barbone-w-seven-gt-tri-sli-a-core-i7-extreme
Sestavy Článek BARBONE W Seven GT - Tri-SLI a Core i7 Extreme

BARBONE W Seven GT - Tri-SLI a Core i7 Extreme | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 12. 2008 08:00 59

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Konfigurace BARBONE W Seven GT 3. BARBONE W Seven GT detailně 4. Pohled do systému, spotřeba a zkušenosti
5. Srovnávací sestava 6. Testy výkonu 7. Závěr

V dnešním testu se podíváme na nejvýkonnější prodávaný herní počítač na našem trhu. Společnost T.S. Bohemia se už podruhé dostává do pozice producenta nejvýkonnějšího PC u nás. Sestava v sobě skrývá to nejlepší, co lze pořídit - procesor Core i7 Extreme a trojici grafických karet GeForce v Tri-SLI.

Reklama
BARBONE W Seven GT - Tri-SLI a Core i7 Extreme
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon a spotřeba

Aplikační výkon stroje je v běžných aplikacích, stejný jako bude mít podobný počítač se stejně taktovaným čtyřjádrem Core 2 Quad. Platforma Core i7 získá znatelný náskok až u masivních multithread aplikací, nebo v programech závislých na paměťové propustnosti systému. V těchto aplikacích nemá dnešní počítač konkurenci, a je možné jej považovat za nejvýkonnější řešení na trhu. Pokud ale výkon zprůměrujeme ze všech možných programů, vyjde nám zajímavé číslo. Námi testovaný stroj je průměrně o 25 procent výkonnější, než počítač s Core 2 Quad na stejné frekvenci. Pokud nehrajete pouze hry, ale sháníte i výkonnou pracovní stanici pro rendering a další náročné operace, je tento stroj ideální volbou.

Herní výkon je bezkonkurenční, což je ale způsobeno třetí grafickou kartou zapojenou do Multi-GPU. Grafický systém škáluje v patnácti moderních hrách z dvaceti, což odpovídá 75ti procentům úspěšnosti. To není špatný výsledek, právě naopak. Nárůst výkonu proti dvěma kartám ve SLI je 28 procent. Někde se třetí karta vůbec neprojeví, dokonce výkon klesne pod úroveň dvou grafik ve SLI. V tento okamžik ale můžeme zapojit pouze dvě karty do SLI a třetí nechat samostatně na počítání PhysX.

Spotřeba v klidu není nikterak vysoká, a od spotřeby systémů s čtyřjádry Core 2 se mnoho neliší. V plné zátěži systém atakuje špičkovou spotřebu 700W. Toto číslo může vypadat hrozivě, ovšem málokdy je spotřeba takto vysoká. Například při hraní GTA IV na High a 2560x1600 se pohybovala většinou kolem 580W. U takto drahého stroje je spotřeba většinou druhořadá. Neříkám ale, že není důležitá a už vůbec ne nízká.

Sestava

Zpracování sestavy je velmi solidní, kabeláž a umístění komponent je čisté a praktické. K sestavě jako takové, mám několik výhrad. Myslím si, že takovýto stroj by si zasloužil lepší chladič procesoru, než BOX. Sestavě by také mnohem více slušela Blu-ray mechanika (alespoň čtecí), místo obyčejné DVD-RW. Dva pevné disky WD bych v prvé řadě rozpojil z RAIDu, a jeden z nich nahradil rychlejším diskem (třeba WD Raptor). Pokud bych chtěl ušetřit, disky bych ponechal, ale RAID zrušil každopádně. Dělat RAID pole ze dvou disků, které poté softwarově rozdělíme na dvě partitiony s dvěma operačními systémy je nesmysl. Hrozí zde ztráta dat z obou systémů, při poruše jednoho z disků.

Cena

Cena 106 000Kč s DPH je velmi vysoká, a spíše zde vidím prostor k úsporám. Pokud výrobce nevyužil odemčeného násobiče procesoru k vlastnímu přetaktování, bude pro tento počítač dostatečný i levnější čip (Core i7 940). Nárůst třetí grafické karty je sice neoddiskutovatelný, ovšem proti dvěma kartám není extra vysoký (zhruba oněch 20 procent). Proto bych spíše osadil jednu GeForce GTX 295, která bude mít výkon jako dvojice karet za cenu jedné z nich. Ušetřené prostředky bych investoval do Blu-ray mechaniky, lepšího chlazení CPU a rychlejšího systémového disku. Pokud ale chceme počítač zcela bez kompromisů s nejvyšším možným výkonem, jsou osazené komponenty jediným dnešním řešením. Pořizovací cena je sice vysoká, dostaneme za ní ale nekompromisní pracovní i herní stroj. Pokud výrobce napraví několik vytýkaných věcí, potěší jistě každého zájemce o vskutku ultimátní stanici.

Výhody a nevýhody

  • Brutální výkon v multithreaded aplikacích
  • Nejvyšší herní výkon
  • Velké rezervy k přetaktování
  • Osazeny pouze kvalitní komponenty
  • Stabilní platforma Intel bez problémů
  • 6GB RAM a 64-bit operační systém
  • Přibalený software + dva operační systémy
  • Vysoká cena
  • Vysoká spotřeba v zátěži
  • Boxovaný chladič procesoru
  • Výrobce nevyužil potenciál CPU, desky k přetaktování a ladění systému
  • RAID0 se dvěma oddíly - při poruše hrozí ztráta dat na obou
  • Chybí Blu-ray mechanika
  • Použití levných harddisků, místo rychlého
  • Chybějící náhradní kabel zdroje
  • Nebyla osazena čtečka paměťových karet (výrobce ji uvádí ve specifikaci)

Za zapůjčení sestavy BARBONE W Seven GT děkujeme společnosti T.S. Bohemia

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama