creative-gigaworks-t20-kompaktni-repro-s-velkym-zvukem
Hardware Článek Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem | Kapitola 2

Michal Mitrega

Michal Mitrega

14. 7. 2006 01:00 76

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita a design 3. Zvuková kvalita v praxi, závěr

V dnešním článku se seznámíme s kompaktními reproduktory značky Creative v provedení 2.0, což znamená klasický stereo systém bez odděleného basového reproduktoru, který dnes již není v popředí zájmu běžných konzumentů, ale stále má díky své koncepci možnost oslovit určitou skupinu spotřebitelů.

Reklama

Celkovému vzhledu Creative GigaWorks T20 se dá těžko něco vytknout. Tmavě šedá, která je použita na přední masce totiž působí velmi příjemně a oživuje tradičně bílý, světle šedý nebo čím dál tím častější černý vzhled celého počítače. Vyjmutím krytu reproduktorů středních a vysokých tónů je vzhled ještě více umocněn. Efektní jsou také ovládací prvky, které jsou zabarveny do světle šedé místo tradiční stříbrné. Mezi výstupem na sluchátka a výstupem na externí zařízení je modře podsvětlená dioda, která poměrně silně svítí v zapnutém stavu. Narozdíl od spousty jiných diod nepůsobí vůbec rušivě, naopak doplňuje exkluzivní vzhled pravého speakeru.

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem
i Zdroj: PCTuning.cz


Creative GigaWorks T20

Reproduktory jsou celkově poměrně velké, a to hlavně co se týče hloubky. To ale většinou nevadí, protože tato část zůstává našemu zraku utajena. Stejně tak nevadí černá barva, která na reproduktorech znatelně převládá, ale v běžném provozu není vidět. Reproduktory obsahují řadu vstupů a výstupů. Na levém reproduktoru najdeme pouze výstup s kabelem, kterým se tento reproduktor připojuje k pravému.

Na pravém reproduktoru to jsou tři konektory zezadu, jmenovitě: konektor pro připojení levého reproduktoru; konektor pro připojení ke zvukové kartě či televizi a konektor pro připojení napájení. Zepředu je tu poté i konektor pro připojení sluchátek a konektor pro připojení externího zařízení (audio přehrávače). Možností připojení je tedy dostatek a pokrývají prakticky celou škálu myslitelného využití takovýchto reproduktorů. Můžete je tedy používat například i na dovolené bez počítače.

připraveno na napájení, vstup a výstup zvuku
i Zdroj: PCTuning.cz
připraveno na napájení, vstup a výstup zvuku


hloubka reproduktorů

Kryt od reproduktorů středních a vysokých tónů se dá vyjmout poměrně jednoduše. Kryt má anti-vibrační uchycení, které zabraňuje nadbytečnému rezonování. Tlumení vibrací do jisté míry zajišťují i čtyři malé nožičky na spodní části reproduktorů, které navíc výborně drží reproduktor. Creative ovšem mohl vymyslet přesvědčivější řešení. Není problém při trošku hlasitější reprodukci cítit rezonanci skrze desku stolu (autor ji má extra silnou - 2,8 cm). Nevýhodou je také absence jakéhokoliv systému uchycení na stojánky k reproduktorům nebo na zeď.

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem
i Zdroj: PCTuning.cz


maličké a relativně účinné nožičky

Na pravém reproduktoru jsou umístěny tři ovládací prvky ve formě otočných knoflíků. První slouží k regulaci hlasitosti basů, druhý k regulaci hlasitosti výšek a třetí k celkové regulaci hlasitosti a vypnutí reproduktorů. Zajímavé je, že jak Bass, tak i Treble ovladač mají rovnovážnou polohu, kterou není problém najít. To je poloha, kdy je přehrávání dodatečně nezkreslené. Lze ji tedy velice jednoduše a přesně nastavit. Otočením ovladače hlasitosti do krajní polohy reproduktory vypnete (přestane svítit modrá dioda).

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem
i Zdroj: PCTuning.cz


Treble otočen ve výchozí poloze

Po sundání krytu se vám naskytne pohled na reproduktory. Je tu malý reproduktor krytý látkou, který slouží k reprodukci nejvyšších tónů. Nejpodstatnější a největší je reproduktor středních tónů. Tady je ozvučnice upevněna velmi flexibilně, aby nic nebránilo přirozenému rezonování. Zde musím upozornit. Dále je tu tzv. BasXPort, což je v podstatě bassreflexový nátrubek orientovaný netradičně směrem nahoru (asi 1/2 výšky reproduktorů). Tento BasXPort se stará o přirozenější reprodukci basové složky.

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem
i Zdroj: PCTuning.cz


BasXPorty

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama