Asus Maximus X Apex – taktujeme i7-8700K s LN2 na 7 GHz!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus X Apex – taktujeme i7-8700K s LN2 na 7 GHz!

Asus Maximus X Apex – taktujeme i7-8700K s LN2 na 7 GHz! | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 12. 2017 03:00 61

Seznam kapitol

1. Obnovená tradice speciálních desek 2. Extrémní výbava v obrázcích 3. Testovací sestava 4. Představení desky 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování vzduch, voda a paměti 10. Vliv režimu SVID na teplotu CPU 11. Přetaktování s dusíkem 12. Hodnocení

Dnes se podíváme na extrémní taktování Core i7-8700K na další desce v řadě „Apex“ určené extrémním taktovačům s kapalným dusíkem. Výbava pro rekordy je extrémní, vše je podřízeno pouze tomuto účelu. Tuhle desku potřebujete, jestli chcete z Coffee Lake dostat maximum. Vyzkoušíme taktování na vzduchu, vodě i s kapalným dusíkem.

Reklama

Vliv režimu SVID na teplotu CPU

Tato deska přináší jednu zajímavou novinku, možnost zvolit SVID režim. Toto nastavení má vliv na teplotu procesoru, což může u Coffee Lake být zásadní údaj pro provozování, jelikož Cofee Lake Core i7-8700K dosti topí pod chladičem a pasta přenosu nepomáhá. Nejprve si řekněme, co vlastně SVID je.

SVID je komunikační protokol procesoru Intel, který komunikuje s napěťovým regulátorem na desce a řídící jednotkou spotřeby uvnitř procesoru. Jednotka v procesoru sleduje základní parametry čipu, teplotu, spotřebu, proud a frekvenci. Dle všech těchto parametrů dává příkazy napěťovému kontroléru, který dle toho zvedá nebo snižuje napětí. Proto zkušení taktovači SVID vždy vypínají, aby jim do jejich hodnota napětí "nekecal".

Běžný uživatel si ale této volby v BIOSU nevšimne a nechá ji na "Auto". Pokud je aktivní Turbo a frekvence se mění, mění se dle příkazů SVID také napětí procesoru nahoru a dolů. To může být ale v určitých případech zbytečně vysoké, a pokud máte dobrý procesor s nízkým základním napětím, není to ani potřeba. Například: pokud máte CPU se základním napětím pro maximální Turbo 1,2V, může se stát, že SVID v tento moment nastaví 1,25V "pro jistotu", což razantně u Coffee Lake zvyšuje teploty.

Režim SVID je daný Intelem v několika krocích, které jsou dané "kvalitou" procesoru. Režimy jsou tři, nejhorší, běžný a nejlepší. V případě "nejlepšího" procesoru, přidává SVID napětí jen mírně, tedy v malých krocích a nízká napětí. V případě "nejhoršího" procesoru, naopak přidává napětí ve vyšších hodnotách. Z logiky věci tedy vyplývá, že nejlepší procesor v tomto režimu, bude napájen nižším napětím a bude mít nižší teploty. Pojďme si to ukázat v praxi ..

Asus Maximus X Apex – taktujeme i7-8700K s LN2 na 7 GHz!
i Zdroj: PCTuning.cz

V základním nastavení SVID režimu (BIOS volba Auto) se teplota procesoru pohybovala mezi 57-60°C. Tohle je stav, který zaznamená většina uživatelů, jelikož takto nastavil vše Intel primárně. Pokud volbu nezmění uživatel v BIOSu, nebo ji tam vůbec nemá, bude jeho teplota na této úrovni.

Asus Maximus X Apex – taktujeme i7-8700K s LN2 na 7 GHz!
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý obrázek je SVID v režimu nejlepšího procesoru (Best Case Scenario). Jak vidíte, teploty stejného procesoru, kdy vše ostatní v BIOSu zůstalo nastavené stejně, klesly celkem výrazně. Teplota procesoru se pohybuje mezi 45-48 °C. Rozdíl je tedy 12°C a to není málo.

Asus Maximus X Apex – taktujeme i7-8700K s LN2 na 7 GHz!
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obrázek je srovnávací, kdy jsem nastavil nejhorší procesor v BIOSu (Worst Case Scenario). Teploty jsou stejné jako na default, procesor pracoval mezi 56-60°C. To nám dává důkaz, že primární profil je skutečně ten "nejhorší", kdy Intel chce mít jistotu, že systém bude stabilní a posílá do CPU zbytečně vysoká napětí. Pokud provozujete Coffee Lake s aktivním SVID, tuto volbu si v BIOSu změňte, shodíte dolů teploty i bez delidu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama