Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 7. 2015 03:00 26

Seznam kapitol

1. Gigabyte WaterForce – extrémní rarita 2. Představení systému - Slajdy 3. Představení – Balení, systém, chlazení 4. Detail karty, GPUz, software 5. Instalace a zprovoznění 6. Specifikace a Testovací sestava
7. Výkon ve 4K (3840×2160) 8. Shrnutí výkonu 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování 11. Závěr

Dnes se podíváme na skutečnou záležitost pro nadšence. Žádný kompromis, trojice highendových grafik v jednom balení pro extrémní výkon. Ten sice stojí nemalé peníze, ale stojí to za to – tohle je lahůdka pro maximální herní fandy a nás opravdu bavilo jej testovat. Vypadá totiž skvěle a skvěle také funguje. 

Reklama

Gigabyte WaterForce – extrémní rarita

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Za tři měsíce tomu bude rok, Co bude GeForce GTX 980 na trhu. Je to k nevíře, ale opravdu to letí. Stále jde o solidní herní kartu, která hráče vyjde na částku kolem 14 000 Kč s DPH. V tuto chvíli už to má ale těžší, jelikož jí Radeon R9 390X už docela slušně šlape na paty, mnohde může být i rychlejší. Také kapacita 8 GB u Radeonu R9 390X je dnes vhodnější než 4 GB u GeForce GTX 980. V tuto chvíli je tato GeForce pomalu za zenitem, příznivcům výkonných řešení už se vyplatí investovat několik tisíc do GeForce GTX 980 Ti se 6 GB paměti a razantně vyšším výkonem. V cenové hladině do 15 000 Kč osobně považuji Radeon R9 390X za současnou nejlepší volbu. To jsem ale odbočil, naším dnešním cílem není hovořit o běžných kartách s dostupnou cenou, dnes nás čeká „drahá legrace“ pro fajnšmekry.

Pokud máte 4K monitor, tak jistě víte, že doba 4K dosud nedorazila, navzdory všem možným recenzím, které to tvrdí. Projet pár testů ve 4K, konstatovat, že jde o hratelná fps je zcela něco jiného, než být hráč a na 4K hrát každý den. Hraní většiny her ve 4K je utrpení, frustrace a hodiny plné proklínání PR oddělení výrobců grafik. Velká většina her je prostě při vysokých detailech nehratelná i na GeForce Titan X, který jsem přetaktoval ještě o 15 procent nad základní takt. I tak se ve většině her potýkám s nedostatkem výkonu, lagy, cukáním a viditelnými nedostatky. Pokud chcete skutečně trochu solidně hrát, musí jít vyhlazování dolů, někde je nutné i snížení detailů. Jinak jde o "slideshow" s 30 fps a to je oku skutečně nelahodící stav.

V případě, že tedy máte 4K monitor a chcete na něm hrát, potřebujete výkon – ale opravdu brutální výkon. Zapomeňte na všechny single-gpu grafické karty, žádná nemá dostatek výkonu. Potřebujete multi-gpu řešení, byť s jejich problémy. V tomto případě si ale myslím, že u některých her (ne u všech) je lepší hrát s micro-stutteringem než s cukáním kvůli nedostatečným fps. Tohle si musí každý zkusit sám a rozhodnout se, tohle se musí zažít, recenze vám s tím nepomohou. Já jsem zvolil zatím kompromis, hraji s jednou výkonnou single-gpu kartou a nižším rozlišením 2560x1600, pouze u několika málo her hraji i na 3840x2160. Pokud ale chcete hrát už jen ve 4K, potřebujete dvě karty a nebo lépe, tři karty. A takový systém vám dnes představíme.

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jde o skutečnou raritu a nepamatuji, že by někdo podobný produkt v jednom balení nabízel. Gigabyte na loňském Computexu ukazoval Speciální edici Tri-SLI kombinace z GeForce GTX 980. Na tom není obecně nic zvláštního, pokud by se ovšem nejednalo o tři vodou chlazené karty včetně radiátoru a speciálního chladícího boxu. Celé zařízení vzbudilo velkou pozornost medií, psalo se o něm na všech známých serverech, včetně všech českých. Možná také proto, že prodejní cena byla 3000 USD. První recenze jsem pak zaznamenal někdy před koncem roku, k nám se kit dostal až nyní – po půl roce. Ten náš konkrétní prošel také řadu redakcí, a půjde ještě do dalších. Půjčili nám jej jen na krátkou dobu, je o něj stále velký zájem.

Od času uvedení klesla cena, byla uvedena GeForce Titan X, GeForce GTX 980 Ti a Radeon R9 Fury X. Výkon se nám od dob GeForce GTX 980 hodně posunul nahoru. Přesto je ale výkon tří GeForce GTX 980 stále zajímavý a my jej porovnáme právě s Titanem X. Ukážeme vám exkluzivní balení karet, změříme výkon ve 4K a zkusíme i přetaktování. Osobně se mi systém líbil, geniálně nízké teploty, nízká hlučnost chlazení, brutální výkon, vzhled karet i podpůrná aplikace. Tohle všech skvěle fungovalo a udělalo na mě opravdu hodně dobrý dojem. Se třemi kartami bývá většinou řada lapálií, ale tentokrát nikoliv. Proto jsem ze systému nadšen. Konečně něco, co je zajímavé, a nikoliv jen test generické karty podobné desítce dalších.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama