Duel: Asus Radeon HD 7970 vs. GeForce GTX 680 DC2T
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Duel: Asus Radeon HD 7970 vs. GeForce GTX 680 DC2T

Duel: Asus Radeon HD 7970 vs. GeForce GTX 680 DC2T

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 5. 2012 03:00 39

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení karet 3. GeForce GTX 680 DCII – detaily karty 4. GeForce GTX 680 DCII – pohled do nitra 5. Radeon HD 7970 DCII – detaily karty 6. Radeon HD 7970 DCII – pohled do nitra
7. Porovnání karet a specifikace 8. Testovací sestava 9. Herní testy 10. Spotřeba a teploty 11. Přetaktování 12. Závěr

V dnešní recenzi prověříme dvě vymazlené grafické karty od Asusu. Nejvýkonnější řešení od nVidie i AMD s kvalitním chladičem DirectCU II, a rovnou v přetaktovaných edicích, si dají duel proti sobě. Která karta je výkonnější a jaká nabídne lepší přetaktování? Prověříme důkladným měřením ve hrách i aplikacích, a to včetně spotřeby.

Reklama
Duel: Asus Radeon HD 7970 vs. GeForce GTX 680 DC2T
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Asus a jejich high-endové řešení grafik s chladičem DirectCU II si vydobylo mezi hráči pověst toho nejlepšího, co lze v kategorii koupit. Výrobce osazuje tento chladič pouze na nejvyšší modely grafických karet obou výrobců. Výkon, chlazení a tichý chod jsou největší devizou těchto řešení. Nevýhodou budiž rozměry tří slotů, jež nemusí vyhovovat každému. Nejinak je to i tentokrát. Asus uvedl před nedávnem na trh dvě karty s DirectCU II chladičem Obě jsou nejvýkonnější řešením od nVidia i AMD. A jak už název naší recenze napovídá, jde o GeForce GTX 680 a Radeon HD 7970.

 

Už předem je jasné, že půjde o přetaktované edice (TOP) s jasným dalším potenciálem k přetaktování. Nižší teploty jež dokáže tento chladič udržet skýtají většinou zajímavou rezervu pro zvyšování taktů jádra GPU. Jelikož výkon referenčních Radeonů a GeForce známe, primárně nás budou zajímat jiné věci. Výkon samozřejmě změříme na základních (z výroby přetaktovaných) taktech v několika nových a náročných hrách. To bude ale jen pro pořádek. Zajímat nás bude zejména přetaktování, bez zvýšeného napětí a se zvýšeným (u obou karet). Až zjistíme maximální takty, prověříme herní portfolio znovu a podíváme se jak výkon naroste a co si tedy zákazník bažící po navýšení výkonu na maximum taktováním, vlastně kupuje.

 

Jako nedílnou součástí bude i měření spotřeby. Tu prověříme tentokrát důkladně v několika hrách a aplikacích. Tím vám ukážeme, že spotřeba u některých karet může být v různých hrách diametrálně odlišná a u některých karet je téměř jedno v jaké hře ji zatížíte, spotřeba bude vždy téměř stejná. Vraťme se ale k přetaktování. Jak jistě víte, na GeForce GTX 680 nVidia softwarově uzamkla možnost měnit napětí nad určitou hodnotu. To má své opodstatnění, a my vám ho ukážeme v kapitole o taktování. Abychom to ale mohli zjistit, museli jsme napětí zvýšit. A to lze zatím pouze na této kartě Asus s možností "Hotwire". O kolik jsme napětí zvýšili a jak si ukážeme.

Duel: Asus Radeon HD 7970 vs. GeForce GTX 680 DC2T
i Zdroj: PCTuning.cz

Už z letmého pohledu na karty je jasné, že tohle nejsou žádná "ořezávátka", ale monstrózní kousky s chladičem zabírajícím tři sloty. Každá karta je z výroby přetaktovaná a je vybavená dalšími speciálními funkcemi. Obě karty jsou určené i pro extrémní taktování což zabezpečí technologie Hotwire. Kapacita chladičů nabídne solidní možnosti taktování, stejně jako silná napájecí kaskáda obou karet. Ani ceny nejsou nijak extrémní, což spíše platí pro Radeon. GeForce jako žhavá novinka je ještě celkem "mastná", což se jako kontrast ukáže právě při našem srovnání. Radeon je totiž dílensky zpracován o kousek lépe.

Chladič Radeonu je zkrátka provedením a konstrukcí lepší než u GeForce, musí ale také odvést podstatně více tepla. Ukážeme si to později detailně. Také výbava a příbal karty je o kousíček lepší než u GeForce. Výkonem a spotřebou sice karta zaostává, pouze ale bez dalšího taktování. To vše vám ukážeme také později. Na závěr první kapitoly ale zmíním ceny, k nimž celé toto povídání směřuje. Radeon totiž koupíte za 11 500 Kč s DPH ale GeForce za 13 200 Kč. Novější karta je téměř o dva tisíce dražší a já si myslím, že to zcela nekoresponduje s rozdílem výkonů a možností karet. Ale GeForce je novinka a Radeon HD 7970 už prodělal jednu vlnu slev (a čeká ho další). Zdali se tedy rozdíl cen nějak projeví na rozdílu v možnostech karet si řekneme až v závěru. Nyní je na finální soud ještě brzy.

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama