Bezdrátová halucinace: To pásmo nestačí pro všechny!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Bezdrátová halucinace: To pásmo nestačí pro všechny!

Bezdrátová halucinace: To pásmo nestačí pro všechny! | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 9. 2016 03:00 94

Seznam kapitol

1. Dráty jsou přežitek?! 2. Další bezdrátová vlna 3. Dvě pásma pro všechny a pro všechno 4. Prostě je přeřvěte...
5. Hustý guláš 6. Bez drátů k hlavě 7. Bezdrátový prach

Tvůrci technologií mají tendenci propadat módním vlnám – a jakmile k tomu jednou dojde, ztrácejí veškerou soudnost. Pamatujete na hon za maximálními procesorovými kmitočty z přelomu tisíciletí? V současné době zahájily velké firmy, jako je Apple, Intel a Lenovo hon za další šíleností – zcela bezdrátovou budoucností.

Reklama

Vize, že bychom se měli vzdát jednoho a uctívat pouze to druhé jako zlaté tele, je jednoduše šílená. Je to nesmysl. Kdyby tahle teze dávala smysl, mohli bychom se vykašlat na ty zatracené dráty uvnitř počítače a udělat ho jako volnou kolekci komponent, které mezi sebou budou komunikovat výhradně bezdrátově. Takové vize tu byly, jako například smartdust neboli „inteligentní prach“, ale stále se vyskytují pouze na seznamu vysoce spekulativních technologií. A i kdyby se ho podařilo dotáhnout, pochybuji, že by z něj nakonec vznikl komplexní stroj vytvořený jako volná kolekce elementů, jako byl T-1000 z Terminátora 2. Ostatně i příroda, když během evoluce ediakarské fauny přikročila k myšlence, že by organismy mohly fungovat jako organizovaný celek, vyvinula neuron, což je biologický ekvivalent drátu. Bezdrátová komunikace v přírodě existuje, ale je doplňková, nikoliv fundamentální.

Ne, celá tahle vize výhradně bezdrátové budoucnosti je jenom haluz. A bláznům, kteří na ni věří, to poměrně záhy připomenou pánové Shannon a Hartley.

Claude Shannon (s bezdrátovou myší) By DobriZheglov - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48459872
i Zdroj: PCTuning.cz
Claude Shannon (s bezdrátovou myší) By DobriZheglov - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48459872

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama