Dell Vostro V13 — značkový stroj za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Dell Vostro V13 — značkový stroj za přijatelnou cenu

Dell Vostro V13 — značkový stroj za přijatelnou cenu | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 7. 2010 01:00 7

Seznam kapitol

1. Dell Vostro V13 — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Přemýšlíte o koupi nového notebooku a mezi vaše priority patří malé rozměry, kvalitní dílenské zpracování a třeba také cenové dostupnost? Pak by se vám mohl líbit stroj od Dellu. Vostro V13 je totiž kvalitně zpracovaná hliníková třináctka a sehnat se dá v nejslabší konfiguraci už za nějakých patnáct tisíc včetně daně.

Reklama

Dell Vostro V13

Dell Vostro V13 — značkový stroj za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsme na konci dnešního testu a je ten správný čas podívat se na to, čím vás Vostro V13 od Dellu zaujme a čím naopak nikoliv. Jestli je něco u notebooku vyloženě špičkové, je to dílenské zpracování a použité materiály. Najít v cenové hladině 15-23 tisíc notebook s tělem téměř celým vyrobeným z hliníku a zbytek z hořčíku, to se skutečně jen tak nevidí. A platí to i pro dílenské zpracování, které je také vynikající. Stejně tak musím ocenit malé rozměry a hmotnost notebooku, zejména výška jen necelé dva centimetry jsou další parametr, který se zaslouží pochvalu. Líbilo se mi také tiché chlazení a v neposlední řadě musím zmínit povedenou klávesnici i touchpad.

U ceny záleží na modelu, který si koupíte. Pokud to bude slabší verze s jednojádrovým Celeronem, 250GB 5400ot./min diskem, 2 GB RAM a bez OS, přijde mi patnáct tisíc jako naprosto adekvátní cena vzhledem ke kvalitě šasi stejně jako rozlišení 1366 × 768 px. Dokonce bych řekl, že notebook nabízí příjemný poměr cena/výkon. Ovšem příplatek osm tisíc za dvoujádrový procesor, větší a rychlejší disk a Windows 7 Professional mi přijde jako poměrně vysoký. Za tyto peníze bych chtěl alespoň displej s vyšším rozlišením 1600 × 900 px a ideálně také 4 GB RAM.

A najde se také pár věcí, které se mi nelíbily. V první řadě je to výdrž na akumulátor. Chápu, že aby měl notebook malé rozměry, muselo se zmenšit vše, ale ořezat baterku jen na 33 Wh, to je opravdu síla. Výdrž je tak jen okolo tří hodin, což je na malý přenosný notebook v dnešní době opravdu málo. Stejně tak nechápu rozložení i počet konektorů. Nevhodné rozložení bych ještě nějak překousal, ale pouhé dva USB porty (z toho jeden ještě kombinovaný s eSATA) a absence jakéhokoliv digitálního výstupu na monitor, to mi prostě nejde do hlavy. No a nakonec si musím postěžovat na topící šasi, byť část tohoto problému je jistě způsobena současnými tropickými teplotami.

Shrnutí

Testovaný notebook Dell Vostro V13 je malý třináctipalcový stroj, který láká uživatele na vysokou kvalitu šasi a dílenského zpracování v kombinaci s příjemnou cenou. Pokud si koupíte slabší konfiguraci za patnáct tisíc, rozhodně s tímto notebookem neprohloupíte. Na jednu stranu sice budete muset investovat cca dva tisíce do Windows 7 Homre Premium a počítejte jen s výkonem na základní kancelářské věci, na druhou stranu vám takto kvalitní šasi za takto malé peníze nikdo jiný nenabídne.

Horší je to s testovanou dražší verzí. Ta už má díky procesoru Core 2 Duo SU7300 výkonu poměrně dost, ale za něco přes dvacet tisíc se dá třeba koupit také poměrně kvalitní 14" HP ProBook 6440b, který sice není celý hliníkový, nejde o tenký notebook s tloušťkou pod dva centimetry a jeho hmotnost je včetně zdroje o 800 gramů vyšší, ale zase má procesor Core i5 a rozlišení 1600 × 900 px. Ona tloušťka má navíc i své mouchy v podobě malé kapacity na akumulátor a tedy i nízké výdrže, kterou navíc nezlepšíte ani koupí náhradního akumulátoru. Je to zkrátka o prioritách. Pokud je u vás na prvním místě styl, malé rozměry, nízká hmotnost a skvělé zpracování, dává smysl i dražší konfigurace. Pokud ale raději hledíte na poměr cena/výkon, výdrž na akumulátor a přežijete těch pár set gramů navíc, bude lepší volbou třeba zmiňované HP 6440b.

Dell Vostro V13 — značkový stroj za přijatelnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Na úplný konec bych rád poděkoval marketingovému zastoupení společnosti Dell v České Republice, které notebook poskytlo do testu a těšíme se na další spolupráci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama