flexibilní pásek, který lze jednoduše povolit a utáhnout. V boční části nalezneme zabudované reproduktory s podporou Spatial Audio.

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple
Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple

Apple vybavil brýle systém VisionOS. Kromě optimalizace na ovládání gesty se výrobce soustředil na přehlednost a umístění prvků do prostoru. Při prezentaci jsme viděli zatím jen aplikace od Applu a jednu od Disney, ale ta je v přípravě. Ikonka App Storu ovšem nechybí, tudíž se více aplikací dočkáme, ale až při vydání.

Překvapením může být výdrž. Na řadě záběrů byl totiž k vidění dost tlustý opletený kabel, který vedl ve většině případů k externí baterii. Díky té vydrží brýle zapnuté 2 hodiny. Jinak je můžete používat celý den, ale musíte být připojeni k síti. Interní baterii zde nehledejte, stejně tak univerzální USB-C. Kabel se připojuje skrze proprietární rozhraní.

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple

Odemknutí brýlí probíhá skrze (pro Apple) zcela novou metodu Optic ID. Vision Pro naskenují vaši sítnici a podle toho vás rozpoznají.

A nyní to nejdůležitější, totiž datum vydání a cena. Apple Vision Pro dorazí na začátku příštího roku s cenou 3 500 dolarů, v přímém přepočtu 75 tisíc korun. Počítejte ale spíše okolo 90 tisíc korun. Apple ovšem udává, že brýle budou na začátku prodeje dostupné jen na území USA. Kdy se headset dostane do Evropy není známo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama