evga-nforce-680i-nova-zakladni-deska-pro-intel-core-2-duo
Hardware Článek (eVGA) nForce 680i - Nová základní deska pro Intel Core 2 Duo

(eVGA) nForce 680i - Nová základní deska pro Intel Core 2 Duo

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 11. 2006 01:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod... aneb začalo to nForce 590 SLI 2. Čipové sady nForce 6xx 3. nForce 680i SLI se představuje 4. Testovací sestava 5. Základní deska eVGA 122-CK-NF68-AR
6. Průvodce BIOSem 7. Přetaktování 8. Testy výkonu 9. Program nTune 10. Zkušenosti a závěr

Na trh právě nyní přicházejí základní desky s nejvýkonnější čipovou sadou společnosti Nvidia - nForce 680i, která je určená pro procesory Intel Core 2 Duo. V dnešním článku se přesvědčíme, jestli jsou zvěsti o kvalitě a drtivém výkonu skutečně pravdivé či nikoliv. K testu nám poslouží referenční deska společnosti eVGA.

Reklama

Za celou dobu, kdy společnost Nvidia vyvíjí a produkuje čipové sady nForce pro stavbu základních desek určených pro procesory Intel, se o nich dá říci jediné - nikdy nedosahovaly příkladného standardu stability čipsetů firmy Intel. Výkonově bylo řešení Nvidie často plně konkurenceschopné, ale na kolena ho srážely občasné problémy se stabilitou, nedokonalá spolupráce s disky, paměťmi a dalšími komponentami. V neposlední řadě ani poměrně omezené možnosti přetaktování nečinily se základních desek osazených čipovými sadami nForce vhodnou platformu pro příznivce "PC tuningu" procesorů Intel. S příchodem velmi výkonných procesorů Intel Core 2 se velmi zvýšila poptávka po základních deskách pro tyto procesory, po typech, které by nabízely podporu "duálního" zapojení grafických karet SLI (při nejnáročnějších požadavcích na 3D grafiku lze dvě grafické karty firmy Nvidia zapojit souběžně "do SLI") - proto Nvidia vydala na trh čipovou sadu Nforce 590 SLI i pro platformu Intel.

(eVGA) nForce 680i - Nová základní deska pro Intel Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato čipová sada byla pro příznivce přetaktování absolutním zklamáním. Možnosti přetaktování končily pro tento čipset obvykle kolem 350MHz (výchozí hodnota FSB je 266MHz, špičkové desky dosahují až FSB 500MHz) a to zkrátka nebylo dostačující pro tak skvěle přetaktovatelné procesory jakými jsou Intel Core 2. Několik výrobců kteří měli základní desky s čipovou sadou nForce 590 SLI připravené k uvedení na trh se zaleklo neúspěchu této sady a nakonec desky ani neuvedli (například firma DFI). Jediná deska která skutečně spatřila světlo světa byla, jako u každé novinky, od společnosti Asus.

Těchto problémů si pohotově všimla společnost ATi a vydala známý "FUD*" dokument o nevídaných možnostech jejich připravovaného čipsetu pro platformu Intel - RD600. V tomto dokumentu firma ATi slibuje obrovský potenciál pro přetaktování a nevídaný výkon v zapojení grafických karet ATi v režimu CrossFire. Bohužel však tento "zázrak" ještě na trhu není (a možná ani nikdy nebude i když je oficiálně slíben na leden příštího roku). Díky liknavosti firmy ATi se příležitostí opět chopila firma Nvidia, která, jistě i pod tlakem onoho dokumentu, velmi zapracovala na novém čipsetu pro platformu Intel. Novou čipovou sadu uvedla na trh ve stejný den jako svou vlajkovou loď na poli grafických karet - GeForce 8800GTX. Čipová sada nese název nForce 680i SLI a je sestavená ze zcela nového severního můstku (čip komunikující s procesorem se anglicky nazývá "northbridge"), jižní můstek zůstal nezměněn a je stejný jako u sady nForce 590 SLI.

*FUD je zkratka pro Fear, Uncertainty, Doubt - česky "strach, nejistota a pochyby“. Označuje se tak marketingová strategie, kdy se u konkurenčních výrobků vyvolává nejistota - například tím, že se jako trumf vytáhne příslib právě chystaného kvalitnějšího řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama