ASUS ExpertBook B1 B1500 – svižný notebook domů i do práce
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ExpertBook B1 B1500 – svižný notebook domů i do práce

ASUS ExpertBook B1 B1500 – svižný notebook domů i do práce | Kapitola 5

Jan Preclík

Jan Preclík

28. 12. 2021 17:30 6

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing, prohlídka šasi a vnitřností 3. Parametry střev notebooku 4. Test výkonu a kamery 5. Závěr

Tentokrát si dáme odbočku od strojů nabitých specialitkami a pro změnu se mrkneme na normální kus hardwaru. Expertbook, který nám ASUS tentokrát zapůjčil, se se svými parametry řadí mezi noťasy vhodné pro klasickou práci, online výuku a pro odreagování nenáročné hry. Pojďme společně nahlédnout na útroby notebooku ve fešném hliníkovém těle za velmi slušnou cenu.

Reklama

Notebook jsem pár dní testoval za běžného domácí provozu, lehce jsem zabrousil i do práce - psal jsem na něm tuto recenzi. Pro začátek tedy začnu tím, co mi na notebooku nesedělo. První nevýhodou je z mého pohledu slabší výdrž. Během sledování dvouhodinového streamovaného Full HD filmu, které nemá nijak zvlášť brutální nároky na grafiku či procesor, ztratila baterie přes polovinu své kapacity. Nízkou výdrž bych svedl na dvě vlastnosti. Tou první je, proti jiným modelům, o třetinu nižší kapacita baterie. Obvykle bývají v laptopech baterie o kapacitě 60 Wh, osazená baterie je o třetinu nižší. Na druhou stranu to s sebou přináší výhodu v podobě velmi rychlého nabíjení. Naplnit baterku energií zabere pouhou hodinku, což jsem opravdu nečekal. 

ASUS ExpertBook B1 B1500 – svižný notebook domů i do práce
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým drobným, spíše kosmetickým nedostatkem, je barevné provedení hliníkového těla. Notebook sice vypadá s matnou povrchovou úpravou opravdu moc hezky. Obzvlášť ve tmavě modré, až černé barvě. Problém je, že na takovém povrchu je vidět každý otisk prstu. Stačilo, abych notebook vytáhl z krabice a rozbalil, v tom momentě už bylo víko displeje kompletně osahané. To může být problém v případě, že byste chtěli udělat dojem na obchodní partnery. Na druhou stranu, kompletně hliníková stříbrná těla konkurenčních korporátních HP notebooků osmičkové řady bývají bez poskvrny a neuvidíte na nich jediný otisk. Jejich hliníková konstrukce je však tak chatrná, že stačí menší ťukanec a už máte prohnutý roh. To by vzhledem k tomu, že řada ExpertBook od Asusu se pyšní titulem Military Grade, nemusel být problém těchto notebooků. Bohužel ale notebook budeme muset vrátit, tak na crash testy nedošlo. Ovšem už na první dojem je evidentní, že tělo notebooku je skutečně pevné. 

ASUS ExpertBook B1 B1500 – svižný notebook domů i do práce
i Zdroj: PCTuning.cz

A v tom je zároveň výhoda tohoto notebooku. Samozřejmě můžete sáhnout po levnějším modelu s procesorem i5, jehož střeva budou ukryta v rozvrzaném plastovém těle. Takové notebooky však bohužel hodně rychle zestárnou a zastarají, kolikrát se rádo něco ulomí. Plasty navíc neprospívají chlazení. Právě tělo Expertbooku je parádně pevné. Nikde nic nevrže, všechny části perfektně lícují. Panty navíc působí dokonale pevným dojmem. Zárukou dlouhé životnosti ultrabooku je i dobře vyřešené chlazení. A na to si musíte dávat obzvlášť dobrý pozor u modelů, které mají paměti napájené přímo na základní desce. Ultrabooky s napájenými paměťovými čipy, které jsou vystavovány intenzivnímu horku (nebo jsou jednoduše hloupě vyřešeny, divili byste se, o které výrobce a modely může jít), velmi rády odcházejí po dvou až třech letech, kdy dlouhodobým působením tepla (procesor permanentně mezi 80 a 90 stupni) vzniknou na paměťových čipech studené spoje a vám nezbyde nic jiného než sáhnout po novém stroji. Když už jsme u těch pamětí, zejména pokud budete chtít na notebooku navzdory slabé grafice občas hrát aspoň něco méně náročného, má smysl dovybavit notebook paměťovým modulem, aby paměti běžely v dvoukanálovém režimu. 

ASUS ExpertBook B1 B1500 – svižný notebook domů i do práce
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny další aspekty tohoto notebooku už zazněly v předchozích kapitolách. Expertbook je skvěle promyšlený laptop na běžné domácí a kancelářské použití. Výrobci se podařilo na šasi nacpat užší verzi numerické klávesnice, což značně ulehčuje každodenní používání. Kromě AI noise cancellingu a speciálních funkčních kláves příliš vychytávek navíc nemá, ale to ani nemusí. Kdo touží po luxusu a speciálních vychytávkách, ten si samozřejmě bude muset připlatit. Na závěr se budu opakovat. I když se dá koupit o pár tisícovek levněji notebook s podobnými parametry, v případě tohoto modelu máte větší šanci, že vám pěkných pár let vydrží a jen tak nezastará. Pokud vás Expertbook zaujal a uvažujete o jeho koupi, můžete ho omrknout na stránkách CZC.

Za zapůjčení děkujeme českému zastoupení výrobce ASUS.

ASUS ExpertBook B1 B1500 – svižný notebook domů i do práce
i Zdroj: PCTuning.cz

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama