Asus Dual GF RTX 4070 12GB: Špičková i bez tisícikorunových příplatků
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Recenze Asus Dual GF RTX 4070 12GB: Špičková i bez tisícikorunových příplatků

Asus Dual GF RTX 4070 12GB: Špičková i bez tisícikorunových příplatků | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

27. 4. 2023 12:00 160

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4070: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 (Quiet)
11. Boost v F1 22 (Performance) 12. Boost v Metro Exodus (Quiet) 13. Boost v Metro Exodus (Performance) 14. Boost ve World of Tanks (Quiet) 15. Boost ve World of Tanks (Performance) 16. Spotřeba, teploty 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 19. Závěr

S levnými modely grafických karet se výrobci obvykle moc nepářou. A i když má karta dobrou výbavu, často to zkazí zbytečně vysoká rychlost ventilátorů. U Dual RTX 4070 12GB ale spolu hardware a firmware báječně ladí. Výsledkem jsou provozní vlastnosti, které předčí řadu dražších modelů navzdory tomu, že mezi RTX 4070 patří k nejlevnějším.

Reklama

Závěr

Bál jsem se, že to dopadne, jak to tak většinou u základních modelů dopadá a výrobce nedopustí, aby ohrozil prodeje dražších modelů tím, že nastaví regulaci ventilátorů tak, aby byla tichá. A karta mne velmi příjemně překvapila.

V režimu Performance to na 200W kartu vyslovený zázrak není, ale po přepnutí do Quiet už nebudou mít důvod ke stížnostem ani ti nejnáročnější. Na Dual GeForce RTX 4070 je vidět, jak děsivě to s chlazením výrobci u tříventilátorových RTX 4070 přehánějí. V tichém režimu zvládá chladič kartu bez potíží udržet na solidních 70 °C, i když jsou ventilátory na 1100 ot./min a téměř neslyšné a hlučnost chladiče se pohybuje na úrovni nejtišších aktivně chlazených karet, co se kdy objevily.

Pokud nechcete nutně lámat rekordy v přetaktování RTX 4070 a kartu ve skříni neudusíte, nic lepšího než celkem kompaktní dvouventilátorové provedení se solidním pasivem nepotřebujete. Pokud teda výrobce zvládne odladit nastavení regulace tak příkladně jako Asus a větráky nežene do příliš vysokých otáček, aby byl důvod kupovat dražší modely.

Pravda, na rozdíl od některých RTX 4070 s trojicí ventilátorů si nevystačí se dvěma sloty, ale ani u grafik, které se do prostoru dvou slotů vejdou, nemůžete hned pod chladič posadit větší karty, které ventilátory přidusí.

Asus Dual GF RTX 4070 12GB: Špičková i bez tisícikorunových příplatků
i Zdroj: PCTuning.cz

V tichém režimu jsou ventilátory slyšet jen v pasivně chlazené sestavě s uchem kousek od karty. Také cívky jsou velmi tiché, hlučnost je zhruba na takové úrovni, že si nebudete jistí, jestli to byla napájecí kaskáda, nebo něco jiného a uvnitř zavřeného počítače už by neměly být slyšet vůbec.

Nevýhodou je o něco nižší průměrný takt, než mají dva dříve testované přetaktované modely, ale to je dáno hlavně limitem ze strany napájení. Kdyby vás to moc trápilo, můžete si na jejich výkonnostní úroveň pomoci taktováním. Ty desetiny snímků za sekundu, které tím získáte, za to asi ani nestojí.

Asus má asi jedinou smůlu – že se u nás Palit a Gainward rozhodli jít s cenou výrazně pod částku doporučenou Nvidií, a tak je na tom vedle těchto základních modelů s poměrem cena/výkon o něco hůře. Přesto těch sedm stovek navíc za výkonnější a tišší chladič stojí. Z karet s obdobnou cenou ještě přichází v úvahu jako alternativa RTX 4070 v provedení Ventus 3X od MSI, ale soudě dle jiných recenzí na tom bude s hlučností o malinko hůře.

Co rozhodně smysl nemá, je připlácet proti Dual RTX 4070 dva tisíce či víc na nějaký prémiový model RTX 4070. Nenapadá mě jediný rozumný důvod, snad jen nějaká obsedantně kompulzivní porucha, kvůli níž byste trpěli pocitem, že se dvěma osmpiny a vyšším power limitem mohl grafický čip běžet o 100 MHz rychleji, nebo na vás jdou mrákoty z toho, že má grafický čip teploty 70 °C a ne jen 63 °C, anebo by vám chybělo podsvícení s ARGB LED. Ale to se dá vyřešit páskem za padesát korun z Číny, který připojíte do desky a napasujete jej pod průsvitnou část krytu, která je na to jako dělaná.

Kéž by si výrobci podobně vyhráli i s jinými levnými modely, které k bezproblémovému uchlazení nepotřebují čtyřslotovou cihlu.

Asus Dual GeForce RTX 4070, 12 GB
KLADYZÁPORY
Výkon srovnatelný s 10GB GeForce RTX 3080Limit příkonu lze navýšit jen o 16 W
Efektivita a spotřeba proti minulé generaciDisplayPort pouze ve verzi 1.4a
Bez zátěže pasivní chlazení, v režimu Quiet v zátěži mimořádně tichá 
Chladič má velkou rezervu 
Proti RTX 30 navíc podpora DLSS 3 a AV1 
Klasický osmpin, nevyžaduje napájecí redukci 
Doporučená cena, lepší poměr cena/výkon proti dražším RTX 4070 
Orientační cena s DPH: 15 700 Kč
Asus Dual GeForce RTX 4070, 12 GB

Verdikt

Navzdory tomu, že patří RTX 4070 od Asusu z řady Dual k nejlevnějším modelům, nabízí špičkové provozní vlastnosti. Díky dobře nastavené regulaci a dostatečně výkonnému chlazení je při běžném provozu v režimu Quiet tišší než řada výrazně dražších modelů. Za podobné peníze moc lepších RTX 4070 nenajdete, za což si od nás zaslouží nejvyšší ocenění.

Udělené ocenění

PCTuning gold
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama