ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů? | Kapitola 12

Marek Vacovský

Marek Vacovský

13. 11. 2014 03:00 17

Seznam kapitol

1. Úvod a základní informace 2. x86 vs. ARM – jaké jsou vlastně rozdíly? 3. SoC porovnávaná v našem testu 4. Srovnání výkonu 5. Volná paměť, výdrž, nabíjení 6. Acer Iconia Tab One 7 – design a zpracování
7. Acer Iconia Tab One 7 – zvuk, displej a fotoaparáty 8. Acer Iconia Tab One 7 – HW a SW 9. Lenovo Tab A7 – design a zpracování 10. Lenovo Tab A7 – zvuk, displej a fotoaparáty 11. Lenovo Tab A7 – HW a SW 12. Konečný verdikt

Prověříme, která platforma je vhodnější pro cenově dostupné tablety. Zaměříme se na poměr cena/výkon i zkušenosti z praktického užívání. Vybrali jsme dva tablety – Acer Iconia One 7 na platformě Intel Atom Clover Trail+ (x86) s Lenovo Tab A7 s procesorem MediaTek 8121 (ARM Cortex-A7). Bude vám více vyhovovat ARM, nebo Intel?

Reklama

K čemu jsme tedy dospěli? Závěr je poměrně jednoduchý – Intel a ARM jsou už v dnešní době ve světě mobilních zařízení, jako jsou tablety a smartphony, naprosto rovnocennými soupeři. Už dávno neplatí, že x86 procesor v mobilu nebo tabletu = zaděláno na problémy. Kompatibilita se všemi aplikacemi je příkladná a jak jste mohli vidět v našich testech, výkon je na straně Intelu. Především pokud mluvíme o kategorii cenově dostupných přístrojů. Nicméně na druhou stranu po stránce spotřeby si lépe vede ARM.

Testované SoC – jak Intel Atom Z2560, tak i MediaTek 8121 uspěly. V praxi jsme si také ukázali, že počet jader není směrodatný. To není nic objevného, to samozřejmě dlouhou dobu víme, ovšem uživatelé po vyšším počtu jader tak nějak pořád prahnou. Jak je vidět, i „pouhá“ dvě procesorová jádra mohou být naprosto dostačující, což nám ukazuje i Apple s iPady a iPhony (i když nejnovější iPad Air 2 využívá netradiční sestavy jader tří). Nicméně i v portfoliu Intelu najdeme vícejádrová řešení – mluvíme samozřejmě o platformě Bay Trail, které jsme se věnovali v samostatném článku.

Samostatné hodnocení si pak zaslouží i oba tablety jako takové. A upřímně, nebylo to jednoduché rozhodování zvolit, který je lepší a který naopak horší. Oba kousky nás totiž vzhledem k přijatelné ceně zaujaly a co se týká specifikací, jsou na tom podobně. I přesto, že vyšší výkon nabízí Iconia One 7 od Aceru, celkově nás více zaujalo Lenovo a to hlavně kvůli povedenějšímu displeji a lepšímu konstrukčnímu zpracování.

Lenovo Tab A7 (A3500-FL)

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsme naťukli, největšími výhodami tabletu od Lenova je rozhodně skutečně povedený displej, který v dané kategorii patří mezi vůbec nejlepší a také precizní dílenské zpracování, o kterém můžeme říci to samé. Na nadstandardní úrovni je také výdrž na nabití. Mezi negativa lze zařadit podprůměrně kvalitní zvukový výstup. I přes velmi nízkou cenu tak lze tablet hodnotit velmi pozitivně.

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Acer Iconia One 7 (B1-730HD)

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz

A čím nejvíce bodoval Acer? Určitě výkonem – v nejnižší cenové kategorii, kam patří, se rozhodně jedná o jeden z vůbec nejvýkonnějších modelů. Líbilo se nám také zajímavé zpracování zadní strany, ovšem celkový dojem pokazila povrzávající levá strana. Výhodou je také nové prostředí, i když Androidu 5.0 Lollipop se pravděpodobně majitelé nedočkají. Mezi negativa patří právě povrzávající konstrukce a oproti Lenovu horší displej (i když stále nadstandardních kvalit). Kaňkou na kráse je také málo prostoru pro uživatele, což ale zachraňuje slot na microSD karty.

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Acer Iconia Tab B1 NT.L4CEE.002 poskytuje server Heureka.cz

Ve finále můžeme doporučit rozhodně oba tablety – dnešní recenze ukázala, že už i tablety, které se pohybují okolo částky dvou tisíc korun, nejsou jen předraženým zrcátkem, ale pro konzumaci multimediálního obsahu poslouží obstojně. Dokonce i na těchto přístrojích pak spustíte náročnější hry a pokud se oprostíte od nejvyšších detailů, zahrajete si vlastně cokoli. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama