evga-nforce-680i-nova-zakladni-deska-pro-intel-core-2-duo
Hardware Článek (eVGA) nForce 680i - Nová základní deska pro Intel Core 2 Duo

(eVGA) nForce 680i - Nová základní deska pro Intel Core 2 Duo | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 11. 2006 01:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod... aneb začalo to nForce 590 SLI 2. Čipové sady nForce 6xx 3. nForce 680i SLI se představuje 4. Testovací sestava 5. Základní deska eVGA 122-CK-NF68-AR
6. Průvodce BIOSem 7. Přetaktování 8. Testy výkonu 9. Program nTune 10. Zkušenosti a závěr

Na trh právě nyní přicházejí základní desky s nejvýkonnější čipovou sadou společnosti Nvidia - nForce 680i, která je určená pro procesory Intel Core 2 Duo. V dnešním článku se přesvědčíme, jestli jsou zvěsti o kvalitě a drtivém výkonu skutečně pravdivé či nikoliv. K testu nám poslouží referenční deska společnosti eVGA.

Reklama
(eVGA) nForce 680i - Nová základní deska pro Intel Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Dojmy z této desky jsou v mém případě docela rozporuplné. Na jedné straně solidní výkon a na druhé... Tuto základní desku mám jen několik dní, a musím říci, že za tuto krátkou dobu jsem si s ní užil docela dost problémů. Ten nejmenší nastal ve chvíli, když jsem chtěl nainstalovat Windows XP na diskové RAID pole a zjistil jsem, že nemám RAID disketu - no budiž ovladače jsem stáhl z internetu a pokračoval dále. Jiný problém vznikl při instalaci systému - instalace prostě vždy skončila s chybou a systém nebyl funkční. Zkusil jsem opravdu všechno ale systém vždy v polovině procesu zahlásil že v mechanice není CD a že nemůže nějaké soubory najít.

Nu dobrá, zatnul jsem zuby a po několika hodinách jsem se konečně dostal do Windows a nainstaloval vše potřebné pro testování. Tady mě ovšem čekalo další překvapení, ze systému mi zmizela DVD-RW kterou mám připojenou přes dodatečný PCI ATA řadič. Proto jsem zkoumal kde je chyba a zjistil, že deska můj dodatečný řadič po restartu jednou vidí (a vše je v pořádku) ale po dalším resetu řadič a vypalovačka někdy zmizí - nezbylo než řadič vyndat a schovat ho do šuplíku, bohužel.

Mouchy a mušky...

Po instalaci Windows XP jsem se těšil, že konečně vyzkouším testy - abych ověřil stabilitu spustil jsem zátěžový program SP2004 Orthos Edition... Co se pak začalo dít, bych vám přál vidět. Myš sama začala poskakovat po monitoru v rytmu čardáše a moje klávesnice začala sama psát písmenka při stisku klávesy se šipkou! Jelikož byla půlnoc myslel jsem že jsem se stal oběti ducha oné klávesnice ale skutečnost byla prozaičtější - jakékoliv PS2 zařízení, pokud je deska plně zatížená, nefunguje správně - na fóru eVGA jsem si přečetl "radu" jak z toho - kupte si USB myš a klávesnici! No ještě že mám i USB myš.

Takže hurá na testy, ale copak to tu vrčí a skřípe? Pokud je deska v zátěži a máte spuštěnou náročnou hru pak se z vašich reproduktorů běžně ozývají podivné zvuky skvěle doplňující automato-klávesnici, to už jsem si myslel že jsem v blázinci. Pátral jsem tedy na již zmíněném fóru a hle, i tento zvukový problém je známý a existuje i beta BIOS který ho řeší. Doplněno: Problémy se zvukem byly způsobené nastavením řadiče přerušení - vše již řeší nový BIOS P21 (a vyšší).

Z dalších postřehů snad už jen ten, že čipset opravdu velice hřeje. Ale abych neříkal jen negativa, musím říci, že pokud desku jednou nastavíte, pak je zcela stabilní a vše funguje jak má - s výkonem jsem nakonec také velmi spokojen a dnes už nemám s deskou žádné problémy. Ve světových HW magazínech se stejným modelem modelem základní desky tolik problémů nezaznamenali - je možné, že se mi do ruky dostala deska z předprodukční série. Pokud však přihlédnu k mým zkušenostem (a k ceně této základní desky), musím konstatovat, že tento konkrétní model (a zejména jeho první revizi) osobně ke koupi nedoporučuji. Pokud chcete desku s touto čipovou sadou počkejte si nejspíše na Asus Striker Extreme nebo na jiné výrobce s vlastním designem. Uvidíme možná příští BIOSy pomohou této desce dospět ale v tuto chvíli je tato deska za necelých 8000Kč s DPH nevýhodnou koupi.

Výhody:

  • Skvělé rozvržení součástí,
  • špičkový výkon,
  • SLI řešení pro Intel Core 2,
  • kvalitní čipset s pokročilými technologiemi,
  • brutální možnosti přetaktování pamětí.

Nevýhody:

  • Vysoká cena,
  • dosud nedoladěný BIOS,
  • pouze průměrné výsledky přetaktování,
  • problémová spolupráce s přídavnými kartami,
  • nekompatibilita s některými SATA disky.

Závěr: nemyslím si, že by čipová sada nForce 680i (nebo firma eVGA) byla zvlášť špatná - ba naopak, výkonový potenciál je velmi dobrý - vše ale nasvědčuje tomu, že tato platforma (nebo tento konkrétní kousek) má dosud několik nevyléčených dětských nemocí. Každá nová kvalitní čipová sada pro tak sledované procesory jakými jsou Intel Core 2 Duo je očekávána s velkou netrpělivostí a právě na tom Nvidia (ale i firma eVGA) evidentně trochu "ujela". Pevně doufám, že v krátké době obdržíme novější revize a verze této základní desky (a čipsetu), které se s vervou pustí do plnohodnotného boje o šampióna platformy "Core 2" - výkonový potenciál i dobré nápady tady evidentně jsou.

Poznámka: dnes (29.11.06) vyšel nový BIOS P21, který řeší problémy s poruchami zvuku a vylepšuje možnosti přetaktování, v případě výrazného zlepšení parametrů desky se k desce s dalším BIOSem vrátíme a podíváme se jak si deska s novými BIOSy stojí. Zatím se podle rychlého testu podařilo systém přetaktovat o 20MHz více - při změně FSB na hodnotu 450MHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama