Snapdragon X Elite v ASUS Vivobook S 15 OLED: Smash or pass ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Snapdragon X Elite v ASUS Vivobook S 15 OLED: Smash or pass ARM?

Snapdragon X Elite v ASUS Vivobook S 15 OLED: Smash or pass ARM? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 6. 2024 12:00 19

Seznam kapitol

1. Navenek skvělý 2. Konstrukce a výbava 3. Něco si i zahrajete, ale... 4. ...je to spíš do kanclu 5. Zbraň na Mac to není 6. Bez významných výhod

O revoluci s Windows for ARM se mluví už velice dlouho. Jak si stojí nová generace notebooků s armovým procesorem Qualcomm Snapdragon X Elite, který má rozdrtit dlouholetý oligopol Intelu a AMD s architekturami x86?

Reklama

Když se dívám na nový Asus Vivobook se Snapdragonem, vidím rozumný kus hardwaru s nepochopitelně vyměněným procesorem a nedoladěnými Windows, které představují zdroj mnoha menších či větších problémů: Od výdrže, která ani omylem nedosahuje na deklarovanou, přes padající hry, myriádu drobných chyb (jednou mi celý večer nejelo Windows Hello, jindy se stroj nechtěl probudit, jednou mi nedetekovaly zasunutí sluchátek, taky jsem měl problém přenést fotky z iPhone…) 

Snapdragon X Elite v ASUS Vivobook S 15 OLED: Smash or pass ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jeden z bugů: Windows Hello mi odmítlo fungovat, proces Camera ale zůstal viset a zabíral překvapivě hodně CPU. Stalo se to pouze jednou.

Snapdragon X Elite v ASUS Vivobook S 15 OLED: Smash or pass ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další bug: I když mám nainstalovanou pouze klávesnici CZ QWERTY, Windows mi právě přepnuly klávesnici do QWERTZ. Microsofte, nechtěli byste si před výletem do nových končin nejdřív opravit tyhle otravné bugy?

 

Dívám se na stroj, který je zajímavý, ale ne zas až tak zajímavý, abych ho běžel koupit, protože mi nenabízí diametrální výhody nad stávajícími stroji. Je rozhodně zajímavý pro vývojáře a pro IT oddělení, která experimentují s integrací a s firemními aplikacemi na alternativních platformách. Jsou momenty, kdy ukazuje svoji sílu, ale stále nepředstavuje zásadní posun od klasické nabídky. Hráči nepochybně sáhnou po něčem s výkonnější dedikovanou grafikou, protože u toho nebudou muset přemýšlet nad tím, jestli jim hra pojede anebo nepojede. Pro běžnou práci je tohle slušná alternativa, ale není ani radikálně levnější, ani radikálně výkonnější, ani nenabízí zásadně delší výdrž a překvapivě ani výrazně lepší smíšený výkon v reálném použití. Je to nové a nedoladěné.

Snapdragon X Elite v ASUS Vivobook S 15 OLED: Smash or pass ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz

Věrozvěsti ARMu nad těmito stroji mohou jásat, ale mě se zmocňuje pocit, že se zmenšující se litografií mizí výhody architektur a čím dál tím významnějším aspektem v úspornosti stává spotřeba dalších komponent, jako jsou zobrazovací panely, wifi a také optimalizace anebo neoptimalizace kódu, protože pro psaní ve Wordu opravdu nepotřebujete dvanáctijádrovou architekturu navrženou pro škálovatelné superpočítače – to je prostě volovina. 

Osobně bych více ocenil radikálně úspornější architekturu, která nám, jako u předchozího Expertbooku, nabídne „více než den výdrže na baterii“ s tím, že výkon bude dostatečně živý pro kancelářské aplikace a nic víc. Nevím kolik lidí reálně plánuje editovat 4K videa na cestách, ale mě by stačil stroj s „více než denní výdrží“, který mi dovolí rychle startovat běžné aplikace a normálně surfovat webem, přičemž bude stát rozumné peníze. Tam bych neváhal sáhnout i po ARMu, protože kancelářské aplikace s ním jedou dobře, Netflix a VLC taky – a co víc si ještě od takového stroje mimo nízké ceny přát?

Verdikt

Zajímavý a hardwarově dobře vybavený stroj, který ale jeví známky předčasného vypuštění do světa – a bohužel se ani nepřibližuje očekáváním o rekordní výdrži na baterii. Časem z toho může být zajímavá platforma, ale bugů, much a problémů je tu zatím celkem dost: Microsoft bude mít ještě co dělat.

Co se nám líbí a nelíbí?

Prizm jede překvapivě dobře, x86 kancelářské aplikace jedou a nepadají.
Stroj je masivně vybavený porty, velmi dobrá konektivita včetně wifi.
Vynikající 120Hz panel OLED
Kamera s možností fyzického uzavření čočky.
Poněkud předčasný release, software potřebuje ještě dozrát. Nemohu se zbavit dojmu bety.
Výkony kolísají, někde výborné, jinde hluboko pod očekáváním.
Hráči by měli volit spíš klasický laptop s dedikovanou grafikou, zde něco jede, něco nejede.
Slušná, ale nikoliv ohromující výdrž na baterii
Relativně slabé a relativně nekontrastní podsvícení klávesnice, NumLock nemá indikaci sepnutí.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama