Eurocom P7 Pro: extrémní herní dělo s i7-5775C a GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Eurocom P7 Pro: extrémní herní dělo s i7-5775C a GTX 980M

Eurocom P7 Pro: extrémní herní dělo s i7-5775C a GTX 980M

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 8. 2015 03:00 9

Seznam kapitol

1. Pracovní stanice, nebo herní notebook? 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom P7 Pro: hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom P7 Pro - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-5775C) 9. Testy herního výkonu (GTX 980M) 10. Galerie notebooku 11. Závěr

Dnes vám ukážeme absolutně nejvýkonnější herní notebook na našem trhu, brutální dělo s GeForce GTX 980M a desktopovým procesorem Intel Broadwell, kterému mobilní procesory nemohou výkonem konkurovat. A aby to nebylo málo, procesor i GPU lze ještě přetaktovat a už tak vysoký výkon ještě navýšit.

Reklama

Pracovní stanice nebo, herní notebook?

Eurocom P7 Pro: extrémní herní dělo s i7-5775C a GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Několik posledních měsíců zpět jsem testoval dva notebooky s grafickou kartou GeForce GTX 980M. V prvé řadě šlo o produkt MSI, který nedopadl vůbec špatně. Ocenil jsem nejvýkonnější GPU na trhu – GeForce GTX 980M a její výkon, který je v mobilním segmentu gigantický a na míle daleko od konkurence nebo produktů minulé generace. Solidní je také výkon procesoru, zpracování, dvojice SSD disků v RAIDu, kvalitní klávesnice a zvuk. Líbil se mi také přibalený software, batoh zdarma a možnost přepínat grafický čip – byť manuálně.

Výrazným pozitivem byla také možnost upgradu všech klíčových částí systému. Na druhou stranu jsem kritizoval cenu (63 tisíc), slabou baterii a hlavně nefunkční (automatický) Optimus s přepínáním GPU jen ručně. Posledním negativem byla hlučnost. Několik týdnů poté nám k testu poslal svůj podobný stroj Asus. I v tomto případě šlo hlavně o herní výkon, který byl podobný stroji od MSI. Bohužel, Asus měl více nedostatků než konkurence.

Kritizoval jsem nemožnost upgradu komponent, vysokou hlučnost, podtaktování procesoru i grafického jádra v herní zátěži a hlavně nemožnost GeForce vypnout v rámci úspory energie. Počítač z produkce tohoto výrobce neumí přepínat grafické čipy vůbec, ani ručně ani automaticky. Oba stroje mají slabé baterie a nízkou výdrž při běhu na ni, což je u velkých DTR notebooků bohužel pravidlo. Jako nadšence ladění jsem si postěžoval na nemožnost taktování, nebo nějakého výraznějšího ladění výkonu.

Broadwell, GTX 980M, M.2 SSD... a taktování!

Eurocom P7 Pro: extrémní herní dělo s i7-5775C a GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu se podíváme na třetí počítač s nejvýkonnějším grafickým čipem. Jde o model Eurocom P7 Pro (je víceméně shodný s P5 Pro SE). Proti obou zmíněným konkurentům jde ale o zcela jinou ligu. Mobilní procesor Haswell v obou zmíněných noteboocích od MSI a ASUS je sice výkonný, přeci jen je ale v určitých operacích poznat, že jde o mobilní čip s osekaným výkonem kvůli dodržení nízko nastaveného TDP. Některé činnosti nejsou zcela plynulé, a neustálé čekání na procesorový výkon je ubíjející. Dnes testovaný počítač je osazen plnohodnotným desktopovým čipem, tedy se můžeme těšit na vskutku maximální možný výkon, což naše testy potvrzují. A jelikož jde o ultra moderní 14nm procesor Broadwell, jsou výkon a možnosti ještě zajímavější.

Desktopový procesor sekunduje zdatně GeForce GTX 980M, společně se zajímavou kapacitou paměti a ultra rychlým SSD je výkon tohoto notebooku jasně nejvyšší ze všech možných konkurentů s mobilními procesory. Je samozřejmé, že čip s desktopovým TDP bude mít vysokou spotřebu a velké nároky na chlazení. Ten výkon za to ale stojí. Dále mne velice potěšila možnost dále ladit a zvyšovat výkon – lze taktovat paměti, procesor i grafickou kartu. Mé srdce nadšence zaplesalo.

Clevo = Eurocom

S notebooky značky Eurocom se setkáváme řadu let, jde o zajímavou alternativu „značkovým“ ultra herním strojům Alienware a dalších výrobců. Tchajwanská společnost Clevo je OEM výrobce, který vyrábí DTR počítače s nejvyšším výkonem, často osazené desktopovými komponenty, také plně upgradovatelné. Počítače Clevo odcházejí z továrny bez loga, nebo s logem na objednávku. Můžeme se s nimi setkat pod řadou značek, nejznámější je Sager, Eurocom, AVADirect, Prostar a další. Pokud máte o podobný stroj zájem, důrazně doporučuji prohlédnout cenu stejného modelu prodávaného pod různými značkami, mnohdy se dá výrazně levněji koupit v akci Eurocom než tentýž Devil-Tech a další. Také doporučuji nakupovat v eurech (pokud objednáváte přímo z amerického webu Eurocom), a nikoliv za dolary. Vyjde vás to o několik tisíc levněji. Zhruba stejnou částku ale zaplatíte i u českého distributora Goldmax, který má navíc časté slevové akce.

Pracovní nebo herní stanice?

Jasnou devizou všech Eurocom (Clevo) strojů je možnost volby komponent ze široké škály, zejména u strojů s desktop paticí, je nabídka procesorů vysoká. V konfigurátoru lze vybrat z několika procesorů, včetně Core i7-4970K nebo dnes testované novinky Core i7-5775C. Jelikož jde přeci jenom spíše o herní stroj, nelze vybrat Xeony s více jádry, které má Eurocom (v ČR distribuce Goldmax) v nabídce u jiného stroje.

Na druhou stranu je ale možné spíše herní procesor doplnit i profi grafikou, v nabídce je několik typů grafických čipů Nvidia Quadro. Takový stroj je pak možné použít pro CAD-CAM aplikace nebo simulace. Nabídka konfigurací je široká.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama