Bílé zjevení v testu: Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Aero OC 12G
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Bílé zjevení v testu: Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Aero OC 12G

Bílé zjevení v testu: Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Aero OC 12G | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

4. 1. 2023 21:08 267

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4080: představení a parametry 2. Testovací sestava 3. Konstrukce karty, konektory 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boostv F1 22 (performance)
11. Boost v F1 22 (silent) 12. Boost v Metro Exodus (performance) 13. Boost v Metro Exodus (silent) 14. Boost ve World of Tanks (performance) 15. Boost ve World of Tanks (silent) 16. Spotřeba, teploty, hlučnost 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 19. Závěr

Dnes končí embargo na výsledky testů. RTX 4070 Ti v provedení Aero od Gigabyte z nabídky nevyčnívá jen vzhledem. Nová architektura Ada Lovelace znamená výrazné zlepšení vlastností i výbavy proti minulé generaci RTX 30, předimenzovaný chladič je zárukou dobrých provozních vlastností, a cena je také výrazně příznivější než u RTX 4080 či RTX 4090, i když by si asi každý představoval ještě o několik tisíc méně.

Reklama

Závěr

Myslím, že si Nvidia na kritiku řady RTX 40 zadělala do jisté míry sama, a je to spíš psychologický problém – kdyby modelové značení posunula o model výše, určitě by byly nové GeForce přijaty lépe. Málokdo by se rozčiloval, že se 12GB RTX 4080 prodává za 22 tisíc a 16GB RTX 4080 Ti prodává za pětatřicet, maximálně by se nadávalo na to, že přináší nižší nárůst výkonu než předchozí generace.

Ceny GeForce RTX 4070 Ti začínají na dvaadvaceti tisících. U nás má být s uvedením za doporučenou cenu opět několik modelů od různých výrobců. Na pozici základních modelů za doporučenou cenu bude nepřetaktovaná RTX 4070 Ti Eagle, verze OC by měla být o 25 dolarů, tedy zhruba o sedm stovek dražší. S ohledem na to, že je výkonem často jen pár procent pod RTX 3090 Ti, to není zrovna zlá cena. Poměr cena/výkon je podstatně lepší než u předchozích RTX 40 nebo u RTX 3090 a RTX 3090 Ti.

Testovaná karta od Gigabyte je, bohužel, v nabídce pozicovaná výše, což znamená horší poměr cena/výkon. A co je horší, přesto se asi bude řadit k těm levnějším. Obávám se, že ani ceny kolem 29 tisíc u prémiových modelů nebudou výjimkou. Co si nepřisadí výrobci, to na ceny narazí obchodníci. Jediná pomoc je karty za podobné peníze nekupovat. Problém je, že se i u modelů s nesmyslně vysokými přirážkami najde pořád dost lidí, kteří je kupují. A když se to za ty peníze prodá, těžko budete někomu vysvětlovat, že to musí prodávat levněji.

Co se určitě s pochopením ze strany zákazníků nesetká, je cílení na rozlišení 1440p u karty, jejíž cena začíná na dvaadvaceti tisících. V této cenové kategorii už bývalo zvykem propagovat produkty jako řešení pro 4K. Na druhou stranu se od těch dob posunuly i obnovovací frekvence monitorů, a zatímco před pár lety bylo 4K na 60 Hz na hraní považováno za příliš velký luxus, dnes už někteří nad 60Hz monitory ohrnují nos.

Právě pro majitele všech těch ultraširokých herních panelů se 144 nebo 165 Hz je ideální karta s podobným výkonem, která nemá vždy dostatek výkonu na 4K, ale na klasické 1080p nebo 2560 × 1440 bodů při 60 Hz je zase obvykle výkonná až příliš.

Stačí i na 4K

Když si ale proběhnete výsledky dílčích testů, zjistíte, že i v tom rozlišení 4K si v aktuálních hrách zahrajete bez problémů, Až v následujících měsících a letech s příchodem her s náročnějším ray tracingem bude stárnout rychleji než RTX 4080 či RTX 4090. 

Ve srovnání s RTX 3090 Ti jí aspoň v některých nových hrách ale pomůže DLSS 3 a SER (shader execution reordering). Což mi připomíná nešťastné tvrzení z prezentace o až trojnásobku výkonu proti RTX 3090 Ti, který zmiňoval v novince David Jiránek. Hrozí to samozřejmě jen v extrémních případech, protože se na podobné nárůsty dostanete pouze v situacích, které nové generaci GeForce náramně sedí, což je ray tracing náročnější než v dosud uvedených hrách a využití nových funkcí a optimalizací u RTX 40. A ještě jde o srovnávání jablek s hruškama – šlo o výsledek s generováním snímků DLSS 3, které RTX 3090 Ti nepodporuje.

Při srovnání 16GB RTX 4080 a 20GB Radeonu RX 7900 XT jsme mohli polemizovat nad tím, jak moc si v praxi polepšíte se 4 GB paměti navíc a kdy bude přínos 20GB karet proti 16GB kartám znát, při srovnání 12GB a 20GB karty už hrozí, že v dohledné době u některých her narazíte na nižší výkon nebo na nutnost nastavit nižší kvalitu textur, obzvlášť pokud si nebudete odříkat ani to 4K. U základních modelů se to dá ještě ospravedlnit nižší cenou, problém to bude u prémiových verzí s cenou levných Radeonů RX 7900 XT či nedej bože vyšší. Při stejné ceně už se opravdu těžko hledají důvody, proč upřednostnit GeForce.

Testovaná karta od Gigabyte by ale měla být pořád zejména ve srovnání s obdobně vybavenými nereferenčními Radeony RX 7900 XT o několik tisíc levnější. Má o něco nižší výkon a nenabízí vysloveně vlastnosti prémiových modelů – už za pár hodin se podíváme na Strix RTX 4070 Ti, který je opět absurdně dobrý, avšak dostal ještě absurdnější cenovku.

A opravdu mě mrzí, že v testu nemám raději Eagle, protože ani u něj to nevypadá, že by Gigabyte na chlazení šetřil a jeho provozní vlastnosti by nemusely při dobře nastavené regulaci být o moc horší. Pak už by bylo snazší říct, jestli příplatek dva a půl tisíce na o pár centimetrů delší chladič a atraktivnější provedení stojí za to. Čistě z fotek bych tipoval, že neodpovídá přidané hodnotě, kterou vyšší model nabízí.

Na fotkách tolik nevyniká, jaké je Aero zjevení, když sněhobílý chladič vidíte naživo. Kryt má jednoduchý a čistý design a karta působí o mnoho luxusněji a elegantněji než její černá sestřička zářící všemi barvami. Z nabídky na trhu výrazně vyčnívá a jsem si jistý, že to bude důvod, proč po ní řada lidí sáhne. Je to i důvod, proč jsem jí dal přednost před testem verze Gaming OC. Do bílých prosklených skříní prostě musíte pořídit něco takového, klasické šedivé či černé grafiky se v nich ztratí.

Obrovský chladič a relativně nízká spotřeba z celku dělá kartu, která je výrazně tišší než většina karet v dosavadní nabídce napříč všemi výkonnostními segmenty. Nedá se říct, že by byla neslyšná nebo že o ní nebudete v tiché sestavě vědět, ale ventilátory na hodnotách kolem 1500–1600 ot./min jsou hluboko pod tím, co je obvyklé u všech těch levnějších modelů, které najdete ve většině herních sestav.

Jenom občas se stávalo, že se při spuštění zátěže dostávaly ventilátory na sekundu nad 2000 ot./min, tedy na hodnoty, na kterých běží ve výkonném režimu. Vidět je to třeba v grafu z testu boost v Metro Exodus, kde je taková špička při pátém průběhu.

Zato standardně předvolený režim pro vyšší výkon bych vám opravdu nedoporučoval. Ze srovnání provozních vlastností je zřejmé, že z už tak nízkých teplot čipu už moc nepomůže dělat ještě nižší, takty se zlepší doslova už jen o jednotky megahertz, rozdíl ve výkonu je na úrovni desetin snímku za sekundu a nárůst hlučnosti je enormní.

Bílé zjevení v testu: Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Aero OC 12G
i Zdroj: PCTuning.cz

Obdobné to bude nejspíš i u černé varianty Gaming OC, na kterou se podíváme po dalších kartách. Zatím to vypadá, že rozdíl bude spíše kosmetický (doslova – v krytu chladiče, adresovatelných RGB LED a dalších drobnostech).

Nemůžu říct, že by mi připadalo výhodné připlácet na větší chladič přes dva tisíce, ale už teď mám obavy, že moc modelů, které za nižší nebo stejné peníze nabídnou víc, na trhu minimálně nějaký čas po uvedení nebude. Když se kohokoliv z výrobců zeptáte, proč je příplatek proti základním modelům tak vysoký, když ta přidaná hodnota není na konstrukci vidět, automaticky odpovídá, že na základních modelech nevydělává. Nvidia naopak tvrdí, že marže jsou i u základních modelů dostatečné. A teď si vyberte, kdo mlží víc.

Samotná GeForce RTX 4070 Ti je znatelným zlepšením proti minulé generaci a nabízí vysoký výkon za cenu, která už bude pro řadu hráčů akceptovatelná. Z hlediska poměru cena/výkon je mnohem výhodnější než RTX 4080 či RTX 4090.

Pro dražší RTX 4070 Ti Aero platí, že bude výhodnější než prémiové modely, a zejména při využívání ray tracingu nabízí pořád lepší poměr cena/výkon než většina výkonných modelů minulé generace, a proto můžu její nákup doporučit a udělím jí alespoň bronzové ocenění. A pokud se časem smrskne příplatek proti Eaglu na nějakých dvanáct stovek, můžete si místo něj klidně dát stříbro.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Aero OC 12G
KLADYZÁPORY
Výkon blízký RTX 3090 TiHorší poměr cena/výkon kvůli výraznému příplatku ve srovnání s RTX 4070 Ti Eagle
Efektivita a spotřeba proti minulé generaciNa minimálních otáčkách není zcela tichá
Výkonný chladič s velkou rezervouSlabý posun z hlediska poměru cena/výkon
V tichém režimu výborné provozní vlastnosti12 GB paměti
Podpora DLSS 2.x, DLSS 3 
Mírně tišší cívky než je obvyklé u průměrných karet 
Orientační cena s DPH: 24 500 Kč

RTX 4070 Ti Aero OC 12G se i přes vysoký příplatek řadí k levnějším modelům, ale i s tím nabízí provozní vlastnosti, které výrazně převyšují většinu grafických karet v nabídce. I mezi staršími modely nabízí zajímavý poměr cena/výkon, příplatek proti základním modelům je ale vyšší, než by měl být, pročež dostává jen bronzové ocenění.

PCTuning bronze award
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning bronze award

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama