creative-zen-vision-telenovely-na-cestach
Zábava Článek Creative Zen Vision - telenovely na cestách

Creative Zen Vision - telenovely na cestách | Kapitola 2

Novák Radek

Novák Radek

27. 3. 2006 01:00 32

Seznam kapitol

1. V Creative vládne Zen 2. Audio, video, vše v jednom 3. Technické specifikace a závěr

Rubrika přenosných přehrávačů byla ještě donedávna zaplněna přístroji specializujícími se hlavně na přehrávání hudby, popřípadě nabízející další doplňkové funkce. Pokračující miniaturizace však do této oblasti umožňuje vkročit i přístrojům s mnohem vyššími ambicemi - umožňující uživatelům sledovat své oblíbené pořady či filmy na cestách, a to pokud možno v co nejkompaktnějším balení a s co největším displejem. Jedním z nich je i dnes drobnohledu vystavený Creative Zen Vision s 30GB diskem a 9cm barevnou obrazovkou.

Reklama

Dost už však bylo povídání o tom, co vše se dá najít v krabici, pojďme se teď spíše podívat, co se s přístrojem dá všechno dělat.

K tomu, aby to však bylo možné, je nejprve potřeba na něj nějakým způsobem data dostat. A zde se opět dostáváme k malému kamenu úrazu. Přehrávač nepodporuje přímo USB Mass Storage. Je pouze možné si část (až jednu polovinu, tedy 16GB v případě testovaného modelu) jeho disku jako USB Mass Storage vyhradit, používat ji na přenos dat, avšak data na ní uložené nelze přehrávat či prohlížet.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Data je tedy potřeba nahrávat jinak - a to buď prostřednictvím dodávaného Creative Media Source či  Windows Media Playeru, WinAmpu, pluginu pro Průzkumník anebo pomocí extenzí integrovaných přímo do shellu Windows, takže i z vašeho oblíbeného souborového manažeru můžete vesele data nahrávat (přes kontextovou nabídku).

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Nahrávání audio souborů prostřednictvím WinAmpu

Výhodou použití Creative Media Exploreru či pluginu v kontextové nabídce pro import video souborů je kontrola podporovaných formátů. Pokud nahrávaný formát není podporován, Media Explorer Vás upozorní a nabídne případnou konverzi. Ta ale bohužel trvá velmi dlouho a neposkytuje moc nastavení - proto je lepší pro případnou konverzi použít jiný externí program.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Media Explorer v celé své kráse

Zajímala nás samozřejmě i rychlost, jakou je možná data na Vision dostat. K otestování jsme použily program HDTach, který nám ukázal, že Vision je schopen číst data poměrně solidní průměrnou rychlostí 8,3MB/s, v dávce až 8,6MB/s a to vše s podivně vysokou přístupovou dobovou 153,5ms.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Graf rychlosti sekvenčního čtení

Pokud máte ve svém digitálním fotoaparátu či kameře flashovou kartu či miniaturní pevný disk ve formátu Compact Flash, můžete použít Vision jako přenosnou databanku na cesty a data na něj prostřednictvím vestavěné čtečky nahrát.

Ostatní formáty karet jsou podporovány jen při zakoupení speciální externí čtečky, která se do zmíněného Compact Flash slotu vkládá. Jako velmi závažnou chybu ba přímo i hřích u přístroje v této cenové kategorii lze považovat nepřítomnost podpory USB On-the-Go, čili připojení dalších USB pozitivních zařízení, které je u některých konkurenčních výrobků již běžné.

Ovládání

Sebelepší přístroj může pohřbít špatně provedené ovládání, či nevhodný způsob navigace v menu. Toto však není případ Zen Vision a vše je tak velmi intuitivní a pohodlné. Přehrávač lze ovládat většinu času jedním prstem a všechny volby jsou poměrně rychle a logicky přístupny.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz
Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Ovládací prvky, vpravo podsvětlení

Přední strana přístroje obsahuje většinu tlačítek, které k tomu slouží - je zde speciální joystick pro pohyb v menu nahoru a dolů, vpravo a vlevo pak slouží při přehrávání videa k rychlému posunu vpřed-vzad a u prohlížení fotografií k jejich rotování. V jeho prostředku se nachází potvrzovací tlačítko a nad ním jedno pro kontextovou nabídku a další pro návrat zpět. Naopak pod ním jsou pak tlačítka přehrávání a posun mezi skladabmi vpřed a vzad.

Zen Vision a hudba

Díky kapacitě 30GB lze na Vision uložit velké množství hudby, která se při nahrávání katalogizuje a třídí podle jména interpreta, alba či žánru a stejně tak lze na přehrávači hudbu potom vyhledávat. Bohužel vzhledem ke své velikosti není Vision pro přehrávání hudby tím nejlepším partnerem - mnohem lepší by situace byla, kdyby bylo již v základní situaci přítomno dálkové ovládání. Takto nezbývá než poměrně velký přehrávač kvůli každé volbě vyndavat z kapsy či - pravděpodobněji - z batohu, což není moc pohodlné.

Na druhou stranu, velký display umožňuje zobrazení velkého množství dat a usnadňuje a hlavně urychluje tak navigaci mezi nimi. Jednotlivé položky lze vybírat buď přímo ze seznamu (skladeb, playlistů, autorů, atd.) či využít sloupeček rychlé volby a přecházet rovnou po písmenech v abecedě.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Přehrávání hudby

Během přehrávání se pak zobrazují název skladby, alba a jméno interpreta přečtené z ID3 tagu, počet skladeb v přehrávaném albu či playlistu a pořadí skladby. Bohužel velká plocha displaye je velmi nevyužita, kdo by očekával nějakou pěknou vizualizaci bude sice zklamán, ale aspoň si díky úspoře baterie může déle užívat vlastního přehrávání.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Kontextová nabídka při přehrávání

Kontextové menu u přehrávání umožňuje nechat si zobrazit podrobné informace o přehrávané skladbě, vyhledat všechny skladby aktuálního interpreta, změnit způsob přehrávání (opakování skladby či adresáře, náhodné přehrávání), přehrávaný soubor vložit do uživatelského playlistu (s velmi elegantním zadáváním jména pomocí zobrazené klávesnice) či jej rovnou smazat. Bohužel v této nabídce nejsou přítomny volby ovlivňující zvuk - ty jsou přítomny až v hlavním menu.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Pojmenovávání playlistu

Svá recenzentská ouška jsme nejprve potrápili prostřednictvím dodávaných pecek. Ty se předvedly v poměrně slušném světle, nicméně do kvalitního hudebního zážitku měl poslech s nimi přeci jenom daleko. Tradicí je již ošizená basová složka a i celkové ploché, trošku nevýrazné celkové podání zvuku.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Koss Porta Pro, zdroj: Koss.cz

Uši jsme netrápili příliš dlouho a zbytek testů již probíhal s desetiletími prověřenými a osvědčenými sluchátky společnosti Koss - Porta Pro. S nimi předně zmizela bolest, objevily se dosud skryté basy, zvuk se rozjasnil a rozzářil a Vision dokázal, že i po zvukové stránce má co nabídnout, a to i při vyšších hlasitostech.

Komu se zvuk standardně podávaný Visionem nelíbí, má možnost použít jeden z osmi přednastavených ekvalizérů (acoustic, classical, disco, jazz, new age, pop, rock a vocal), vytvořit si jeden vlastní pomocí upravení úrovní v pěti pásmech či posílit dunící složku zapnutím funkce Bass Boost. Veškeré tyto úpravy však mají vliv na kvalitu zvuku a tak EQ s výrazným posílením basů mohou mít za následek jejich degradaci.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlastní ekvalizér

Mezi formáty, které přehrávač podporuje patří samozřejmě MP3, WMA (i s DRM) a WAV, na volně šiřitelný formát OGG se bohužel pozapomnělo. Testování proběhlo na standardní sadě testovacích souborů, majících prověřit schopnosti přehrávačů. Do této sady patří MP3 s konstantntím i proměnlivým datovým tokem (od 58kbps a 8kHz po 320kbps s 48kHz), WMA taktéž jak ve verzi CBR i VBR. S těmi si přehrávač poradil bez nejmenších problémů až na 39kbps 48KHz VBR, což však není žádná škoda, protože takovýto formát jen tak někde nepotkáte. Co se WAV souborů týče, nerozuměl si s nestandardními PCM WAV soubory 4-bit 22KHz - ale ty taktéž nejsou příliš používané.

Zen Vision a video

Zen Vision je ale přístrojem zaměřeným primárně na přehrávání videa. A jde mu to. Díky poměrně velkému displayi s velmi jemným rastrem vypadá obraz vskutku jako živý a je radost se na něj dívat.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Menu pro přehrávání videa

Zen Vision bohužel není pravověrným oficiálně DivX certifikovaným výrobkem, ale i tak zvládne přehrávat:

  • DivX ve verzích 4 a 5 (podpora verze 3.x chybí),
  • AVI
  • MPEG 1/2/4 SP
  • WMV 9 (datový tok videa max 736kbps, max rozlišení 320×240, max 2 kanály, celkový datový tok pod 800kbps)
  • Motion JPEG
  • XviD v omezené míře (musí se jednat o soubory typu SP či ASP bez GMC).

Omezená podpora formátů je kompenzována tím, že pokud náhodou budete chtít nahrát soubor, který přehrávač nezvládá, nabídne se vám ke spuštění konvertor, který ho na příslušný formát převede. Co však asi mnoho zájemců o koupi nepotěší je chybějící podpora titulků - ty je buď tedy nutno mít zakódované přímo ve videu nebo bude potřeba zapracovat na svých znalostech cizích jazyků.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Velmi jemný rastr a syté barvy umocňují zážitek

Během přehrávání pokrývá video celou plochu displaye - pokud se jedná o nahrávku s jiným poměrem stran, je ji možné na celou plochu roztáhnout, což je vlastně také vesměs jediná volba, která se naskýtá během přehrávání v kontextovém menu.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Volby během přehrávání

Roztažení bohužel není proporční - zobrazí se tak sice vše, avšak zdeformovaně. Volba roztažení a oříznutí "nepotřebných" stran tu chybí.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Overlay pruh se základními informacemi

Přehrávané video lze samozřejmě zastavit, přesouvat vpřed i vzad (i když s malou prodlevou) a veškerý průběh těchto operací se zobrazí na přehledném overlay pruhu.

Během přehrávání ukázal Vision dobré schopnosti přehrávat jak XviD tak i DivX ve výborné kvalitě a dokázal si poradit s videi v rozlišeních až 720×400. Přehrávání přitom vždy bylo plynulé, jen někdy po procházení souborem vpřed a vzad se začal o trošku (cca 0,5 sekundy) zpožďovat zvuk za obrazem.

Zen Vision má rádio

Nechcete-li se již dále věnovat sledováním jednoho ze sta uložených dílů Esmeraldy, či máte oposlouchaná všechna svá hudební alba, přijde zajisté vhod možnost poslechu rádia.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Přehrávání rádia a druhá možnost vzhledu menu

Zabudované FM rádio je po připojení sluchátek schopno automaticky vyhledávat stanice, umožní vám jich až 32 uložit a pojmenovat (bohužel s omezením délky jména na devět znaků a s tím, že v seznamu předvoleb se tato pak nelogicky nezobrazují) či si vysílání rovnou nahrávat.

Zen Vision a fotky

Jak již bylo výše řečeno, při přehrávání hudby není zobrazována žádná vizualizace. Nicméně svým způsobem se dá nahradit prohlížením fotek. To je totiž možné i během přehrávání hudby a díky kvalitnímu displayi fotky vypadají velmi dobře - velký display s jemným rastrem zde má velké možnosti ukázat své kvality - a což také činí.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Možnosti při prohlížení fotografií

Chcete-li se tedy zaposlouchat do hudby a k tomu se na něco příjemného dívat, není problém nahrát si svou oblíbenou sadu fotek (ve formátu JPEG) a pustit si ji jako slideshow.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Náhledy na fotografie

Vision také potěší možností zobrazit na svém displayi až 35 fotografií či podadresářů, velmi tak usnadňujíc pohodlný pohyb mezi nimi.

Zen Vision a nahrávání z rádia či mikrofonu

K doplňkovým funkcím Visionu patří i nahrávání z rádia či vestavěný mikrofon. Externí zdroj pro nahrávání bohužel použít nelze.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Délka nahrávky je omezena deseti hodinami, ale je ji možné v průběhu pozastavit, či rozdělit (tzn. uložit a pokračovat v další). Kvalitu nahrávky určuje zdroj (tedy buď rádio nebo mikrofon) a je následující

  • 129kbps 8-bit IMA ADPCM 16kHz Mono pro mikrofon
  • 177kbps 8-bit IMA ADPCM 22kHz Stereo pro rádio

Zen Vision a ostatní funkce

Stejně jako jeho menší kolega se i Zen Vision může pyšnit rozsáhlými možnostmi nastavení, počínaje plně uživatelskou konfigurací položek hlavního menu, nastavením prodlevy před vlastním vypnutím, jasu displaye či hodin a budíku.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz
Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Kalendář, úkoly a adresář

Jak je již u Creativu zvykem, je Zen Vision vybaven jak kalendářem, tak i seznamem úkolů a adresářem. Tyto položky je pak možné synchronizovat prostřednictvím Creative Media Exploreru s Outlookem.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednotlivé záznamy slouží v přehrávači pouze k prohlížení a bohužel je v něm nelze nijak upravovat.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz
Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz


Kalendář a úkoly

Vision a nový firmware

Přehrávač, který jsme dostali do redakce byl "osazen" starou verzí firmware a tak jsme s radostí provedli jeho upgrade. Ten proběhl v pořádku a přinesl do přihrávače novou funkci a vylepšenou podporu přehrávání WMV.

Creative Zen Vision - telenovely na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Zen Vision a jeho pohon

Polymerová baterie o kapacitě 1650mAh se dokáže postarat o to, aby Zen Vision dokázal přehrávat video soubory oficiálně až pět hodin. Velmi však záleží na tom, o jaké soubory se jedná, resp. jaký mají datový tok a jak často je tedy nutno přistupovat při jejich přehrávání na disk. Při našich testech se výdrž ukázala někde v rozmezí 3-4 hodin, což papírově (velmi záleží na rozmaru Českých Drah) akorát stačí na cestu Pendolinem z Prahy do Ostravy. Hudbu je pak Vision schopen přehrávat nepřetržitě až 13hodin (tento údaj jsme však ke smíšenému způsobu používání Vision nemohli ověřit).

Baterii lze nabíjet dvěmi způsoby - buď prostřednictvím USB 2.0 rozhraní či napájecím adaptérem. Pomocí adaptéru tato operace trvá přibližně dvě hodiny, přes USB je to pak mnohem déle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama