creative-gigaworks-t20-kompaktni-repro-s-velkym-zvukem
Hardware Článek Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem

Michal Mitrega

Michal Mitrega

14. 7. 2006 01:00 76

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita a design 3. Zvuková kvalita v praxi, závěr

V dnešním článku se seznámíme s kompaktními reproduktory značky Creative v provedení 2.0, což znamená klasický stereo systém bez odděleného basového reproduktoru, který dnes již není v popředí zájmu běžných konzumentů, ale stále má díky své koncepci možnost oslovit určitou skupinu spotřebitelů.

Reklama

Balení

Balení je řešeno jako typická krychlová krabice, která je ovšem vyvedena pěkně barevně a se spoustou popisků, což byste například u reproduktorů řady Inspire od téhož výrobce hledali marně. Pohledem dovnitř zjistíte, že Creative nic nezanedbal. Vše je velmi pečlivě zabaleno v nejrůznějších obalech a upevněno kartóny na svém místě. S trochou nadsázky by se dalo prohlásit, že by se zabaleným reproduktorům nic nestalo, i kdyby si s nimi někdo zahrál fotbal. Vybalení tedy nějakou dobu trvá, což není nikdy na škodu.

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem
i Zdroj: PCTuning.cz


balení reproduktorů

V balení najdete praktickou příručku pro "Američany", kde jsou názorně popsány snad všechny způsoby zapojení (i v češtině). Součástí produktu je obsáhlá kabeláž. Najdeme tu samozřejmě kabel pro propojení se zvukovou kartou v počítači, a také přívodní kabel s kvalitním 12V napájecím adaptérem (a také pěkně těžkým). Již jsem se setkal s velkou spoustou reproduktorů, které měly špatně řešený adaptér nebo jim scházel úplně, takže zněly velmi nevyrovnaně. Toho se ovšem s reproduktory od Creativu bát nemusíte.

kvalitní adaptér
i Zdroj: PCTuning.cz
kvalitní adaptér


možné i "nemožné" způsoby zapojení

Dále je tu především konektor pro propojení s televizí nebo videem. Ten je sice bez dalšího nezbytného kabelu, ale tato kabeláž se dodává prakticky s každou grafickou kartou (i televizí), takže zde bych neviděl žádný problém. Dále je tu menší kabel se zalomeným konektorem, který slouží k připojení přenosných zařízení (jakékoliv myslitelné audio přehrávače, notebook). Všechny konektory, které "vedou zvuk" (tedy bez napájecích) jsou pozlaceny, aby se zabránilo jejich případné oxidaci.

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem
i Zdroj: PCTuning.cz


kabely pro přenos zvuku

Specifikace

  • rozměry 225 x 134 x 80 mm
  • frekvenční rozsah 50 - 20 000 Hz
  • odstup signál/šum 80dB
  • výkon RMS 28W (14W na kanál)
  • délka kabelu pro propojení s PC: 2m
  • "látkový" reproduktor pro vysokofrekvenční tóny
  • velký reproduktor pro střední tóny
  • BasXPort (basový tunel)

Pohledem na specifikace zjistíte, že celý komplet obsahuje v každém reproduktoru trojici samostatných specializovaných částí na produkci tří typů zvuků (basové, střední a vysoké tóny). Frekvenční rozsah (jak basy, tak výšky) a odstup signálu od šumu je v porovnání se sluchátky spíše směšný a nevyrovná se dokonce ani některým jiným reproduktorům. Musíme ovšem vzít v potaz, že každá část je více specializovaná na svou vlastní frekvenci, což u ostatních reproduktorů skoro nenajdete (pouze oddělený basový reproduktor) a u sluchátek už vůbec ne.

Creative GigaWorks T20 - kompaktní repro s velkým zvukem
i Zdroj: PCTuning.cz


pečlivě zabaleno

Trochu zamrzí chybějící údaj o impedanci a také chybějící údaj o harmonickém zkreslení. Občas se není čím chlubit, takže tyto údaje často výrobce raději neuvádí. Výkon RMS je poměrně velký, což ale do značné míry snižuje hodnota impedance. Toto řešení je tedy mírně kontraproduktivní (hlasitostí jsou na stejné úrovni i mnohem levnější modely).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama