Asus Eee PC 1005PE — netbook (nejen) pro holky jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus Eee PC 1005PE — netbook (nejen) pro holky jak dělaný

Asus Eee PC 1005PE — netbook (nejen) pro holky jak dělaný | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 4. 2010 03:00 11

Seznam kapitol

1. Asus Eee PC 1005PE — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Hledáte malý notebook pro sebe či přítelkyni a jediné požadavky jsou nízká cena, dostatečný výkon na základní kancelářské aplikace, malé rozměry a dlouhá výdrž na akumulátor? Pak se jistě v cenících díváte na malé netbooky s úhlopříčkou okolo deseti palců. A jeden takový určený přímo pro slečny jsme dnes otestovali.

Reklama

Asus Eee PC 1005PE

Asus Eee PC 1005PE — netbook (nejen) pro holky jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední kapitole testu nejprve jako obvykle souhrnně vyjmenuji to, co se mi na nejnovější generaci Eee PC líbí a co ne. V pozitivním slova smyslu mne nejvíce ohromila výdrž na akumulátor. Naměřených deset hodin je vážně masakr a nepamatuji si, že bych kdy testoval notebook s vyšší výdrží (jedinou výjimkou bylo jedno HP EliteBook, ale u něj to bylo řešeno obřím externím akumulátorem). Hlavním pozitivem pro zákazníky však bude samozřejmě cena, Eee PC 1005PE patří k těm levnějším netbookům s cenou jen 8500 Kč včetně daně. Pozitivy jsou dále samozřejmě pohodlná klávesnice, kvalitní dílenské zpracování a opomenout nelze ani kompaktní rozměry s hmotností, kilo a půl včetně zdroje dělá z tohoto Eee PC ideální stroj na denní nošení.

Z negativů rozeberu jako u každého netbooku v první řadě osazený hardware. Procesor Intel Atom druhé generace je na tom stejně jako první generace Atomů a výkon tedy stačí jen na tu nejzákladnější kancelářskou práci, s ničím náročnějším vůbec nepočítejte. Stejně tak zapomeňte na jakékoliv 3D a akceleraci vida, integrovaný čip Intel GMA 3150 je naprosto zoufalý. Také rozlišení displeje by mohlo být vyšší, přeci jen 1024 × 600 px není nic moc a módě je spíše 1366 × 768 px. Podobně bych raději viděl 2 GB pamětí místo 1 GB. To jsou však všechno daně za nízkou cenu a pokud chcete něco lepšího, je samozřejmě nutné si připlatit. Nepříliš spokojen jsem však byl také s chlazením (od netbooku této konfigurace bych čekal absolutní ticho, zahřívání šasi také není ideální) a kontroverzní jsou i lesklé plasty, byť je v tomto případě ještě chápu (jde o to, aby růžová pořádně vynikla).

Shrnutí

Asus Eee PC 1005PE je typický netbook přesně tak, jak Asus tato zařízení původně plánoval. Za nízkou cenu jen 8500 Kč včetně daně dostanete maličký stroj, který má výkon na úrovni pět let starého stolního počítače a  dostačuje jen na ty základní činnosti jako je prohlížení internetu a psaní dokumentů. V terénu vás však Eee PC 1005PE díky extrémně dlouhé výdrži na akumulátor a dobrému dílenskému zpracování nezklame a pro kancelářskou práci je důležitá pohodlná klávesnice, která tu naštěstí také nechybí. Víc však od 1005PE chtít nemůžete, týká se to zejména občasného hraní her nebo HD videa, která si akceleované na velké plazmě přes HDMI vážně nepustíte.

Celkově jsem však i přes několik výhrad byl s Eee PC spokojen a pro nenáročného uživatele jde rozhodně o dobrou volbu za dobrý peníz, která splňuje přesně to málo, které se od ní čeká. A je jedno, jestli to bude slečna, která si koupí testovanou růžovou verzi anebo muž, která raději sáhne po modré, případně po standardní černé/bílé.

Asus Eee PC 1005PE

Klady Zápory
+ deset hodin práce na akumulátor - výkon stačí jen na základní kancelářskou práci
+ nízká cena - rozlišení displeje jen 1024 × 600 px
+ dobré dílenské zpracování - nepraktické lesklé provedení
+ pohodlná klávesnice - slabší chlazení
+ malé rozměry a nízká hmotnost  

Orientační cena včetně DPH: 8 500 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval společnosti Asus, která do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama