Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000! | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 7. 2015 03:00 26

Seznam kapitol

1. Gigabyte WaterForce – extrémní rarita 2. Představení systému - Slajdy 3. Představení – Balení, systém, chlazení 4. Detail karty, GPUz, software 5. Instalace a zprovoznění 6. Specifikace a Testovací sestava
7. Výkon ve 4K (3840×2160) 8. Shrnutí výkonu 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování 11. Závěr

Dnes se podíváme na skutečnou záležitost pro nadšence. Žádný kompromis, trojice highendových grafik v jednom balení pro extrémní výkon. Ten sice stojí nemalé peníze, ale stojí to za to – tohle je lahůdka pro maximální herní fandy a nás opravdu bavilo jej testovat. Vypadá totiž skvěle a skvěle také funguje. 

Reklama

Závěr

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Jak už jsem několikrát zmínil v článku, výkon je dozajista brutální. Ve 4K rozlišení je vždy desítky procent nad jednou kartou GeForce Titan X, jakožto etalonu 4K hraní, neboli nejvýkonnější single-GPU na trhu. Jistě, problém je micro-stuttering, pokud na něj narazíte - což se jistě stane. V některých titulech je ale přijemnější právě micro-stuttering než nízký framerate způsobený nedostatkem výkonu grafiky. Osobně raději snížím detaily nebo rozlišení z 2160p na 1600p, a stále zůstanu u jedné karty, ale to je jen můj názor, který nemusí sdílet každý. Pokud chcete nekompromisní výkon, je WaterForce od Gigabyte jasnou volbou, byť krapet kuriózní, svou povahou vodního kitu.

Výkonově je trojice přetaktovaných GeForce GTX 980 asi 90 procent nad GeForce Titan X, což je hodně. Na druhou stranu ale není tento výkon zadarmo a pro každý počítač. Musíte mít extrémně výkonný procesor, já pro některé z testů raději zvolil starší Core i7-4960X na taktu 4,75 GHz než novější Core i7-5960X na taktu 4,45 GHz. Výkon ve Tri-SLI potřebuje každý MHz výkonu procesoru. Pokud takový výkon máte, nemusíte se třech grafických karet bát. Tento systém má totiž proti trojici běžných grafik velkou výhodu, a proto dává smysl – vodní chlazení. Grafiky se vám nebudou škvařit ve vlastní šťávě, ale teplo jde všechno pěkně ven hadicemi do radiátorů. Když jsem sahal na PCB grafik v plné zátěži, bylo jen vlažné. Pokud Tri-SLI smysl nedává a je spíš demonstrací peněženky než čehokoli jiného, tak Tri-SLI z vodou chlazených grafik smysl dává.

Provozní vlastnosti

Spotřeba v zátěži je vysoká, konkrétně 650 W proti 370 W s jedním Titanem X. Nárůst spotřeby odpovídá také hrubému nárůstu výkonu. Pokud uvážíme, že jde o silný stroj s výkonný procesorem, tři grafiky a chladicí box, není spotřeba v zátěži nijak extrémní, dá se akceptovat. Hlučnost systému závisí na umístění chladícího boxu. Ten se totiž občas „zblázní“, a roztočí ventilátory naplno a tak zůstane. To je pak „hukot“. Po restartu je ale opět vše OK. Nevím proč se to dělo. Pokud snížíte otáčky ventilátorů někde na 1300 otáček z 1600 standardních, bude ticho a skříň bude jen tak lehce ševelit. Já jsem byl s hlučností spokojen, ve dnes jsem ventilátory neslyšel vůbec. Teploty jsou skvělé, v zátěži 41 stupňů s jiným systémem tak snadno neuvidíte.

Přetaktování

Přetaktování není tentokrát potřeba, i tak jsem dosáhl taktu jádra všech tří karet 1480 MHz plně stabilních. Problém je v tom, že karty běží v základu dosti vysoko a rezerva je celkem malá. Druhý, závažnější problém je v omezení procesorovým výkonem. S přetaktováním grafik, bych potřeboval přetaktovat více i procesor a to už nelze, s vyšším taktem grafik tedy už grafický výkon neškáluje adekvátně vyšším taktům.

Osobní názor

Pokud jste četli pozorně, je jasné, že se mi tento systém líbil. Ne proto, že jde o trojici grafik ve SLI, ale že, jde o trojici vodou chlazených grafik ve SLI, a to je velký rozdíl. Dát si vedle sebe tři vzduchem chlazené karty je šílené, enormně vytápějí skříň a bývají příšerně hlučné. A právě tohle vše systém WaterForce řeší. Grafiky jsou studené, nezahřívají case a ostatní komponenty, celý systém je tichý a účinný. Tohle je tichá síla, která má svůj smysl a možná si najde i kupce. Za bezmála sedmdesát tisíc ale nejde o hračku pro každého. I cena ale odpovídá výkonu, nabízí jednou takový výkon jako Titan X za podobnou cenu dvou Titanů X. Pozornost si zaslouží snad ještě fakt, že 4 GB mohou být pro 4K rozlišení málo a narážet na limit nedostatku paměti.

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning Gold Award, červenec 2015

Gigabyte GTX 980 WaterForce

za bezkonkurenční 3D výkon v promyšleném a tichém řešení.

Výhody a nevýhody

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčil Gigabyte Czech republic

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama