ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů? | Kapitola 3

Marek Vacovský

Marek Vacovský

13. 11. 2014 03:00 17

Seznam kapitol

1. Úvod a základní informace 2. x86 vs. ARM – jaké jsou vlastně rozdíly? 3. SoC porovnávaná v našem testu 4. Srovnání výkonu 5. Volná paměť, výdrž, nabíjení 6. Acer Iconia Tab One 7 – design a zpracování
7. Acer Iconia Tab One 7 – zvuk, displej a fotoaparáty 8. Acer Iconia Tab One 7 – HW a SW 9. Lenovo Tab A7 – design a zpracování 10. Lenovo Tab A7 – zvuk, displej a fotoaparáty 11. Lenovo Tab A7 – HW a SW 12. Konečný verdikt

Prověříme, která platforma je vhodnější pro cenově dostupné tablety. Zaměříme se na poměr cena/výkon i zkušenosti z praktického užívání. Vybrali jsme dva tablety – Acer Iconia One 7 na platformě Intel Atom Clover Trail+ (x86) s Lenovo Tab A7 s procesorem MediaTek 8121 (ARM Cortex-A7). Bude vám více vyhovovat ARM, nebo Intel?

Reklama

V našem případě budeme porovnat dva konkrétní SoC. Tím prvním je Intel Atom Z2560 s architekturou Clover Trail+ (x86) a tím MediaTek 8121 (ARM Cortex-A7).

Architektura Clover Trail+ vychází z postaršího Medfieldu, a oproti němu přidává jedno jádro Saltwell navíc (a zachovává Hyperthreading, tedy maximální rozšíření na 4 pracovní vlákna). Intel Atom Z2560 je vyroben 32nm technologií a nabízí standardních 512 kB L2 cache pro každé jádro (celkem 1024 KB). Poradí si i s dekódováním 1080p videa při 30 snímcích za sekundu. Běžná frekvence jader procesoru přitom činí 933 MHz, maximální turbo frekvence pak až 1,6 GHz. Procesor doplňuje také dvoujádrový grafický čip PowerVR SGX 544MP2.

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti tomu ARM Cortex-A7, který využívá čipset MediaTek 8121, patří mezi vůbec nejúspornější architektury ARM. Čipset je vybaven čtyřmi procesorovými jádry o taktu 1,3 GHz. Procesor je vyrobený novější 28nm technologií a celkově nabízí 1024 KB cache.

SoC je též vybaven grafickým čipem, u kterého se informace ze software pro rozpoznání hardwaru liší od tvrzení výrobce – software totiž identifikoval Mali-400, zatímco výrobce na krabici i stránkách uvádí grafiku PowerVR SGX544. Při hledání informací jsme si navíc všimli, že tento problém má výrobce u více svých modelů, jak naznačují zahraniční recenze. SoC si stejně jako Clover Trail+ s poradí dekódováním 1080p videí.

ARM vs. Intel: Který je lepší do levných tabletů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžete vidět, brát to jen a pouze podle základních papírových specifikací (jak to někteří dělají), jeví se výkonnější a celkově účinnější řešení v podobě čipsetu od MediaTeku a tím pádem instrukční sady ARM, – má dvojnásobný počet jader a efektivnější výrobní proces. Jak však ukážou testy i praktické využití, pravda je někde jinde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama