Asus Maximus IX Extreme – bez vody ani ránu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus IX Extreme – bez vody ani ránu!

Asus Maximus IX Extreme – bez vody ani ránu! | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 6. 2017 05:00 16

Seznam kapitol

1. Tohle tu ještě nebylo: water only deska! 2. Výbava desky v detailech 3. Testovací sestava 4. Představení desky 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování Core i3-7350K 10. Test rozhraní USB, M.2 a SATA 11. Hodnocení

Po speciální desce „Apex“ pro taktovače, uvádí Asus další raritu – maximálně nabušenou desku pro majitele vodních chlazení. Tahle deska bez vody nejde použít, nemá totiž žádný jiný chldič než vodní blok. Dle výbavy, je tohle absolutní královna desek s čipsetem Intel Z270. Také stojí šestnáct tisíc korun.

Reklama

Hodnocení

Asus Maximus IX Extreme – bez vody ani ránu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Deska Maximus IX Extreme je speciální produkt, který je určen pouze hráčům, kteří disponují vodním chlazením. To zcela jasně omezuje okruh jejích kupců. Jsem přesvědčen, že jen kvůli ní si lidé nové vodní chlazení nepořídí, zkrátka už nějaké musíte mít. Asus chtěl ale vytvořit synergickou platformu se svojí nejvýkonnější grafickou kartou, GTX 1080 Ti Poseidon. U obou těchto produktů stačí jen vodu zapojit, bloky už vám Asus dodal. Tím je vše snazší.

Všechno na této desce je uzpůsobené vodnímu okruhu, moře konektorů pro pumpy, radiátory, hlídání průsaku vody, teplota i průtok vody. O teplotu CPU, napájení i SSD se bát nemusíte, Asus za vás vše ohlídá. Škoda, že nebyla v balení ještě pumpa, produkt by byl v podstatě téměř kompletní.

Zpracování odpovídá standardu ROG, tedy je bez kompromisů. Pěkný příbal v krabici, porty, WiFi, Thunderbolt, USB 3.1, dvakrát M.2. Výbava je opravdu exkluzivní. Zde opravdu není co vytknout, což ale za 16 tisíc tak nějak čekáme.

Přetaktování

Už roky platí, že přetaktování nezávisí většinou na desce ale na procesoru, pokud tedy nekoupíte tu nejlevnější desku a neosadíte ji energeticky nejnáročnějším procesorem. Stejných výsledků u domácího taktování dosáhnete na desce za tři tisíce Kč jako na desce za deset tisíc. Rozdíl nastane až u extrémních taktovacích technik, zejména u dusíku. Tam je potřeba už víc než jen silné napájení. A tato deska má vše, co potřebujete. V případě LN2 jen sundáte monoblok a desku zaizolujete, a máte vše připraveno. Napájení i možnosti stačí i pro extrémy. Přetaktování s vodou je na této desce je snadné, BIOS jednoduchý a přehledný. To samé platí i pro extrém, zde už ale záleží na vašem CPU a kam vás pustí. Deska samotná vám k rekordům jen pomůže, základem je CPU co to zvládne.

Osobní názor

Touhle deskou se mi Asus přesně trefil do vkusu, tohle je bomba. Pokud to samé uvede na platformách Intel X299 nebo AMD X399, tak mají jednoho kupce jistého, jelikož nejvyšší desku s monoblokem si koupím. Zdali to bude Threadripper nebo Skylake-X, ještě nevím, záleží jen na možnosti přetaktování. Kdo půjde výš, bude mým příštím desktopem na hraní. Tuhle desku musí staří „vodní“ matadoři ocenit, protože ušetří spoustu práce se sháněním samostatných bloků, instalací a udržování vodního okruhu. Předchozí pokusy s vodou od Asusu byly rozpačité a kvalita vodních bloků špatná, to se jako alternativa klasice nedalo brát. Tohle je ale jiná liga, Asus svěřil výrobu GPU i monobloků věhlasné firmě a výsledek je stoprocentní. Pokud máte peníze na desku této třídy a vodní okruh, zde není co řešit – Maximus IX Extreme je bomba!

Hodnocení

Asus Maximus IX Extreme – bez vody ani ránu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Maximus IX Extreme – bez vody ani ránu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky děkujeme ASUS Czech Republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama