Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU

Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 5. 2018 03:00 50

Seznam kapitol

1. Corsair H60 – skoro deset let na trhu 2. Specifikace a balení AiO Corsair H60 3. Corsair H60 v obrazech (Galerie) 4. Postup montáže chladiče
5. Testovací sestava a metodika 6. Výsledky měření na Ryzen 2600X 7. Výsledky měření s Intel Core 8. Závěr – Hodnocení

Je až s podivem, že jsme za posledních osm let na PCT netestovali jeden z nejlevnějších, středně výkonných AiO vodních chladičů od Corsair (H60). Ano, osm let je tento model na trhu. Dnes to tedy napravíme. A samozřejmě s novou edicí pro rok 2018, jak jinak než se zářivými LED a podporou všech aktuálních platforem AM4, LGA 1151 and LGA 2066.

Reklama

Corsair H60 – skoro deset let na trhu

Zní to až neuvěřitelné, ale Corsair prodává hotové AiO kity vodního chlazení téměř deset let. Osobně pamatuji dobu, kdy se tento produkt na trhu objevil poprvé. Pokud to nevíte, tak první, kdo je nabízel, byl Intel a AMD. Tito dva rivalové tehdy oznámili kompaktní vodní chladiče pro své procesory. Corsair byl pak jeden z prvních, který je začal nabízet pod svou značkou. Nikdy je ale nevyráběl sám jako většina OEM prodejců. Celé desetiletí je pro Corsair dělá CoolIt a Asetek.

V té době (první model se prodával od roku 2009) v highendu frčelo vodní chlazení, samozřejmě kompletně postavené na míru. V česku byl „vodník“ hitem a mnoho uživatelů jej používalo. Tehdy jsme na PCT testovali týdně vodní bloky. Já vodu od těch časů používám do současnosti. První AiO byly jako zjevení, které po prvních testech samozřejmě sklidily spíše posměch. Proti klasické „velké vodě“ byly teploty vysoké, někde na úrovni nejvýkonnějších vzduchových chladičů. Navíc byly ceny přepálené. Tyto první chladiče pak zkazily pověst AiO na dlouhé roky. Všichni měli zafixované, že AiO je drahé, hlučné a že není lepší než kvalitní vzduch. Ultra nadšenci dávali samozřejmě dál přednost klasické vodě.

ZAJÍMAVOST: Víte, že když společnost CoolIt v roce 2008 uvedla první AiO CPU kit (model PURE), nebyl tvořen jen blokem a radiátorem, ale také TEC (termoelektrickým) modulem. Teplo z procesoru šlo do bloku, a poté do pumpy, kterou aktivně ochlazoval TEC, ten z principu na jedné straně chladí a druhá se enormně zahřívá, a právě tuhle druhou stranu pak chladila voda v okruhu a radiátor. Bylo to naprosto šílené, skutečný bizár. Cena byla 140 USD.

Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak šel čas, procesory byly stále úspornější, ztrácely také AiO na významu a spousta menších výrobců jejich prodej vzdala. Jednu dobu nabízelo AiO sety celosvětově jen několik málo společností, většinu jich vyráběl Asetek.

Nová generace zákazníků ale dokázala AiO sety vzkřísit, jelikož chtěli tiché a výkonné chlazení. Dalšími faktory byly topivé AMD FX a Intel s pastou mezi heatspreaderem a čipem, kdy je potřeba chladit (odvádět) teplo rychleji, než to dělá vzduchový chladič. AiO zažívají poslední roky renesanci a jejich prodeje stoupají. Sám jsem je celých těch deset let zcela odmítal, nyní mám doma tři různé kity a fungují skvěle. Dnes na kvalitní AiO nedám dopustit, je to lepší chlazení než highendový vzduch.

Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Modely H60 zleva: rok 2010-2012, rok 2012-2017, rok 2018

Corsair svůj model H60 nabízí od úplných začátků, jde spolu s vyššími modely o nejdéle fungující modelovou řadu v portfoliu společnosti. Za zmínku stojí, že nejde o nejlevnější model, protože je určený i pro ta nejvýkonnější CPU. Každý chladič je koncipovaný pro určitý výkon, jaký je schopný rozumně uchladit. Tuto informaci výrobci neuvádějí, což je škoda. Dá se odvodit pouze z podpory patice procesoru, kdy se dá předpokládat, že pokud je určen chladič pro LGA 2066, zvládne uchladit i 140W procesor. Dle různých testů na webu je ale chladicí výkon modelů (bez taktování) H45 a H80i téměř stejný. Rozdíly přijdou při přetaktování.

I když tuto informaci nikde oficiálně nenajdete, jde u různých modelů o schopnost uchladit určité napětí procesoru. Já předpokládám, že bloky odvádějí teplo z CPU u všech modelů stejně, také voda vede teplo stejně. Rozdíl může být jedině v pumpě, radiátoru a ventilátoru. Dle specifikací je průtok pumpou víceméně stejný u všech modelů, ta nemá vliv, také radiátor nemůže dělat výrazné rozdíly. Zbývá ventilátor. Ten je totiž jediným prvkem, který se odlišuje. U levnějších modelů je osazen produkt s nízkými otáčkami, a tudíž nižších chladícím výkonem. Bude ale asi tišší. Vyšší modely pak mají rychlejší ventilátor, nejvyšší model dokonce dva.

Komunita říká, že nejlevnější model H45 dokáže uchladit CPU na default (do 1,3 V), model H55 si může troufnout na CPU s napětím 1,5 V a H60 a vyšší i více. Zde záleží, jaký procesor máte, jelikož napětí topí u Intelu a AMD jinak, nehledě na rozdíly u typů procesorů. Jinak se bude chladit dvoujádro na 1,5 V a dvanáctijádro na stejném napětí. Já vyzkouším chladit Ryzen i Intel Core, a uvidíme co chladič zvládne. Poslední obrázek úvodní kapitoly pak ukazuje širokou aktuální nabídku chladičů Corsair:

Corsair H60 (2018) – Levný výkonný AiO vodní kit pro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlevnější je model H45, za cenu 1250 Kč ale zřejmě zvládne chladit jen slabší CPU, není určen pro taktování. Model H50 se v ČR asi ani neprodává, k dostání je model H55. Ten stojí 1550 Kč a nabízí dle testů v podstatě shodný výkon na default jako H60. Nový model H60, který dnes testujeme, vyjde na 1750 Kč a nabízí LED podsvícení (starší model H60 ho nemá). V nabídce je i starší model H60, zde se jmenuje H60 High Performance. Jde o model, který se v této podobě vyrábí už pět let, má výkonnější ventilátor. Ten se dle mého už jen doprodává. Nejvýkonnější modely jsou H75 a H80i v cenách 2000 Kč a 2400 Kč. Jak je vidět, model H60 je takovou střední cestou, jak cenou, tak asi i výkonem. To ale ukáží měření.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama