asus-rampage-ii-gene-jeste-mensi-a-extremnejsi
Hardware Článek Asus Rampage II Gene - Ještě menší a extrémnější

Asus Rampage II Gene - Ještě menší a extrémnější | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 4. 2009 01:00 29

Seznam kapitol

1. Úvod ... 2. Testovací sestava 3. Asus Rampage II Gene - Balení 4. Asus Rampage II Gene - Specifikace
5. Asus Rampage II Gene - bližší pohled 6. BIOS 7. Přetaktování a výkon 8. Závěr a hodnocení

Dnes si představíme další desku s čipsetem X58 Express s podporou procesorů rodiny Core i7. Zvláštností desky je zejména její uATX formát, který ale neznamená horší možnosti taktování a výkonu, právě naopak. Tato malá deska pokoří i mnohem větší konkurentky, což vám dokážeme i z pohledu extrémního taktování s kapalným dusíkem.

Reklama
Asus Rampage II Gene - Ještě menší a extrémnější
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování, výbava a BIOS: Zpracování je tradičně skvělé, a na vysoké úrovni. Použitým součástkám, osazení komponent a výbavě se nedá téměř nic vytknout. Příslušenství by sice mohlo být lepší, ovšem ani takto vám nic podstatného chybět nebude. Omezeni budete pouze v případě osazení dvou grafických karet s dvouslotovým chlazením. Pak si budete muset vystačit s integrovaným zvukovým kodekem. Pokud zvolíte jednu výkonnou kartu, nebude to problém.

Výkon: Měření ukazují, že tato deska podává stejný výkon, jako obdobné desky této kategorie. Čekat od ní nějak odlišný výkon by bylo bláhové, stávající procesory a čipová sada X58 Express nás v tomto směru již nemohou překvapit. Možná by někdo od malé desky čekal i menší výkon, zde tomu tak ale není.

Přetaktování: Zde je výsledek excelentní a dosažené hodnoty mluví samy za sebe. Pro všechny dostupné čipy rodiny Core i7 nebude problém se dostat s touto deskou na jejich maximální dosažitelnou frekvenci. Deska se také hodí i pro extrémní taktovací orgie, kdy napětí a schopnosti desky budou stačit naprosto ke všemu. Díky svým rozměrům je právě pro tuto činnost nejvhodnější.

Zkušenosti: Během testování jsem neměl s deskou nejmenší potíže, a kvalita zpracování a vysoký taktovací potenciál si mne získaly. Byl jsem z tohoto produktu nadšen. Musím se přiznat, že se mi deska tak líbila, že jsem si ji koupil, a extrémní taktování mimo domov, budu provozovat na ni. Také se bude hodit jako platforma pro testy, nenáročná na prostor. Na takové to "domácí taktování" mám stále ještě lepší alternativu - EVGA Classified, jejíž exklusivního testu se u nás brzy dočkáte (také včetně testu s kapalným dusíkem).

Závěr

V případě Rampage II Gene není možné učinit jednoznačný závěr a doporučení. Pokud stavíte výkonný a přenosný stroj na LAN party, a chcete to nejlepší, je tato deska skutečně zajímavou alternativou. V tomto uATX formátu jsou k dostání zatím pouze dvě desky, třetí je na cestě.

Upřímně, pro výkonný LAN počítač ale postačí i uATX deska s čipsetem AMD RS780 nebo GeForce 730i, kterých je na trhu dost. Když osadíte výkonnou grafickou kartu, získáte téměř nekompromisní herní stroj. Já spíše, než pro přenosný LAN počítač, doporučuji tuto desku do desktopu, kde nepotřebujete mnoho PCIe slotů a nebo dvojici grafických karet. Tato deska je ideální, z výbavy jí nechybí nic a zabere málo místa. Také její cena je zajímavá, vzhledem k faktu, že se plnotučným ATX deskám plně vyrovná, ale není přemrštěná.

Výhody: Dobré rozmístění komponent, kompatibilita s LGA 775 chladiči, plná výbava konektorů a možností připojení, násobič "21" u Core i7 920, skvělé možnosti taktování a ladění BIOSu, kvalitní součástky, CrossFire i SLI, zajímavá cena, malé rozměry - vysoký výkon.

Nevýhody: Jen jeden PCI a jeden malý PCIe slot pro jiné karty než grafické - když osadíme dvě grafiky (s dvojslotovým chladičem) nezbude žádný, vyšší teploty čipsetu, slabší příslušenství, chybí Floppy konektor.

Asus Rampage II Gene - Ještě menší a extrémnější
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning uděluje Golden Award pro Asus Rampage II Gene, za nejvýkonnější uATX desku na trhu s možností osadit Multi-GPU řešení. Dále za extrémní možnosti přetaktování.

Za půjčení desky do testu děkujeme: Asus Computer Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama