bleskovka-2x-1gb-ddr2-corsair-g-skill-v-testu
Hardware Článek Bleskovka : 2x 1GB DDR2 - Corsair + G.Skill v testu

Bleskovka : 2x 1GB DDR2 - Corsair + G.Skill v testu | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 9. 2006 02:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. G.Skill 2GB - F2 - 6400CL4-2GBPK 3. Corsair 2GB - TwinX 2048 - 8500C5 4. Testovací sestava 5. Paměť v sytému a přetaktování 6. Zkušenosti a závěr ...

V dnešním testů DDR2 pamětí se podíváme rovnou na dvojici 2GB kitů. Jako první se podíváme na donedávna velmi levné paměti z dílny společnosti G.Skill a druhé budou prémiové moduly Corsair. Celý test a vůbec výběr pamětí je poznamenán rapidním zdražením paměťových modulů.

Reklama

Tyto paměťové moduly se v nabídce společnosti profilují jako levné a výhodné moduly o kapacitě 2x 1GB. Firma je sama označuje a řadí do segmentu OEM modulů pro výrobce počítačů. Jsou to druhé nejlevnější paměti z portfolia G.Skillu. Je nutno však podotknout, že jsou to paměti vybavené velmi nízkým časováním CL4, a to je řadí paradoxně mezi nejrychlejší paměti výrobce. Proto nebýt výrazného zdražování posledních dní, byly by toto velice výhodné moduly z pohledu cena-výkon. Dle nynější situace jsou tyto moduly o 1000Kč dražší než nejlevnější, obdobný kit s časováním CL5, který stojí dnes 6300Kč bez DPH.

Bleskovka : 2x 1GB DDR2 - Corsair + G.Skill v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsme od společnosti G.Skill zvyklí, paměti přišly v klasickém průhledném obalu, kde se kromě samotných pamětí ještě dá najít malý průvodce reklamační procedurou a popisem pamětí.

Bleskovka : 2x 1GB DDR2 - Corsair + G.Skill v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

G.Skill své paměti odlišuje hlavně barvou "heatspreaderů". Nejlevnější OEM moduly bývají zpravidla oranžové, červené a nebo světle zelené. "Mainstream" je pak světle modrý - do této skupiny patří i naše testované paměti. Nejdražší a nejvýkonnější paměti pak bývají vybaveny černými "heatspreadery".

Jelikož u těchto modulů není možno beze ztráty záruky odmontovat rozvaděč tepla, protože sponu kryje samolepka s údaji o pamětech. Musel jsem si informaci o použitých čipech najít jinde. Můj kontakt přímo u výrobce G.Skill mi bohužel nepomohl, vzhledem ke směřování těchto pamětí do segmentu OEM, můžou být prý osazeny čímkoliv. Nakonec jsem vypátral že tyto moduly bývají osazovány buď čipy Elpida, Mosel nebo levnějšími čipy od Micronu. Vzhledem ke konečným výsledkům jsem si téměř jist že jsou osazeny čipy Elpida 6E-E, které nesou následující specifikaci : Frekvence 800MHz, maximální napětí 1.9V, maximální teplota čipu - 85 stupňů. Jak je vidět G.Skill dodržel frekvenci dle specifikace ale u napětí a časování si zvolil vlastní parametry lepší než říká výrobce čipů.

Specifikace :

Hlavním parametrem je rychlost pamětí. Již z názvu je patrné že jsou paměti zařazeny do skupiny PC-6400, což je frekvence 800MHz. Při této frekvenci je nastaveno časování 12-4-4-4 při napětí maximálně 2.0V. Použité čipy dovolují ještě malou rezervu v napájení a to maximálně do 2.15V. Paměti neobsahují rozšíření pro funkci E.P.P.

NázevG.Skill F2-6400CL4D-2GBPK
TypDDR2, 204-pin, Unbuffered
ČasováníDDR2-800 - 12-4-4-4
Napětí1.9V, max 2.0V
Cena8500Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama