BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design

BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design | Kapitola 3

Jan Černý

Jan Černý

22. 2. 2010 02:00 47

Seznam kapitol

1. Představení a specifikace 2. Konstrukce, zpracování a ergonomie 3. Pohled na základní desku a součástky 4. Možnosti OSD menu 5. Metodika testování 6. Barevné podání před a po kalibraci 7. Pozorovací úhly
8. Homogenita podsvícení 9. Jas a jeho regulace 10. Spotřeba v závislosti na jasu 11. Stabilita kontrastu 12. Interpolace obrazu 13. Rychlost odezvy 14. Hodnocení naměřených výsledků a závěr

Posledních deset let by se dalo označit jako zelený boom nebo také ekologické šílenství. Myšlenka ve snižování spotřeby není špatná – může vám ušetřit zajímavé částky na účtu za elektřinu. Nové 24" full HD LCD 24" společnosti BenQ slibuje maximální spotřebu pouhých 28 W. Budou i ostatní parametry zajímavé?

Reklama

Předem upozorňuji, že nikdo z redakce našeho serveru demontáž monitorů nedoporučuje a nenese za případné poškození nebo ztrátu záruky jakoukoliv odpovědnost! Jakékoliv poškození neodborným zásahem může být nevratné! Panely rozebírám z důvodu doplnění specifikací.

BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design
i Zdroj: PCTuning.cz


Elektronika je pomocí ohnutého plechu zavěšená na norní straně panelu, pozici fixuje hliníková páska

Monitory BenQ jsou díky účelové konstrukci jednoduše rozebíratelné. Plasty přesto drží velmi dobře u sebe a při manipulaci s monitorem se nic neprohýbá a neskřípe. V dolní části naleznete tři otvory, které slouží k jemnému páčení přední a zadní části. Po rozebrání před sebou uvidíte stínící krabičku z plechu uvnitř které se nalézá trojice desek plošného spoje.

BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design
i Zdroj: PCTuning.cz


Plech je oproti počítačovým skříním překvapivě pevný a tlustý

Dvě z nich slouží k napájení monitoru (řídící a výkonová část), menší ze spojů nese řadič pro zpracování obrazového vstupu. Ten do značné míry koriguje kvalitu obrazu, barvy a odezvu. Na okrajích jsou ještě dva malé kousky PCB, první z nich nese 3,5" jack pro sluchátka a druhý mikrospínače pro ovládání menu panelu.

Plošný spoj s elektronikou obsahuje integrovaný převodník Realtek RTD2482D. Podle parametrů jde o převodník s podporou všech moderních standardů jako je HDMI 1.3. Letmý pohled na desku si však zaslouží posměch "vše v jednom nejlépe zadarmo". :-) Na DVI vstup se "zapomnělo" a filtraci zajišťují dva elektrolytické kondenzátory nepříliš kvalitního výrobce Lelon. Obdobně je na tom i hlavní napájecí blok, kde kromě síťového filtru (požadovaného pro provoz v EU) bylo vše minimalizováno. Nicméně buďme rádi alespoň za to. Soudruzi trhovci dokáží zredukovat tři funkční elektrické součástky na jednu, která umí plnit i dvě mechanické funkce.

BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design
i Zdroj: PCTuning.cz
BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Komparátor Texas Instruments LP111T zajišťující správnou funkci zdroje a Realtek RTD2482D

Elektronika samozřejmě není vše, rozhodující je použitý panel. Podle štítku jde o M240HWQ01 V.6 vyrobený společností AU Optronics. Specifikace nám říkají, že jde pouze o 6-bit TN panel s FRC (Frame Rate Control). Jinými slovy pouhých 262 tisíc barev!

BenQ V2400 Eco: LED podsvícení a nápaditý design
i Zdroj: PCTuning.cz

A co FRC znamená? Jde o technologii doplňující statický dithering (nedokonalostí lidského oka splynou dva pixely s rozdílnou barvou na požadovaný odstín) poblikáváním okolních pixelů. Podání barev je téměř srovnatelné s 8-bit (16,7 miliónů barev), nicméně některé odstíny mohou výrazně šumět. Abychom jenom nehanil, LED podsvícení snížilo maximální spotřebu panelu na 21 W + elektronika.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama