GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 7. 2013 03:00 62

Seznam kapitol

1. Next Gen konzole proti PC, kdo s koho... 2. Exteriér počítače 3. Detaily skříně 4. Pohled dovnitř a specifikace 5. Systém počítače, software 6. Teploty, spotřeba, hlučnost a taktování
7. Syntetické testy, 3D Mark 11, 3D Mark, Unigine Heaven 8. Hry Anno 2070, Assassins Creed III, Battlefield 3 9. Hry Bioshock Infinite, Crysis 3, Dirt Showdown 10. Far Cry 3, Max Payne 3, Metro LL, Tomb Raider 11. Závěr

Za několik měsíců dorazí na trh obě nové „next-gen" konzole. Jak už víme, půjde v podstatě o PC s běžným procesorem a grafickým jádrem z notebooků a desktopu. Výkon ale bude slabý, už dnes je zejména GPU zastaralé. Proč se tedy obtěžovat se slabým konzolovým PC, když můžete mít PC výkonné, podobně malé a tiché?

Reklama

Hardwarové vnitřnosti dnes testovaného počítače nejsou tím nejdůležitějším prvkem, prioritou jsou rozměry, vzhled, nízká hmotnost a výkon. Uvnitř by grafické kartě GeForce mohlo sekundovat v podstatě cokoliv, co by jí neomezovalo. Jedno je ale jisté, muselo by jít o desku mini-ITX formátu. Jak už jsem zmínil, výrobce osadil naprosto geniální desku. Malou, přesto téměř rovnocennou desktopovým ATX deskám. Podporuje taktování, má solidní BIOS, limitována je ale rozměrem - málo PCI slotů, omezený počet SATA a dalších portů. Původně jsem očekával něco staršího, výrobce ale nezklamal, je osazen běžný desktopový čip Haswell s 8GB pamětí. Tedy nejde o žádné ořezávátko ani co se týká procesorového výkonu. Podívejme se na vnitřek zblízka ..

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

V levé části je vidět zdroj. Jde o zdroj z dílny výrobce skříně, tedy Fractal Design. Konkrétně je osazen 650W model s účinností Gold. Pohled na desku nám ukáže první a možná i poslední vážný nedostatek tohoto stroje. Vám už je to jistě jasné, ano jde o Boxový chladič. Jak už víme, Haswell šeredně topí a tento chladič ho prostě neuchladí ani na základních frekvencích. Zbytečně se tak uživatel připraví o výkon čipu, který se bude podtaktovávat. Hlučný, ošklivý a neúčinný chladič nemá ve vymazleném malém PC co dělat. Tohle musí ven a místo něj něco kultivovanějšího.

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní už znáte výrobce desky, je to MSI. Na obrázku opět Boxový chladič, dva paměťové moduly o kapacitě 8GB a frekvenci 1600 MHz. To také není žádná sláva, alespoň o kousek mohly být paměti rychlejší. Jinak kabely jsou srovnány ve skříni pěkně, zde musíme výrobce pochválit.

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

Z druhé strany skříně je samozřejmě osazená grafická karta GeForce GTX 780 v referenčním provedení. Pokud si nebudete s kartou hrát a taktovat ji, zůstane za téměř všech okolností tichá. Pokud to nevydržíte a přetaktujete ji, a tedy zvýšíte limity, už ji uslyšíte bezpečně. I tak ale nejde o nic tragického. Tento chladič je opravdu velice slušný, osadit ale tichý model od MSI, by mohlo být mnohem zajímavější možností.

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležitou částí skříně jsou i úložiště disků, osazeny jsou dva. Jako systémový je samozřejmě SSD, datový prostor pak vykonává 2TB disk od Seagate. Disky lze snadno vyměnit, jsou dobře přístupné. Podívejme se detailně na některé komponenty počítače.

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdo dnes nemá SSD disk, jako by nebyl. Už před lety jsme napsal článek, že po všech upgradech mého PC za deseti tisíce korun, byl největším přínosem právě SSD disk. V počítači je osazen solidní kompromis mezi výkonem, cenou a kapacitou. Řada 520 od Intelu je solidní vyšší třídou, kapacita 180GB už dostačuje pro mnoho činností a vejde se ní i řada her.

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce GTX 780 není nutné přestavovat, její výkon je pouze kousek pod nejvýkonnější grafiku s jedním GPU, GTX Titan. Výkon je tedy absolutně High-endový. Referenční karta je vybavena stejným chladičem jako má Titan, je tedy tichý a výkonný. Ovšem na trhu už existují mnohem tišší řešení, hlavně MSI se s jejich novým Twin Frozr IV opravdu vytáhla. Pokud bych si mohl vybrat, vybral bych místo referenční karty právě model MSI s tichým chlazením a přetaktováním z výroby.

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

Skvostem je pak deska formátu Mini-ITX od MSI. Co je malé, je hezké a zde to platí dvojnásob. Jak jsem desku viděl, měl jsem nutkání si s ní pořídit nějaké malé PC, které vlastně vůbec nepotřebuji. Napájení CPU je solidní, stejně tak i BIOS a možnosti taktování. Na desce je WiFi a Bluetooth modul. K dispozici je několik USB portů a čtveřice SATA portů. Paměti lze osadit jen dvě, grafiku do plného PCIe pouze jednu. Opravdu moc pěkný kus hardwaru, má dokonce i funkci OC Genie, k ní se ale ještě dostaneme.

GeForce Experience Small PC – velká konkurence konzolím
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde už jen krátké shrnutí. Procesor Core i5-4670K nepodporuje Hyper-Threading, jde tedy o čistokrevné čtyřjádro. To pro herní počítač stačí bohatě. V základu není procesor nijak taktován, stejně jako grafika. Desku jsme si představili samostatně, jde o model s Z78 Express. Paměti tvoří dva moduly o celkové kapacitě 8GB a taktu 1600 MHz. V procesoru je integrované grafické jádro, dedikovaná karta je GeForce GTX 780. Výstupy a porty záleží na desce a grafické kartě. Hmotnost celého stroje je těsně pod 9kg, což není nijak mnoho. Konzole ale bude minimálně o třetinu lehčí. Operačním systémem jsou Windows 7 Home, což bych už klidně vyměnil za Windows 8 Pro. Cena komponent vychází někde kolem 37 000 Kč s DPH, něco navíc za stavbu a odladění. Celkovou cenu jsem tedy odhadl na 40 000 Kč s DPH. Je to dost, ovšem jde o High-endové PC se vším všudy, tedy je adekvátní i cena.

K finálnímu počítači pak zákazník dostane ještě bezdrátový Gamepad a HDMI kabel pro připojení k televizi. To možná ještě o něco navýší finální cenu, myslím ale, že se mnoho nad námi odhadnutou cenu moc nedostane. K našemu testovacímu kitu herní ovladač přibalen nebyl, nevíme tedy jaký pak dostane kupující.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama