bartpe-chcete-funkcni-windows-xp-na-cd
Software Článek BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD? | Kapitola 2

Archiv PCT

Archiv PCT

7. 6. 2005 00:00 29

Seznam kapitol

1. BartPE - o co se jedná? 2. Co k vytvoření BartPE budeme potřebovat? 3. Co jsou to pluginy a co obsahují 4. Volba vzhledu a možností XPE 5. Licence a rady nakonec

BartPE (a jeho rozšířená verze XPE) je bootovatelné "Live CD" s operačním systémem Windows XP (popř. Windows 2003) - operační systém a programy se tedy načtou přímo z CD média bez nutnosti instalace na pevný disk. O tuto možnost byli běžní uživatelé Windows donedávna ochuzeni. Microsoft sice podobné CD pro servisní účely vytvořil (Microsoft Windows Preinstallation Environment, WinPE), to ale rozhodně není určeno široké veřejnosti. Díky projektu Bart Preinstalled Environment (BartPE) jehož autorem je Bart Lagerweij si lze takovéto CD (DVD) vyrobit.

Reklama

Základem vytvoření "Live WinXP" by mohl být i samotný PE Builder (doporučuji používat vždy nejnovější "latest stable" verzi - zde). PE Builder není nutný v případě použití upravené a rozšířené instalační sady reatogoXPE, jehož autorem je Siegfried Benthin. Pro ty z vás, kteří se s původním programem PE Builder setkávají poprvé, je určen tento stručný průvodce.

1. RetagoXPE

Nejednoduší cestou (a nejvíce možností skýtající), je použít nejnovější verzi reatogoXPE (obsahující už i novou verzi pluginu XPE 1.03). Instalační sada reatogoXPE obsahuje prakticky vše potřebné a je připravená k co nejsnadnějšímu použití.

* Co se týče SK lokalizace klávesnice, neměl by být problém, ale u správného zobrazování SK fontů si již jistý nejsem, neměl jsem možnost to odzkoušet.

** Tvůrci tohoto projektu chtějí jít v autokonfiguraci ještě dále a chystají novou verzi „Megapack“, která bude obsahovat další vychytávky v podobě např. autoDriveru, jenž při spuštění bude schopen načíst vaše ovladače na PC, takže odpadne problém s řešením zvlášť plugin.

2. Instalační CD Windows XP Pro, SP2

Nutné je originální instalační CD Windows XP Protessional, každopádně SP2 (Service Pack 2) je nutný. Pokud nevíte jak vytvořit instalační CD s integrovaným SP2, zde je návod nebo si můžete stáhnout utilitu Autostreamer, jednodušeji už to ani nelze:

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Při použití Windows XP Home a pluginu shellu XPE dochází k problémům s vytvořením ISO - kvůli chybějícím souborům, které se u této verze nenacházejí. Problém řeší tento hotfix. Je potřeba jej dekomprimovat a vložit 3ks souborů .inf do adresáře „reatogoXPE“ a aktivovat. Původní soubory je nutné deaktivovat nebo odstranit (tj.: xpe.inf, xpe-helpsys.inf, xpe-wmi.inf).

V okně PE Builderu jsou tyto popložky:

  • 100 XPE Main reatogo-edition v1.0.3
  • 101 XPE: Help System v1.0.3
  • 101 XPE: WMI v1.0.3
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama