asus-rampage-ii-gene-jeste-mensi-a-extremnejsi
Hardware Článek Asus Rampage II Gene - Ještě menší a extrémnější

Asus Rampage II Gene - Ještě menší a extrémnější

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 4. 2009 01:00 29

Seznam kapitol

1. Úvod ... 2. Testovací sestava 3. Asus Rampage II Gene - Balení 4. Asus Rampage II Gene - Specifikace
5. Asus Rampage II Gene - bližší pohled 6. BIOS 7. Přetaktování a výkon 8. Závěr a hodnocení

Dnes si představíme další desku s čipsetem X58 Express s podporou procesorů rodiny Core i7. Zvláštností desky je zejména její uATX formát, který ale neznamená horší možnosti taktování a výkonu, právě naopak. Tato malá deska pokoří i mnohem větší konkurentky, což vám dokážeme i z pohledu extrémního taktování s kapalným dusíkem.

Reklama
Asus Rampage II Gene - Ještě menší a extrémnější
i Zdroj: PCTuning.cz

- Rampage II Gene -

Za dobu, co jsou procesory Core i7 na trhu, jsme testovali mnoho základních desek této platformy. S klidem mohu říci, že všechny tyto desky jsou kvalitními produkty, které se od sebe liší pouze maličkostmi. Výkon, možnosti taktování, mají desky napříč výrobci a cenou velmi podobné. Také platí, že v tomto segmentu nejluxusnějších a nejdražších desek, již není co nového nabídnout. Na trhu jsou desky s enormní výbavou, různými featurami a množstvím zbytečností. Pokud hledáte levnější desku, i takové na dají koupit. V oblasti desek pro nejvýkonnější procesory je zkrátka dost nabito, a je tady velká tlačenice. Čím by tedy měl nový model ještě překvapit?

ASUS na to šel od lesa, a vyrobil desku pro Core i7, ovšem v malém uATX formátu. Mě osobně to přijde jako geniální nápad, protože kromě jednoho PCI Express a PCI slotu, dostanete plnohodnotnou desku srovnatelnou s jakoukoliv na trhu. O správnosti této cesty hovoří i další uATX desky pro Core i7, které uvedli DFI a MSI. Ihned jak jsem tuto desku dostal do ruky, věděl jsem, že byla primárně vytvořena pro výkonné a přenosné počítače na LAN párty. Proč si nedopřát i v přenosném počítači vysoký výkon, a variabilitu Multi-GPU řešení. Sem můžete osadit dvě libovolné grafické karty, a je jen na vás zda zprovozníte SLI nebo CrossFire.

V tomto případ se ani nebojím označit tuto desku i jako plnohodnotné řešení pro desktop, který nikam nepřenášíte. Můžete mít menší case, nebo ve větším získat mnoho prostoru navíc. Pokud vám stačí dva sloty pro grafiky, a další dvojice PCI, není co řešit. Jak si ukážeme v dnešním článku, konkurence desek klasické velikosti, se tento "prcek" bát nemusí. Jejich možnosti zvládne úplně s přehledem, mnohé z nich i překoná.

Protože recenze této desky už v našem jazyce vyšla, chtěli jsme tu naší něčím oživit a odlišit. Proto se můžete těšit na netradiční kapitolu o přetaktování, kde budeme taktovat procesor s vzduchovým chlazením a poté se podíváme na dřeň možností této desky s kapalným dusíkem. Jak to dopadlo, uvidíme později - ale už teď říkám, že ideální a kompaktní deska pro extrémní taktovací akce se jmenuje Rampage II Gene.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama