Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc

Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 11. 2012 03:00 27

Seznam kapitol

1. Brutální sériově vyráběný stroj 2. Osazené komponenty 3. Pohled na exteriér 4. Venkovní detaily 5. Pohled dovnitř 6. Pohled do systému
7. BIOS 8. Cena a rozpis použitých komponent 9. Testy výkonu 10. Teploty, hlučnost a spotřeba 11. Závěr

Hotové sestavy testujeme pouze pokud jsou opravdu výjimečné. Dnes testovaný počítač splňuje obě podmínky, je excelentně zpracován (včetně luxusní skříně) a nabízí ultimátní výkon. Uvnitř najdeme Core i7-3960X na 4,2 GHz, duální GeForce GTX 690 a systémové SSD pole RAID. Cena ale atakuje hranici sta tisíc.

Reklama
 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Konfigurace, komponenty

Po stránce volby komponent není jednoduché výrobci něco vytknout. Osadil nejvýkonnější procesor, jenž navíc přetaktoval, stejně tomu je u grafické karty. Tu sice výkonem Radeon HD 7990 překoná, bude ale hlučnější a spotřeba razantně vyšší. GeForce je pro zachování dobré hlučnosti a spotřeby lepší volba, i když je o kousek pomalejší. Kapacita paměti je optimální, stejně tak dvojice rychlých SSD jako systémový disk. Potěší jistě i Blu-ray mechanika, 2TB disk a kvalitní zvuková karta. Mne osobně potěšila i volba operačního systému, Windows 8 jsou skvělý a rychlý systém. I když na něj má mnoho lidí zkreslený názor, jde o moderní systém bez chyb a kompromisů – musíte si ale vypnout „Metro“, poté jde o rychlejší Windows 7 se vším všudy.

Zpracování, vzhled

I když je vnitřek počítače skvělý, část, kterou vidíme jako první, je ještě lepší. Mne osobně se tato skříň hodně líbí, je sice krapet moc široká a robustní, pocit z ní mám ale jednoznačně pozitivní. Kvalitní zpracování a vychytávka s otevíráním boků a horní části je zajímavá. Efekt otevírání je super a chlazení také, zde mám pouze jedinou výtku – proč výrobce nepřidal do BIOSu nebo do systému program na ovládání otevírání a otáček ventilátorů. Bylo by to pak naprosto dokonalé. K vnitřnímu zpracování mám také drobné výhrady, vyvázání kabelů mohlo být lepší, stejně tak připojení zvukové karty na zdroj. Jinak je vnitřek čistý a dobře provedený.

Cena

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Přepočtem z ceny běžných komponent jsem zjistil, že Asus sestavu nijak výrazně nepředražil, a za to má velké plus. Cena samostatných komponent je asi 92 000 Kč s DPH a výrobce požaduje za počítač cenu 95 000 Kč. Rozdíl ceny je minimální, navíc od Asusu dostanete ještě klávesnici a myš. I cenou tedy počítač uspěl na výbornou, není nijak předražený a komponenty, ze kterých se skládá, jsou velmi kvalitní. Včetně zdroje.

Osobní názor

Osobně nemám rád věci, nad kterými nemám stoprocentní kontrolu, což u počítačů platí dvojnásob. Radši si sestavu postavím od píky sám, vím co jsem do ní dal a jak mám vše zapojené. Hotová sestava je vždy risk, zejména pokud se do ní nelze kvůli plombě a ztrátě záruky podívat. Od toho jsme tu my, abychom vám ukázali, zdali výrobce nešidí a jak vše sestavil. Tentokrát je vše v pořádku, Asus je zárukou kvality i co se týká celých počítačů.

Dobře vybraná základní deska, platforma i procesor. Solidní chladič, dostatek rychlých pamětí a hlavně kvalitní zdroj. Nejvýkonnější grafika, pěkná skříň a přetaktování už z výroby. Potěší systémové SSD RAID pole. Uvnitř najdeme kvalitní zvukovou kartu, čtečku karet i Blu-ray mechaniku. Zpracování je excelentní, kabeláž na pár výtek také ujde. Co nepotěší, je vyšší hlučnost po stisku tlačítka SPEED a samozřejmě cena. Počítač za sto tisíc se nekupuje každý den ale i zde je dost zákazníků pro podobné sestavy. Cena je adekvátní komponentům a kvalitě zpracování. Pokud chcete koupit a hrát, bez dlouhého ladění a stavění, Asus má pro vás počítač, za nějž se nebude stydět žádný nadšenec a hráč.

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Sestavu do testu zapůjčili Asus Computer Czech republic

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama