Hardware Článek Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

6. 6. 2023 08:00 46

Seznam kapitol

1. Vision Pro: brýle pro AR 2. Za hodně peněz hodně muziky 3. Mac Pro se vrací

Apple si na večer 5. června připravil tradiční vývojářskou konferenci WWDC, která byla plná hardwarových a softwarových novinek. Došlo na Macbooky, trochu zapomenutý Mac Pro, softwarová vylepšení a jednu věc na závěr.

Reklama

Speciální funkce

Za cenu 3 500 dolarů samozřejmě očekáváme od headsetu to nejlepší v dané kategorii. Kde se už specifikace nedaly moc nahánět (pokud je Apple vůbec uvolnil), tam si společnost přihřála polívku softwarem a customizací.

Jak zmiňuje MKBHD ve svém videu, ještě před objednáním brýlí si naskenujete tvar svého obličeje. V obchodě na vás pak budou čekat brýle s vycpávkou, která vám nejlépe sedne. Zřejmě proto se brýle nejprve dostanou jen do USA. Zda se polstrování vyrobí zcela na zakázku, nebo bude připraveno několik různých variant, není jasné.

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple

Zadních popruhů na upevnění nejspíše bude více. Jejich odepnutí je totiž otázkou pár vteřin a Apple naznačil, že se dají vyměnit za jiné. Vzhled jiných verzí nebyl ale odhalen. Můžeme tedy jen spekulovat. Při vydání by mohl Apple nabídnout několik velikostí a varianty s různými materiály.

Apple hodlá spolupracovat s firmou Zeiss a nabídne řadu korekčních čoček pro osoby využívající brýle. Tyto čočky jsou na míru vyrobené, aby neovlivňovaly vnitřní senzory včetně snímání pohybu očí.

Samozřejmě nechybí bohaté propojení s ekosystémem Applu. Ačkoliv Vision Pro nabízí vestavěné reproduktory, využít můžete také Airpody v případech, kdy se vám hodí například potlačení okolních ruchů.

Apple na WWDC představil brýle pro rozšířenou realitu, vytřou vám zrak nejen cenovkou
i Zdroj: Apple

Když už je řeč o zvuku, repráčky využívají audio ray tracing a jejich zvukové podání má brát v potaz například velikost místnosti, ve které jste, okolní materiály a samozřejmě vaši polohu.

Hardware je rozhodně nad úrovní většiny brýlí pro virtuální realitu, které jsou dostupné v této době. Apple se soustředil spíše na obecný obsah, než například pouze na hry. Úspěch Vison Pro tedy leží v rukou vývojářů. Ti mají několik měsíců na to, aby vytvořili první aplikace a probudili tak tento drahý produkt k životu.

Zároveň ovšem zůstává několik nevyřčených otázek. Půjdou brýle připojit k silnějšímu Macu, abychom si mohli užít lepší grafiky? Budou dostupné alternativní power banky? Na tyto odpovědi si počkáme zřejmě až do vydání z kraje příštího roku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama