Cooler Master ML240R RGB – AiO vodní kit (pro CPU)
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Cooler Master ML240R RGB – AiO vodní kit (pro CPU)

Cooler Master ML240R RGB – AiO vodní kit (pro CPU)

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 6. 2018 03:00 15

Seznam kapitol

1. Druhá generace AIO chladičů s RGB 2. Master Liquid ML240R RGB 3. Postup montáže 4. Testovací sestava
5. RGB osvětlení a ovládání 6. Výsledky měření 7. Závěr – hodnocení

Společnost Cooler Master je matador v oboru vodních AiO chlazení, která vyrábí už mnoho let. A jelikož si dnes žádá u všeho nastavitelné osvětlení pomocí RGB LED, musel i tento výrobce uvést svítící řadu chladičů. My dnes otestujeme už druhou generaci RGB AIO chladiče Master Liquid s vylepšenou správou RGB.

Reklama

Druhá generace AIO chladičů s RGB

Trend doby nám diktuje, že všechny herní produkty musí mít RGB osvětlení. Toho jsou si výrobci vědomi a uvádějí na trh stále sofistikovanější produkty s RGB funkcí. Tato skutečnost je také jediným důvodem, proč Cooler Master novou verzi svého chladiče Master Liquid vlastně uvádí. Před nějakou dobou byly na trhu dva produkty série Master Liquid, klasická verze PRO bez osvětlení a verze „L“ se jednoduchým osvětlením, to jest, bez možnosti jej ovládat softwarem. První RGB AiO set svítil a blikal, ovšem změny barev a podobě se ovládaly jen jednoduchým voličem. Nyní Cooler Master povýšil AiO set na stoprocentní RGB monstrum.

Master Liquid ML240L RGB
i Zdroj: PCTuning.cz
Master Liquid ML240L RGB

Nová verze „R“, kterou nyní testujeme už umí dělat s RGB světlem vše. Po instalaci všeho potřebného, včetně moderního kontroléru RGB, lze systém spravovat veškerým kompatibilním softwarem výrobce vaší desky nebo grafické karty. V případě, že s RGB začínáte a chladič AiO je vaší první zářící komponentou, můžete použít i aplikaci přímo od Cooler Master. Tou pak dále můžete řídit všechno další RGB osvětlení budoucích komponent. Aplikace podporuje zažitý RGB standard.

Master Liquid ML240R
i Zdroj: PCTuning.cz
Master Liquid ML240R

Abychom ale výrobci nekřivdili, že jen vylepšil osvětlení a nabízí to samé co vloni, tak chladič doznal několika změn. První novinkou je pumpa, která sice na pohled vypadá stejně jako předchůdce, uvnitř je ale jiná. Má dvě oddělené komory, což by mělo zvýšit tlak kapaliny a zároveň prodloužit životnost pumpy. Loňská pumpa má komoru pouze jednu. Radiátor je stejný, nové jsou ventilátory, které by měly vyvíjet vyšší tlak vzduchu, to se ale těžko ověřuje. Nové osvětlení pumpy i ventilátorů jsem už zmínil, s nimi přichází i sofistikovaný kontrolér a software.

Současný trend všeho RGB přináší jeden zásadní problém. Vodní chlazení v podobě AiO kitů vzniklo jako alternativa velkým vodním okruhům coby jednoduché řešení s vodou. Instalace byla snadná, okruh bezúdržbový, zkrátka AiO znamenalo jednoduchost a snadnou instalaci. RGB nám ale vše mění v peklo. Ke každému chladiči nebo skříni dnes dostanete hromadu kablíků, přechodek, napájení, kontrolérů a dalších komponent. Stejně je to u tohoto chladiče, kromě sady k upevnění dostanete kabeláž a vše potřebné k RGB systému. A to všechno musíte někde ve skříni umístit, kabely vyvázat, esteticky upravit a vše dobře zapojit. Je to spousta práce navíc pro nic.

Cooler Master ML240R RGB – AiO vodní kit (pro CPU)
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě, že tohoto chcete být ušetřeni, můžete zakoupit model Master Liquid Pro nebo řadu „L“, ta se bez všechno RGB příslušenství obejde. Řešením je také nic z toho nezapojovat, to ale zbytečně zaplatíte celkem znatelně vyšší cenu (cca 500 Kč) právě za RGB navíc. Model ML240R RGB je zkrátka jen pro ty, kteří takového RGB chtějí a s tím záměrem chladič kupují.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama