Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC: za dostupnější RTX
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC: za dostupnější RTX

Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC: za dostupnější RTX | Kapitola 28

Adam Vágner

Adam Vágner

27. 1. 2022 15:06 25

Seznam kapitol

1. Představení karty 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2
15. The Witcher 3 16. World of Tanks 17. Chování boost v AvP 18. Chování boost v F1 2020 19. Boost v Metro Exodus 20. Boost ve World of Tanks 21. Spotřeba sestavy 22. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 23. Chování ventilátorů 24. Hlučnost 25. Teplota GPU 26. Průměrný výkon 27. Cena, poměr cena/výkon 28. Závěrečné shrnutí

Nvidia uvedla na trh zatím nejlevnější model z řady RTX 30 – GeForce RTX 3050. A dá se říct, že pokud si aspoň trochu udrží rozumnou cenu, bude to pro většinu hráčů na příštích pár měsíců asi ten nejatraktivnější kandidát na grafiku do herních PC. Nabízí slušný výkon za akceptovatelnou cenu a proti levnějším modelům minulých generací i zajímavý posun v podporovaných technologiích.

Reklama

Závěrečné shrnutí

RTX 3050 plní to, co byste od ní na základě papírových parametrů čekali. Mírně přetaktovaný model od Gigabyte je asi o třicet procent pomalejší než základní modely RTX 3060. Oproti GeForce řad GTX 1600 podporuje navíc ray tracing a DLSS, a právě ta podpora DLSS je nezanedbatelným přínosem – s aktivním DLSS v řadě her utáhne nejslabší model z řady RTX 30 některé hry na slušných snímkových frekvencích i ve 4K.

Velký otazník visí nad cenou. Na jednu stranu jde o kartu, o kterou budou mít zájem jen ti nejoptimističtější těžaři, na druhou stranu se po RTX 3050 v současné situaci vrhne většina hráčů, kteří na novou grafiku čekají druhým rokem. Pokud by ceny stávajících grafik neklesaly, dá se čekat, že se z doporučovaných 7200 korun dostanou RTX 3050 někam mezi třináct a patnáct tisíc korun. Zajímavé to bude zejména ve srovnání s kartami řady GTX 1660, které se v současnosti prodávají často částky převyšující šestnáct tisíc, ale po stránce podporovaných technologií nabízejí výrazně méně. Trochu mě děsí představa, že by obchodníci mohli časem nasadit takové ceny, aby jim GTX 1660 za brutálně přepálených šestnáct tisíc nezůstaly na skladech.

A pokud budeme optimisté a budeme věřit, že Bitcoin nějaký čas nahoru nepůjde a dostupnost karet se zlepší, je šance, že půjde RTX 3050 sehnat i za mnohem rozumnější ceny. Vzhledem ke špatné dostupnosti konkurenčních RX 6500 XT by se tak mohla RTX 3050 stát na nějaký čas nejatraktivnější kartou v nabídce obchodů.

Na modelu Gigabyte RTX 3050 Gaming OC je dost mrzutá výrazně vyšší doporučená cena 9990 korun. Oproti doporučené ceně udávané Nvidií je tedy příplatek bezmála tři tisíce. Nezbývá než doufat, že už si na ni obchody moc nepřirazí.

Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC: za dostupnější RTX
i Zdroj: PCTuning.cz

V současné situaci a při vyšších nákladech na dopravu je možná pro výrobce doporučená cena základních modelů RTX 3050 nedosažitelná. Pokud se ale i oproti reálným cenám nejlevnějších RTX 3050 bude u RTX 3050 Gaming OC příplatek pohybovat v řádu tisícikorun, dá se říct, že charakteristiky chladiče neodpovídají výši příplatku. Pasiv je sice větší, než tomu bude u základních modelů, takže provozní vlastnosti budou lepší, ale moc velký luxus to není.

Ve výchozím nastavení sice karta není nijak extrémně hlučná, přesto je ale výrazně hlučnější než řada modelů s dvakrát či třikrát vyšší spotřebou. A vždycky zamrzí, když je celkem úsporná karta zbytečně hlučná, zejména pokud je to spíše kvůli nastavení křivky regulace otáček ventilátorů a u teplot čipu má chladič slušnou rezervu.

S manuální regulací ventilátorů nebo tišším profilem už se dá dosáhnout rozumného kompromisu, kdy karta bude co do hlučnosti průměrná, nebude výrazně hlučnější než zbývající ventilátory v systému a teploty zůstanou stále solidní, ale většina lidí asi preferuje, když je regulace podobně nastavená přímo od výrobce.

Kromě hlučnějšího nastavení regulace a méně příznivého poměru cena/výkon ale kartě není velice co vyčítat. Nabízí chladič, který nepříliš žravou RTX 3050 uchladí bez potíží, má více než dostatečný výkon pro stále nejpoužívanější rozlišení 1080p a při využití DLSS je použitelná i na vyšší rozlišení, s trochou sebezapření i na 4K.

Gigabyte GeForce RTX 3050 Gaming OC 8G
KLADY ZÁPORY
Vysoký výkon pro nejpoužívanější rozlišení 1080p regulace nastavuje v zátěži vysoké otáčky ventilátorů, kvůli tomu je karta v zátěži zbytečně hlučná
Příznivá spotřeba v zátěži vyšší příplatek proti základním modelům
Chladič má dostatečnou rezervu  
Bez zátěže pasivní chlazení  
Podpora DX12 Ultimate  
8 GB paměti  
Ve hrách s DLSS použitelná i na 4K  

Hrubě orientační cena s DPH: 9 990 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama