Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Co je to NAS a na co se hodí mít malý server

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server | Kapitola 2

Hynek Fiala

Hynek Fiala

26. 4. 2021 11:00 30

Seznam kapitol

1. Malý server pro každého 2. Ne každý disk je pro NAS vhodný 3. Jak se postarat o bezpečnost dat 4. Další volitelná rozšíření pro NAS 5. Zapojení kamer do NAS 6. Další užitečné funkce

Network Attached Storage nebo zkráceně NAS znamená datové úložiště v síti. Většina čtenářů našeho serveru asi tuší nebo rovnou dobře ví, k čemu takové zařízení slouží. Ale pokud ještě nemáte představu, k čemu všemu se dá takový malý server v síti využít, čtěte dále.

Reklama

Ne každý disk je pro NAS vhodný

Ještě před pár lety nikdo nerozlišoval, na co je jaký pevný disk vhodný. Rozdíly byly maximálně v přenosové rychlosti. Pokud jste potřebovali hodně gigabajtů za přijatelnou cenu, stavěli jste počítač do kanceláře, kde sekretářce bylo jedno, jestli Word nastartuje za pár sekund, nebo minutu, anebo jste prostě potřebovali za každou cenu ušetřit, stačilo vzít model s 5400 ot./min a bylo hotovo. Za příplatek byly disky se 7200 otáčkami, ty byly určené pro systém a tam, kde jste potřebovali nějaký ten výkon navíc. Potom ale přišla SSD a výkon klasických pevných disků lidé v podstatě přestali řešit. A výrobci místo základního rozdělení na rychlejší a pomalejší podle počtu otáček začali nabízet disky na specifické použití. Dali jim různé barvy a typová jména, takže když se podíváte do nabídky harddisků, není snadné si vybrat. 
Podíváme se na řady disků dvou největších výrobců, tedy WD neboli Western Digital a Seagate.

Označení řady

Využití

Seagate Barracuda, WD Blue

Běžné disky pro všeobecné použití

Seagate FireCuda, WD Black

Výkonnější disky pro náročnější aplikace

Seagate Ironwolf, WD Red

Disky pro NAS servery

Seagate Skyhawk, WD Purple

Disky pro kamerové systémy

Je tedy jasné, že pro využití v NAS serverech jsou určené hlavně řady Seagate Ironwolf a WD Red, včetně jejich různých výkonnostních variant jako Seagate Ironwolf Pro nebo WD Red Plus a podobně.

Proč ale existují vlastně speciální řady disků určené specificky pro NAS? Nešly by použít i normální harddisky, třeba nějaké starší co leží nevyužité v šuplíku? Samozřejmě, že šly. Není to tak, že do serveru NAS jde zapojit pouze disk určený pro NAS. Použít můžete v podstatě jakýkoliv harddisk, připojení ani rozměry se nijak neliší a zapojit lze cokoliv. Fungovat to bude, ve většině případů i bez problémů a dlouhodobě.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Disky optimalizované pro NAS

Výhoda specifických řad disků pro NAS je jejich optimalizace pro takový typ provozu. V dobách, kdy nikdo nerozlišoval určení disků podle provozu, to tak normálně fungovalo. Jenže s rozšířením NAS serverů se zjistilo, že to co dobře funguje v desktopu nemusí být ideální pro provoz v dlouhodobé zátěži. Občasný propad výkonu disku, když si zrovna potřeboval oklepat hlavičku nebo co to vlastně jeho firmware rozhodl, na provozu běžného počítače nepoznáte. Ale pokud vám běží čtyři disky paralelně vedle sebe a zapisují data synchronně, tak náhlý propad výkonu jednoho z nich může slušně zamotat s výkonem celého NAS serveru.

Proto výrobci přišli s řadami disků, které jsou určené specificky pro provoz v NAS serverech. Jsou navržené na provoz 24/7 a měly by podávat konstantní výkon bez nějakých výpadků.

Co je to NAS a na co se hodí mít malý server
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Disky pro kamerové systémy

Za pozornost stojí ještě řada disků určená pro kamerové systémy, tedy pro Surveillance. Je to specifická kategorie, která se částečně překrývá s modely pro NAS. Jsou také určené pro permanentní provoz, ale ne až tolik s ohledem na výkon. Ten u kamerových systémů není tím hlavním požadavkem. Dohledové kamery jsou pochopitelně optimalizované tak, aby ukládané video bylo zakódováno s co možná nejlepším kompresním poměrem. Protože čím efektivnější kodek pro ukládání, tím víc šmírovacího materiálu se na disk vejde a pokryje se delší období záznamem. Pokud tedy nemáte připojené desítky kamer na jeden server, je datový tok relativně malý. A podle toho je také navržený disk určený pro dohledové systémy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama