bartpe-chcete-funkcni-windows-xp-na-cd
Software Článek BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD? | Kapitola 3

Archiv PCT

Archiv PCT

7. 6. 2005 00:00 29

Seznam kapitol

1. BartPE - o co se jedná? 2. Co k vytvoření BartPE budeme potřebovat? 3. Co jsou to pluginy a co obsahují 4. Volba vzhledu a možností XPE 5. Licence a rady nakonec

BartPE (a jeho rozšířená verze XPE) je bootovatelné "Live CD" s operačním systémem Windows XP (popř. Windows 2003) - operační systém a programy se tedy načtou přímo z CD média bez nutnosti instalace na pevný disk. O tuto možnost byli běžní uživatelé Windows donedávna ochuzeni. Microsoft sice podobné CD pro servisní účely vytvořil (Microsoft Windows Preinstallation Environment, WinPE), to ale rozhodně není určeno široké veřejnosti. Díky projektu Bart Preinstalled Environment (BartPE) jehož autorem je Bart Lagerweij si lze takovéto CD (DVD) vyrobit.

Reklama

Plugin (plug-in) je především informační textový soubor s příponou .inf, který určuje, kde se program překopíruje popřípadě vytvoří potřebné zápisy do registru (takové pluginy tedy neobsahují kompletní programy). Lze si taky nadefinovat, kde se všude vytvoří zástupce programu (plocha, Start, panel rychlého spuštění). Rovněž u sharewarových programů zde můžete najít políčka pro vypsání svých registračních údajů. Dále je to soubor s příponou .xml (např. driverview.xml.) sloužící pro vytvoření zástupce v nu2menu.

Pluginy ale mohou obsahovat i soubory s příponou .cmd (popřípadě .bat), obsahující potřebný sled příkazů. Slouží buď k autostartu nebo k načtení do RAMdisku, případně se jedná o soubory s názvem, např. “autoHelp“ popř. "autocopy“ pro automatické překopírování programu do pluginu. Ovšem většinou si soubory potřebné pro chod programu budete muset nakopírovat ručně. Každopádně doporučuji si řádně přečíst nápovědu u každého pluginu (soubor .htm) nebo si otevřít v textovém editoru soubor s příponou .inf a podívat se co má všechno obsahovat.

Poznámka: práce s pluginy není nejjednodušší - na druhou stranu Vám (pokud budete pečliví) dovolí na CD(DVD) provozovat i nečekaně náročné aplikace:

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na vlastní pluginy?

I když už se mi stalo, že program po spuštění dodatečně ještě vyžadoval např. nějakou knihovnu .dll, která nebyla v inf uvedena. Lze to samozřejmě vyřešit dodatečnou editací souboru .inf a přidáním této chybějící knihovny do pluginu.

* Obě šablony lze samozřejmě i zkombinovat.

Maximální možné zjednodušení ve tvorbě vlastních pluginů umožňuje utilita PluginCreator s jejíž pomocí si lze vše potřebné sám nadefinovat, i když už jsem u ni přišel na chybičky, které můžou přinést problémy při vytváření zástupců programů. Nekompatibilitu lze snadno odstranit upravením souboru .inf.

Původní :
[sourceDisksFolders]
"files"=a

Po úpravě :
[sourceDisksFolders]
files=a,,1

Pak již shortcutCreator uvidí a najde potřebné soubory pro vytvoření zástupců v reatogoMenu. Vytvoření zástupců lze samozřejmě editovat i manuálně bez použití těchto pomůcek.

* Pokud budete vytvářet pluginy s možností autostartu, doporučuji z důvodu funkčnosti použít shortcutCreator a né PluginCreator.

Jak začneme

Obrovskou výhodou reatogoXPE je integrace všeho potřebného do jediného celku: je zde standardně XPE i podpora nu2menu, RAMdisk, keyboard, DOS PE (16bit), sermouse, com porty, MMC moduly, DirectX, podpora PnP (monitor, ACPI, CDRom, USB (částečně) atd.), podpora multimédií (audio, video – WMP9)... Je toho opravdu dost a bude Vám chvíli trvat, než přijdete na své optimum.

Originální verze XPE potřebuje na toto všechno dodatečné pluginy, verze reatogoXPE má již vše potřebné zakomponováno v sobě. Po rozbalení reatogoXPE přejděte do adresáře “plugin“, kde se již dva základní pluginy nacházejí: reatogoXPE a .

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama