Elgato HD60 X – střihová karta, která předběhla dobu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Elgato HD60 X – střihová karta, která předběhla dobu

Elgato HD60 X – střihová karta, která předběhla dobu | Kapitola 4

Janek Gabriel

Janek Gabriel

21. 4. 2022 08:30

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení 2. Záznam obrazu 3. Passthrough aneb co na to vaše telka? 4. Software, zhodnocení

Elgato představilo na začátku měsíce novou externí střihovou kartu, která přináší dvě zásadní novinky oproti předchozím modelům: VRR passthrough a možnost záznamu až 120 FPS při rozlišení 1080p. Stojí za to o jejím nákupu uvažovat?

Reklama

Software

Ještě pár slov o software. Spolu s jakoukoliv střihovou kartou od Elgata získáte možnost využívat jejich 4K Capture Utility, což je software, v němž můžete ukládat a katalogizovat své záznamy, stejně jako upravovat nastavení karty a kvalitu záznamu či obrazu. Na papíře dobrý, že jo?

Užitečnost něčeho takového je bohužel, na rovinu, prachbídná. Cool fíčura, co se v software nachází, je možnost otagovat si svoje záznamy pro přehlednost. Samotné nastavení záznamu je v porovnání s OBS (které budete s velmi velkou pravděpodobností používat také) vskutku prachbídné, nemáte ani možnost vybrat si formát, v jakém se vám záznamy budou ukládat. Kvalitu záznamu určujete jen pomocí bitrate, což rozhodně není ideální. OBS tohle všechno (stranou onoho tagování) zvládá násobně lépe, a to zadarmo.

Jediný důstojný důvod pro používání software od Elgata je jejich Stream Link, nebo-li přeposílání čistého obrazu do dalšího zdroje, v tomto případě OBS. Představte si třeba takového Agraela, jak kropí zombíky v Doom Eternal (mimochodem, jak zvládl na Nightmare mít 30 extra životů, mi hlava nebere, já měl nejvíc 3, než mě zase rozsekali…). Software zpracuje obraz do záznamu na harddisku a zároveň ten samý obraz pošle do OBS, kde se následně zpracuje do podoby streamu na Twitchi. Super! No, opět je tu jeden háček: Steam Link posílá obraz přes NDI, což povede k vyšší zátěži procesoru. To se však týká i některých předchozích modelů (viz přehled níže). Elgato má ještě jednu technologii, nazvanou Multi App, která vaše CPU tolik nezatíží, jen jaksi není přítomna zde.

Seznam zařízení podporujících Multi App
i Zdroj: https://help.elgato.com/hc/en-us/articles/360042392672
Seznam zařízení podporujících Multi App

Hodnocení

Hodnotit novou kartu od Elgata je v tuto chvíli poněkud nešťastné. Předně bych rád Elgatu poděkoval za její zapůjčení. Přestože recenze vyznívá kriticky, je na místě zopakovat, co bylo řečeno dříve: jedná se o perfektně odvedenou práci a produkt, který udělá přesně to, co chcete. Tedy, pokud to, co chcete, není HDMI 2.1. 

Problémem HD60 X je spíše využitelnost technologií, které mají být hlavním důvodem jeho koupě oproti dřívějším modelům. Pokud většina streamovacích a video služeb umí maximálně 60 FPS, moc důvodů k záznamů ve 120 FPS není. Podobně pak platí, že většina lidí na PC si obraz vyvede přímo do monitoru z GPU a nebude používat passthrough. Hráči na Xboxu jsou ti, kteří využijí passthrough naplno, zatímco majitelé PS5 v tuto chvíli zůstávají odkázáni na Sony a slíbený update s podporou VRR. Nemluvě pak o tom, zda vůbec vaše výstupní zařízení VRR podporuje.

Rozdíl ve schopnostech nového a staršího modelu
i Zdroj: https://help.elgato.com/hc/en-us/articles/5301695682317-Elgato-Game-Capture-HD60-X-How-Does-It-Compare-To-HD60-S-
Rozdíl ve schopnostech nového a staršího modelu

Tímto způsobem bychom mohli pokračovat dále. Hlavní výhody HD60 X se tak stávají výhodami jen pro velmi úzkou skupinu zákazníků, zatímco ostatní vůbec neprohloupí, když se podívají i po levnějších modelech. Pro foťák vám postačí Cam Link, pro záznam zase starší model HD 60 (S/Pro/S+). Klíčovým parametrem je zde cena, za níž HD60 X seženete. Ta nebude nízká: doporučená cena je 200 Euro, v CZC jej najdete v nabídce za necelých pět tisíc, přičemž starší model v tuto chvíli rovněž koupíte za obdobnou sumu: necelých 5 tisíc korun. 

Jsem dost na vážkách, jaké hodnocení udělit velmi kvalitnímu produktu, jehož stěžejní nové funkce nemají na aktuální trhu moc využití. Výsledné číslo berte s rezervou, protože je platné pro tuto konkrétní chvíli v čase. Pokud patříte do skupin, jež některé z vlastností využijí, v klidu si přidejte dva body.

Já budu dál doufat, že jednou udělá Elgato střihovou kartu s více vstupy a žádným výstupem, abych tu furt nemusel šašit s hromadou podobných krabic. To by se zase líbilo mně…

Ahoj na Twitchi.

Janek

Verdikt

Elgatu se povedlo uvést na trh střihovou kartu, která zvládá dobře všechno, co má umět. Ale pokud už máte doma její předchůdce, není moc důvodů jí kupovat. Nové funkce jako je podpora VRR využijete zatím pouze u poslední generace konzole Xbox. PS5 dostane variabilní refresh až časem. Příjemné je, že cena novinky je stejná jako u staršího modelu, takže nemusíte rozmýšlet, co koupit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Perfektní zpracování
Podpora VRR a HDR10
Záznamy ve vysokém FPS
Chybí HDMI 2.1
Vyšší cena
Málo užitečných nových funkcí proti předchůdci
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama