Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou | Kapitola 8

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

7. 2. 2018 03:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Trocha teorie 3. DEV1S SPECTRUM GAMER 4. GUNNAR Gaming Collection FPS designed by Razer, onyx/ amber
5. GUNNAR Office Collection Intercept, onyx/ crystal 6. Arozzi Visione VX-200 Black 7. Porovnání odstínů 8. Závěr

Určitě jste už o nich slyšeli. Zázračné brýle k PC, které změní vaše uslzené oko na optický systém Terminátora. Ne tak doslova, ale slibují mnoho. Menší únavu očí, lepší reakce, větší produktivitu a tak dále. Ale je to skutečně tak nebo jde jen o dobrý marketing? Vyzkoušel jsem proto několik brýlí, abych záhadě přišel na kloub.

Reklama

Závěr

Asi jste si všimli, že se test nesl v dost neutrálním duchu. Sám jsem na sobě nepozoroval žádné výrazné změny v tom, že bych měl oči jako v peřině nebo že by se mi naopak snažily urvat ze svalů a odkutálet se pod stůl. Dá se to koncipovat tak, že pokud brýle opravdu mají všechny inzerované funkce a vlastnosti (a nejspíš mají), očím uškodit nemohou a jejich nasazením se některé benefity dostaví (0,25 dioptrie u Gunnarů je prostě na ostrosti znát).

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebudu proto uvádět hodnocení a pořadí, protože pro své oči musí každý najít přesně to, co mu vyhovuje. Mně při nošení a hraní nejvíce sedly brýle Arozzi. Líbil se mi odlišný odstín čoček do oranžova a nízká hmotnost. Bonusem je bohaté příslušenství a nejnižší cena, ale měly o fous víc odlesků na vnitřku čoček. Kancelářské Gunnary nejsou tak pohodlné, ale nabízí zase citelně ostřejší obraz díky čtvrtce dioptrie a barvy téměř beze změn. Do kancelářského kotce si jistě cestu najdou. Model FPS má extra zpracování (hořčík + hliník), polstrované opěrky na nos, žlutá skla a taktéž čtvrt dioptrie pro orlí zrak. U této vyšší řady bych ale očekával lepší prezentaci (balení, příslušenství), jinak jim není co vytknout, zejména při práci se osvědčily. Devisky na mě z celé čtveřice působily trochu lacině a jako nejméně dotažené. Skla nejsou špatná, zkrátka neutrální žlutá, ale nesedla mi celková ergonomie. Firma je ale ještě mladá, určitě bude na vývoji dál pracovat.

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Tolik propagované zvýšení kontrastu a zrychlení reakcí při použití žluto oranžových čoček je přinejmenším velmi diskutabilní. Teoreticky by o tom dalo uvažovat, pokud je prostředí hry ponořeno do temných chodeb a zákoutí, kde snad malé zlepšení kontrastu a zvýraznění kontur nepřítele může přispět. Ale reakční střelba není jen o včasném zpozorování, to je jen jedna část. Nicméně pokud profesionální gamer sezná, že mu brýle při zápasech pomáhají a jeho výkon se zlepší i o jedno mizerné procento, pořád je to zlepšení a to se počítá.

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotné modré světlo je potenciálně nebezpečné, ale potenciálně neznamená, že je. Kdyby bylo tak drtivé, asi bychom to na sobě poznali dávno. Jeho největší vliv zřejmě bude právě to pálení očí nebo hlavobol. Levnější variantou je zapínat ve Windows 10 noční osvětlení, které se projeví skoro stejně, jako nasazení jantarových skel. Případně používat utilitu F.Lux, která se chová podobně.

Co se zdravýma očima udělá dlouhodobé nošení zhruba čtvrt dioptrie, bude otázka do diskuze. Častý názor je, že nošením brýlí s korekcí oko zleniví a dojde ke zhoršení zraku. Dostatečně prokázané to však není. Detailnější informace naleznete například zde.

Pokud si je někdo jistý, že má oči zdravé a přesto ho u počítače nebo TV pálí nebo se dostavuje bolest hlavy, je možné nějaké brýle vyzkoušet, pár dní používat a podle toho se rozhodnout. V první řadě je ale nejlepší řešit příčinu, než následek. Omezení digitálního bombardování paprsky smrti se může na kondici zraku podepsat jedině pozitivně. Dále například dopřát očím sem tam pauzu, cpát se vitamíny a dodržovat obecné rady k tomu, jak udržet choulostivý optický systém v optimální konfiguraci (pravidlo 20-20-20 a podobně).

Za poskytnutí brýlí k recenzi děkuji společnosti Alza.cz a.s.

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama