Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech

Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 4. 2020 03:00 17

Seznam kapitol

1. Legenda jménem Commodore 2. Počítač skrytý v disketové mechanice 3. Zlatá generace C64 4. Osmibit moderním kabátě - TheC64 Maxi 5. Čtyři mašiny v jednom chlebníku 6. Tahle mašina není jen pro starý

Staré stroje od Commodore patří údržbou k těm náročnějším. Jednak si Commodore často nelámal hlavu se standardy a dělal si to po svém – a pak se od začátku nepoužívaly zrovna kvalitní díly. Naštěstí si můžeme vychutnat osmibitovou legendu zcela moderně – v podobě stroje TheC64 Maxi!

Reklama

Osmibit moderním kabátě - TheC64 Maxi

Přiznám se, že když jsem vyžebral tuhle mašinu na recenzi, vlhlo mi v koutku oka. Víte, ono to je nějaký pátek – přesněji tak asi třicet let – co jsem dostal do rukou NOVÝ osmibit. Ano, vím, je to emulátor převlečený za osmibit, ale vypadá to jako osmibit a ve většině aspektů se to chová jako osmibit, i když je to, technicky vzato, jenom replika. Ale je to velmi, velmi povedená replika!

Takže... kde začít? Předně: Pochvalou pro vývojový tým, který poslouchá. Nejenom že udělal novou a větší verzi, která téměř tvarem a velikostí odpovídá původnímu Commodore 64, ale přidali více portů USB– konkrétně jsou zde čtyři oproti původním dvěma. Výstup máme na HDMI, což je dnes standardem. Napájení máme přes micro USB, což by se asi dalo vylepšit na USB-C, ale popravdě to moc nevadí. Problém s lagem audia byl také vyřešen, tedy podstatně zkrácen. Něco málo tam je – ale už to nepoznáte, tedy já to rozhodně nepoznal.

A pak tu máme nový joystick. Původní TheC64 Mini ho neměl příliš kvalitní, lámal se – a přestože byl k ovládání emulátoru potřeba, tak prostě nevydržel. Kdybych byl cynik, řekl bych, že měl „komodoří kvalitu“. Ale to bych byl cynik, protože tehdejší joysticky zkrátka vydržely více. U TheC64 Maxi máme joystick podobný, ale nový, cvakací, mikrospínačový! Úplně bych za tu páku nerval, přece jenom to stále není arkádová kvalita, ale jde o posun tím správným směrem.

TheC64 Maxi se podobá své Mini verzi v tom, že základem je karuselový mód, tedy ten, kde se prohrabáváte seznamem 64 zabudovaných her. A najdeme tam leccos – Boulder Dash, Saboteur i Highway Encounter, což jsou skutečně vizionářské kusy, alespoň na svoji dobu. Karusel má přístup i k připojeným flash diskům standardu FAT32, odkud si můžete načítat image disků, cartridgí i kazet. Ty lze načítat – a dokonce i tagovat jmény, takže emulátor rozezná, zda jsou určeny pro Commodora 64 ve verzi PAL anebo NTSC anebo jeho předchůdce, VIC-20.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama