GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580

GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580 | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2011 03:00 10

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 560 Ti ve SLI 2. Nvidia GeForce GTX 560 Ti - Detaily karty 3. Porovnání karet a specifikace 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika 1/2 6. Testovací metodika 2/2 7. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
8. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 9. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 10. STALKER CoP, World In Conflict, Unigine, Vantage 11. Shrnutí výkonu 12. Škálování SLI a CrossFire 13. Spotřeba, teploty a přetaktování 14. Závěr

Dnes vám přinášíme tradiční pohled na výkon ve SLI dvojice nedávno uvedených karet. Jde o zajímavé řešení, které za cenu jedné GeForce GTX 580 přináší o desítky procent vyšší výkon i v nejvyšším rozlišení. Společně s nadstandardním přetaktováním a možností připojení tří monitorů to může být volba, o které se vyplatí přemýšlet.

Reklama
GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Měření ukázala, že dvojice GeForce GTX 560 Ti 1GB ve SLI je téměř vždy výkonnějším řešením než jedna GeForce GTX 580. Průměrný rozdíl je +/- 23 procent pro dvojici karet ve SLI. K dobrému dojmu z výsledku také přispívá fakt, že microstuttering přítomný u SLI dvou GeForce GTX 460 jsem zde u žádné hry nezaznamenal. Ovladače jsou dnes už dále, stejně jako vylepšení karty vůči staršímu modelu se projevilo v lepším dojmu z hraní. Za stejnou cenu nabízí dvojice GeForce GTX 560 Ti znatelně vyšší výkon než jedna GeForce GTX 580, zejména pro rozlišení 1920×1200 a 2560×1600 s vyhlazováním 4×AA jde o zajímavější řešení. Na druhou stranu je ale možné GeForce GTX 580 přetaktovat a tím rozdíl zmírnit. Proti dvojici karet také hovoří menší kapacita paměti, jež se může v některých hrách negativně projevit, stejně jako případné nefunkční SLI profily.

Vlastnosti

Spotřeba v klidu je solidní, v zátěži pak vysoká - o více než 100 W, než má GeForce GTX 580. Zdali vám to stojí za nárůst výkonu, je už otázka jen pro vás. Velice důležité je také umístění karet, jež musí být ob jeden slot. Důkazem budiž vysoké teploty našich karet v testu (hlavně té první), jež nemá dostatek prostoru k nasávání vzduchu a přehřívá se. Naše deska není pro Multi-GPU ideální a na dlouhodobé používání ji nemohu (stejně jako jiné jí podobné) doporučit. Pokud to myslíte s Multi-GPU vážně, kupte si desku s možností osadit karty ob jeden slot, jinak se do takového řešení ani nepouštějte. S tím jsou také spojené teploty karet a hlučnost, jež byla vysoká díky ventilátoru první karty běžícímu stále na maximum. Na základní desce s jedním slotem mezi kartami ale s hlučností problém nebude, karty jsou samy o sobě tiché.

Subjektivní názor

Rozhodnutí není opět jednoduché, což bývá u Multi-GPU tradiční. Na jedné straně máme výkon, jež je vyšší než u vlajkové lodi GeForce GTX 580, na druhé straně nevýhody duálních řešení - vyšší spotřeba, potřeba patřičné desky a výkonného procesoru. Na straně výhod je ale možnost připojení třech monitorů, dostatku výkonu pro PhysX a 3D Vision. Pokud bych se měl rozhodnout pro dvě levnější karty nebo jednu nejvýkonnější (zde pomalejší řešení), asi bych stejně volil GeForce GTX 580 a přetaktování. V případě, že ale chcete za své peníze maximum, je dvojice karet se svým výkonem lepší volbou, pozor jen na zdroj a vyšší spotřebu. Zdali si chcete pořídit duální řešení, počkejte si na příchod monstrózních karet od AMD i Nvidia. GeForce GTX 590 a Radeon HD 6990 dorazí na trh před koncem měsíce.

GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování:

GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desku do testu zapůjčil ASUS Computer

GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580
i Zdroj: PCTuning.cz

.. grafické karty samozřejmě NVIDIA

GeForce GTX 560 Ti SLI - Překoná i GeForce GTX 580
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama