Elgato HD60 X – střihová karta, která předběhla dobu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Elgato HD60 X – střihová karta, která předběhla dobu

Elgato HD60 X – střihová karta, která předběhla dobu

Janek Gabriel

Janek Gabriel

21. 4. 2022 08:30

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení 2. Záznam obrazu 3. Passthrough aneb co na to vaše telka? 4. Software, zhodnocení

Elgato představilo na začátku měsíce novou externí střihovou kartu, která přináší dvě zásadní novinky oproti předchozím modelům: VRR passthrough a možnost záznamu až 120 FPS při rozlišení 1080p. Stojí za to o jejím nákupu uvažovat?

Reklama

Potřebujete dostat obraz z vašeho foťáku, konzole či herního PC do dalšího PC, ať už kvůli streamu nebo kvůli touze si (v mém případě s blížící se čtyřicítkou na krku) vydělávat hraním podivných her na netu? Pak jste tu správně! My se podíváme nejprve na obsah a konstrukci krabičky Elgato HD60 X, probereme technické specifikace, trochu se pobavíme o softwaru a nakonec si řekneme, jestli své těžce vydělané peníze máte dát Elgatu či raději volit levnější produkt. Hurá na to!

Obsah

Obsah balení je střízlivě „elgatovský“. Krabička s kartonem, jeden kablík USB-C, jeden kablík HDMI. Trochu zamrzí, že HDMI kabely nejsou rovnou dva. Konstrukčně se Elgato vydalo správnou cestou. Ten tam je poněkud dětinský, kulaťoučký vzhled předchozího modelu, nově naopak působí dospělým, ostrým dojmem. Všechny vstupy jsou nyní schované na zadní straně, což vede k příjemnému benefitu „schovej kabely za stůl/skříň“ namísto předchozího „kabel na každé straně“. Vepředu zůstává jen vstup na audio. Na spodní straně najdete pogumované pásy, které mají zabránit posunu. Schválně píšu „mají“, protože jejich efekt je spíše kosmetický: zařízení váží necelých 100 gramů, tudíž jakýkoliv silnější tlak jej postrčí či zvedne. Do budoucna by nebylo vůbec na škodu tuto váhu navýšit, už jen z důvodu, že přiložený kabel HDMI zvládne vyvinout dostatečný tlak na nadzvednutí krabičky ze stolu, přičemž ta vám pak trůní šikmo nahoru.

Hnidopišství, já vím, ale jak uvidíte dále, ono toho ke kritice moc není…

Konstrukce a kvalita

Dva porty na zadní straně předurčují, co budete s kartou provádět. První z nich slouží jako vstup, druhý jako výstup. Jinými slovy: vaše zařízení připojíte přes HDMI do střihové karty a obraz následně karta pošle skrze USB-C do počítače. Výstupní port potom slouží pro takzvaný „passthrough“ neboli přeposlání obrazu do dalšího zařízení. Pojďme si nyní ukázat, co nám v těchto oblastech Elgato přichystalo za novinky.

Nejdříve to nejdůležitější: kvalita obrazu je perfektní. Jednoduše špica. U Elgata jsme si na perfektní provedení již zvykli (a taky za něj platíme), sluší a patří se to napsat i tak. Ať již se jedná o záznam obrazu nebo jeho přeposlání do dalšího monitoru/TV, stranou jednoho níže uvedeného kompromisu se nemusíte bát, že kupujete zajíce v pytli. Drobného zpoždění se sice dočkáte, to je nicméně problém všech střihových karet pracujících přes USB. Výtky v této oblasti nemám žádné, ba naopak, pouze slova chvály.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama