creative-gigaworks-g550w-zvukova-bazooka
Hardware Článek Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka?

Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka? | Kapitola 2

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

24. 1. 2007 01:00 43

Seznam kapitol

1. Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka? 2. Satelity - vytváříme prostor 3. Subwoofer  a ovládaní - srdce systému 4. Závěr a hodnocení

Creative Gigaworks G550W jsou jedny z lepších a také samozřejmě dražších reproduktorů určených pro stolní počítače a notebooky. Jedná se o sestavu reproduktorů pro formát 5.1, což znamená 5 satelitních reproduktorů a jeden subwoofer. Pojďme se podívat jak fungují v praxi.

Reklama

Satelity jsou základem prostorového zvuku multi-kanálových sestav a ani v tomto případě tomu není jinak. Satelitů je zde 5 z čehož 4 jsou identické a představují přední a zadní L/P kanál. Pátý reproduktor je vyhrazen jako středový a má za úkol reprodukovat především dialogy u multi-kanálových nahrávek. Samotné satelity jsou pastové a jejich ozvučnice má do tuhosti docela daleko, a proto výrobce vsadil na vycpávky z tlumící vaty, což zredukuje parazitní rezonance celé plastové bedýnky na minimum, ale také zároveň poněkud zkreslí přenášené pásmo.

Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro připojení reproduktorů k zesilovači jsou zvoleny klasické svorky a opět  zase doporučuji uvážit vlastní kabeláž slušného průřezu 1.5mm (přeci jen 15 korun za metr slušné dvojky není zase tak moc). Dodávaná kabeláž sice není, tak tenká jako u minule testovaných reproduktorů RedStar, ale stále to ještě není to pravé ořechové.

Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Reproduktory mají demontovatelné přední ochranné mřížky a vzhledem ke vzhledu doporučuji ponechat tam, kde jsou. Zvolený "širokopásmový" reproduktor by v rámci této cenové relaci bylo vhodnější nahradit samostatným výškovým a "středobasovým" reproduktorem. Platí zásada, že pokud je v satelitu pouze jediný měnič, který obstarává všechna pásma, pak musí být na mnohem vyšší kvalitativní úrovni než dva samostatné pro každé pásmo. Z toho důvodu mám poněkud obavy o reprodukci výšek a dalších pásem, které obsluhují výhradně satelity.

Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přijímač pro zadní efektové reproduktory je poněkud větší, než by musel nezbytně nutně být. Samotná krabice je lehká a téměř poloprázdná. Celé řešení je, jak už bylo naznačeno v úvodu poněkud neohrabané, ale v některých podmínkách může dobře vyhovět. Pokud si nelibujete v nadbytku plastových doplňků, pak zvolte verzi G550, která je bezmála o dva tisíce korun levnější právě kvůli absenci bezdrátového systému pro zadní satelity.

Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný modul vyžaduje napájení ze standardní sítě a reproduktory k němu stejně kabelem připojit musíte, takže výrobce v podstatě zbytečně hovoří o wireless systému zadních reproduktorů.

Creative Gigaworks G550W - zvuková bazooka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama