Hardware Článek Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

6. 6. 2023 08:00 46

Seznam kapitol

1. Vision Pro: brýle pro AR 2. Za hodně peněz hodně muziky 3. Mac Pro se vrací

Apple si na večer 5. června připravil tradiční vývojářskou konferenci WWDC, která byla plná hardwarových a softwarových novinek. Došlo na Macbooky, trochu zapomenutý Mac Pro, softwarová vylepšení a jednu věc na závěr.

Reklama

Velký Macbook Air

Nový Macboook Air dostal displej s úhlopříčkou 15 palců. Stále je bez větráčku a s M2 čipem uvnitř. Nechybí čtveřice repráčků, výřez v displeji (bohužel) a výdrž až 18 hodin na baterii. Vybavit tento model můžete až 2 TB SSD a 24 GB RAM. Novinkou jsou čtyři barevné varianty. Mezi porty nechybí dva Thunderbolty, 3,5mm jack a Magsafe.

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple

Cena začíná na 37 990 korunách a k zákazníkům dorazí příští týden. Menší 13" Macbook Air s M2 zlevňuje na 32 tisíc korun.

M2 Ultra míří do dvou zařízení

Asi nikoho nepřekvapí, že Apple představil čip M2 Ultra, který navazuje na svého předchůdce a spojuje fyzicky dva čipy do jednoho. Výsledkem o 20 % vyšší CPU výkon, o 30 % vyšší GPU výkon a o 40 % rychlejší neuronové jádro. Čip má celkem 134 miliard tranzistorů (o 20 miliard více než předchůdce) a podporuje až 192 GB RAM s propustností 800 GB/s.

Čip se podívá do Mac Studio, tedy menšího počítače, který má drobná vylepšení. Jedním z nich je podpora pro HDMI 2.1 a lepší bezdrátová konektivita skrze WiFi 6E a Bluetooth 5.3.

Větší povyk vzbudil návrat Macu Pro. Klasická tower skříň pojme M2 Ultra už v základu. Do rozměrné základní desky můžete vměstnat až šest PCIe gen 4 x16 karet dle vašich preferencí. Osazení karet do jisté míry ovlivní nabídku portů. V základu ale čekejte trojici USB-A, šest Thunderboltů 4 a HDMI 2.1. Pro připojení k síti slouží dva 10Gb ethernety a WiFi 6E.

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple

Cena začíná na 200 tisících korunách za M2 Ultra s 24 CPU jádry a 60 GPU jádry. Lepší varianta z 24x CPU a 76x GPU vás přijde na dalších 30 tisíc korun. V obou případech dostanete 64 GB RAM a 1 TB SSD. Maximální výbava se 192 GB RAM a 8 TB SSD vás vyjde na 344 tisíc korun. K zákazníkům dorazí začátkem července.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama