cyberhome-ch-dvd-635s-zvladnu-temer-vse
Zábava Článek CyberHome CH-DVD 635S - zvládnu téměř vše

CyberHome CH-DVD 635S - zvládnu téměř vše | Kapitola 3

Tesner Filip

Tesner Filip

22. 12. 2005 01:00 30

Seznam kapitol

1. Seznámení 2. Co se skrývá v útrobách 3. Možnosti nastavení 4. DVD Video a CD Audio 5. DivX a ostatní data 6. Celkové zhodnocení, závěr

Trh multiformátových DVD přehrávačů v posledních letech zaznamenává velký rozkvět. Bohužel se jich na pultech obchodů objevuje takové množství, že běžný uživatel jen stěží pozná, zda se koupě onoho konkrétního přístroje opravdu vyplatí. Navíc se někdy přehrávače, s "papírově" prakticky stejnými parametry, cenově výrazně liší, a tak se výběr právě toho pravého přístroje stává doslova noční můrou. Dnes se podíváme na nejvyšší model z řady DVD přehrávačů německé společnosti CyberHome Europe AG.

Reklama

Nabídku zajišťující nastavení přehrávače vyvoláme tlačítkem setup na dálkovém ovladači. Ta se skládá z pěti položek, a to Language, Video, Audio, Security a System.

CyberHome CH-DVD 635S - zvládnu téměř vše
i Zdroj: PCTuning.cz

V první položce "Language setup" můžeme nastavit jazyk jak přehrávače, tak jazykové vlastnosti přehrávaných DVD. Menu v českém jazyce bohužel chybí, nicméně je možné, že to byl pouze případ mnou testovaného vzorku, který byl určen pro německý trh.

Další nabídka, "Video quality", umožňuje nastavení obrazových parametrů, co se jasu, ostrosti, či např. saturace týče. Musím ale podotknout, že i při továrním nastavení, tj. vše vynulované, je obraz ostrý a příjemný. Během testu jsem tyto parametry nechával na nulové hodnotě. Dále je zde možnost změnit typ výstupu (Auto, PAL, NTSC), popř. zvolit jak se má obraz na vaši TV zobrazovat, tj. 4:3 - Letterbox, 4:3 - Pan & Scan, nebo obraz 16:9 (tato nastavení se ale týkají pouze DVD videa). Vybrat si také můžeme mezi všemi typy výstupů, tj. S-Video, YUV a RGB (SCART).

CyberHome CH-DVD 635S - zvládnu téměř vše
i Zdroj: PCTuning.cz

V položce "Audio setup" je pak dovoleno nastavení zvukového výstupu. Na výběr máme režimy Stereo, 5.1 channel, LT/RT (přimíchává do stereo signálu zvuk ze surround reproduktorů) a Virtual Surround, který by měl navodit pocit trojrozměrného zvuku za použití 2.0 systému. Osobně jej ale hodnotím jako spíše průměrný, raději bych doporučil použití klasického stereo výstupu. Hlasitost každého reproduktoru je zde možno navolit zvlášť. Mezi možnostmi nastavení najdeme také korekci úrovně hlasového projevu (některé filmy mívají hlasový kanál zeslaben na úkor kanálů efektových) a korekci celkové dynamiky. U digitálního výstupu lze aktivovat PCM kompresi, nebo originální RAW signál a vzorkovací frekvenci výstupního signálu. Tu lze volit mezi 48KHz, 96KHz a 192KHz.

Zajištěna je také podpora Dolby Digital a DTS. Nastavit jde i zpoždění jednotlivých reproduktorů, takže zvuk vašeho domácího kina může být nastaven přesně podle vašich představ. Přehrávač také nabízí několik zvukových efektů (Hall, Church, Bathroom, atd.), které je možno volit přímo z dálkového ovladače. Jejich kvalita je ale velmi nízká, a jejich použití v žádném případě nedoporučuji. Stejný názor mám na možnost volby předdefinovaných ekvalizačních křivek (na výběr máme Rock, Pop, Live, Dance, Techno, Classic a Soft). Jejich použitím kvalitu zvuku spíše degradujeme do třídy levnějších přístrojů. Aktivovat také můžeme volby Bass/Trebble Boost a Super Bass, o jejichž smysluplném využití silně pochybuji. Bass Boost na mě působí jako limiter vyšších frekvencí, což se projevuje výrazným poklesem hlasitosti a jakýmsi "ořezáním" spektra vyšších středů a výšek obecně. Trebble Boost je v podstatě totožná funkce, která utlumí basovou a nižší středovou složku signálu. Funkce Super Bass má slovíčko "Super" v názvu oprávněně. Při aktivaci zvuk začne být značně nesrozumitelný, přesněji vyjádřeno "zahuhlaný". Basová složka je totiž zesílena natolik, že jakékoli využití tohoto efektu je tím v podstatě znemožněno.

CyberHome CH-DVD 635S - zvládnu téměř vše
i Zdroj: PCTuning.cz

Z dalších možností, nechybí podpora rodičovského zámku, nastavení úhlu pohledu (v případě, že DVD tuto funkci podporuje), možnost aktivovat paměť pro disky, které nebyly kompletně přehrány (přehrávač při opětovném vložení DVD začne tam, kde naposledy skončil), či možnost kontroly a upgradu firmware přístroje (na stránkách výrobce je možné najít ISO CD, které po vložení do mechaniky přístroje samo a bezobslužně firmware přepíše). V menu lze  aktivovat spořič obrazovky, který se spustí při nečinnosti delší než 3 minuty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama