bartpe-chcete-funkcni-windows-xp-na-cd
Software Článek BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD? | Kapitola 4

Archiv PCT

Archiv PCT

7. 6. 2005 00:00 29

Seznam kapitol

1. BartPE - o co se jedná? 2. Co k vytvoření BartPE budeme potřebovat? 3. Co jsou to pluginy a co obsahují 4. Volba vzhledu a možností XPE 5. Licence a rady nakonec

BartPE (a jeho rozšířená verze XPE) je bootovatelné "Live CD" s operačním systémem Windows XP (popř. Windows 2003) - operační systém a programy se tedy načtou přímo z CD média bez nutnosti instalace na pevný disk. O tuto možnost byli běžní uživatelé Windows donedávna ochuzeni. Microsoft sice podobné CD pro servisní účely vytvořil (Microsoft Windows Preinstallation Environment, WinPE), to ale rozhodně není určeno široké veřejnosti. Díky projektu Bart Preinstalled Environment (BartPE) jehož autorem je Bart Lagerweij si lze takovéto CD (DVD) vyrobit.

Reklama

Aby toho nebylo málo, autor pluginu (vlastně "shellu") XPE umožnil ještě vlastní nastavení XPE uživatelem (tj. jeho modifikaci) na způsob XPTools, jak je známe z klasických XP. Možností úprav vzhledu a vlastností je opravdu spousta. Jen pro příklad uvedu např. nastavení rozlišení obrazovky, volba klasického start menu nebo start menu XP, nezobrazování šipek u zástupců, nezobrazování koše a složky Dokumenty na ploše atd. atd. Vypisovat všechno by bylo opravdu obsáhlé. Spousta těchto voleb jde samozřejmě nastavit až po nabootování z CD, ale proč to pokaždé znova nastavovat, když si to můžete přizpůsobit jak potřebujete.

Dále otevřeme adresář reatogoXPE, objeví se už slušný seznam souborů, kde se nacházejí i potřebné editační soubory .inf. Osobně jsem si s editací XPE vyhrál do sytosti, ale pro někoho, kdo se v té směsici znaků moc neorientuje mám dvě možnosti:

Ta nejsnazší je zapnout v PE Builderu volbu "XPE: Defaults by reatogo“ a rovněž pro podporu nastavení češtiny pak položku: "XPE: Local Settings =autoConfigure“.

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si chcete s nastavením opravdu vyhrát, otevřete si soubor "z100-xpe-defaults.inf“a překopírujte vše, kromě hlavičky do souboru „z999_Custom_Settings.inf“ obsahující pouze hlavičku, kterou samozřejmě ponecháme. Dále zde nahradíme soubory, které jsou obsaženy v „z101_AutoConfig.inf“.

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz
BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz
BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz





Tím získáme snadno českou lokalizaci. Poté si otevřeme soubor „list_of_settings.txt“, sloužící jako vzor všech možných úprav a můžeme editovat formou „kopíruj a vlož“, popř. nepotřebné umažte (pokud víte co děláte) a nebo můžete využít komentovací funkci středníku a vložit jej před požadovanou položku, aby ji PEBuilder ignoroval. Tento postup se mi jevil jako nejlepší.

Poté, ale nezapomeňte vypnout volbu "XPE: Defaults by reatogo“ a aktivovat: "My Custom Settings ( for complete list of options)“.

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další orientační náhledy okna programu :

BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz
BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz
BartPE: chcete funkční Windows XP na CD?
i Zdroj: PCTuning.cz




Poznámka: Vše lze samozřejmě upravovat i z okna PEBuilderu v sekci Plugins tlačítkem Edit.

Rovněž si nezapomeňte otevřít adresář „aspi_autoHelp“ v pluginu a rozkliknout soubor „autoHelp_ASPI.bat“, tím dojde k překopírování Aspi ovladače, za předpokladu, že jej máte nainstalován v systému.

Určitě neušel vaší pozornosti detail v zobrazování seznamu použitých programů v okně PE Builder v podobě číselného kódu např. „590 IrfanView“.

V databázi pluginů Reatogo (viz. Plugins) zjistíte i potřebné kódy. Osobně se mi seznam zdá být přehlednější a lépe se v něm orientuje, než řazení abecedně. Pokud chcete tyto čísla doplnit, otevřete si soubor .inf a do hlavičky dopište požadované číslo a 5 místnou mezeru.

Stávající :
[PEBuilder]

Name="IrfanView"
Enable=0
Help="IrfanView.htm"

Po úpravě :
[PEBuilder]

Name="590 IrfanView"
Enable=0
Help="IrfanView.htm"

Hlavně si nezapomeňte všechny potřebné pluginy před vytvořením ISO zkontrolovat a pozapínat, také myslete na pravidelné zálohy svých provedených úprav, ať to všechno nemusíte při nezdaru dělat znova. Pokud použijete klasické CD (700MB), neměla by velikost adresáře plugin v BartPE přesáhnout 400MB, za předpokladu, že již nebudete mít na CD další soubory v nějakém svém adresáři, pak je třeba možnou velikost samozřejmě připočítat. Doporučuji tvorbu CD z jednoho prostého důvodu a tím je rychlost načítání, která je u DVD znatelně pomalejší a tím se zvětší i doba odezvy. Pokud se přesto nevlezete do velikosti CD je tady ještě jedna možnost jak to obejít, na kterou jsem narazil na netu, sice tím více zatížíte Ramdisk, ale na druhou stranu na CD toho dostanete více. Je to i s obrázky, takže další komentář není potřeba zde.

Pro případné zájemce jak vytvořit autoHelp pro vlastní plugin, zde uvádím šablonu s potřebnou syntaxi. Autorem originálního konceptu je „reatogo“. Toto je mnou upravená a počeštěná verze autohelp.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama